Кабинет „Борисов - 3“ ни вкарва в еврозоната

България е стабилна държава, миганти само в зоните за сигурност

КРИБ и КНСБ поздравиха ГЕРБ и пожелаха успешен мандат

България ще кандидатства с новото си правителство за чакалнята на Еврозоната, за да изпълни всичките си ангажименти към ЕС. Това декларира пред европейските лидери от десницата в Малта председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. В своята реч по време на конгреса на ЕНП Борисов заяви, че България отново е стабилна държава, а ГЕРБ ще продължи европейския път на развитие на страната. "Постигнахме 3,6% икономически ръст, 14 млрд. лв. фискален резерв, 7% безработица, 27% външен дълг, 0 инфлация и бюджетен излишък", подчерта Борисов. А след като очерта финансовата стабилност на страната и спазването на Маастрихтските критерии за ниска инфлация и дефицит до 3%, лидерът на ГЕРБ посочи, че предстои България да кандидатства и за чакалнята на еврозоната.

"Няма по-добро място за живеене от ЕС. Това е нашият дом, това е нашето семейство. Да го пазим със самочувствие и да защитаваме интересите си пред всички, които предвещават края на съюза", каза в заключение пред десните лидери Борисов. Генерала бе категоричен, че победата на ГЕРБ има изключително важно значение за Европа и за опазването на нейните външни граници: “Ние сме на границата с Турция и Черно море. Не можем да махнем вратите на къщите и да махнем и портата. България имаше най-добре защитената граница, но при влизането си в Европейския съюз бяхме принудени да я махнем. Изградихме я отново благодарение на помощта от 320 милиона лева, за което сърдечно благодаря на ЕК и днес пак имаме най-надеждната граница.” И призова мигантите да бъдат държани далеч от границите - в зоните за сигурност, а тези, които идват, трябва да минават само през официалните контролно-пропускателни пунктове.

В рамките на конгреса на ЕНП в Малта Борисов разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. “Гордея се с теб. Всички в Европейския съвет те поздравяват за резултата. Сега най-важно е сформирането на работещо правителство, което да стабилизира бързо държавата”, обърна се Туск към Борисов.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се срещна със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и изрази надеждата си за бързо сформиране на работещо и стабилно правителство, ръководено от Борисов. Сигурен в съставянето на кабинет „Борисов 3“, унгарският премиер Виктор Орбан вече е отправил покана за официална визита на Бойко Борисов в Будапеща, стана ясно от разговор между двамата. Междувременно ръководствата на КРИБ и КНСБ поздравиха в официални писма Борисов за победата на ГЕРБ на парламентарните избори. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев посочва, че бизнесът, представляван от КРИБ, ще разчита на подкрепата на ГЕРБ за постигането на приоритетните цели, които стоят пред българските работодатели.

 

В Малта

Цветанов се срещна с шефа на Европол

Поздравявам ГЕРБ и Бойко Борисов за важната победа, която постигнаха на изборите в България. Това каза Роб Уейнрайт, директор на европейската агенция за полицейска координация Европол по време на среща със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Двамата разговаряха в рамките на конгреса на Европейската народна партия в Малта. Директорът на Европол подчерта, че по време на управлението на ГЕРБ България е била пример за добър партньор. Уейнрайт и Цветанов обсъдиха мерките за опазване на сигурността и обществения ред в Европа.

 

С писмо

Посланик Макаров разчита на продължаване на конструктивния диалог

Посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров поздрави Бойко Борисов по случай изборната победа на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията. В писмото си Макаров подчертава, че разчита на продължаване на конструктивния диалог и взаимноизгодното сътрудничество с цел по-нататъшното развитие на добрите връзки между България и Русия. „Приемете, господин Борисов, уверенията в най-високата ми към Вас почит“, се казва още в писмото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика