Кабрио на принцеса Даяна отива на търг

Откритият автомобил на Audi e най-сниманата кола в Англия през 1994 г.

Преди години този зелен кабриолет е бил най-фотографираният автомобил във Великобритания. И в това няма нищо чудно, защото през лятото на 1994 г. е бил използван като лична кола от принцеса Даяна в турболентния период след нейната раздяла с принц Чарлс. Само за няколко месеца тя е навъртяла 4000 мили (6500 км), преследвана от папараците почти на всеки ъгъл. С настъпването на зимата Лейди Ди спряла да използва колата с подвижен мек покрив.

Четвърт век по-късно зеленото Audi на Даяна ще бъде продадено на търг на знаменита за кралското семейство дата – 19 май. Това е денят, в който през 2018 г. принц Хари се ожени за Мегън Маркъл. Наддаването на кабриолета ще се проведе недалеч от Уиндорзския замък, където се състоя сватбата на малкия син на принцесата. За колата е обявена начална цена от 62 000 лири (70 500 евро). Тя се задвижва от петцилиндров редови двигател 2,3 Е и развива мощност 131 конски сили.

Някогашният автомобил на Даяна се намира в отлично състояние. Той е съхраняван грижовно в гараж, имал е само двама собственици след принцесата и е навъртял едва 22 000 мили (35 500 км). След като любимката на британската нация започва да шофира Audi, продажбите на марката в Обединеното кралство се увеличават двойно.

Даяна предизвиква много полемики, качвайки се на германска кола след раздялата с Чарлз, като пренебрегва традиционните луксозни английски автомобили Bentley, Rolls-Royce и Aston Martin. Консервативно настроените британци не гледат с добро око на тези постъпки на принцесата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили