Кадет от Професионалния сержантски колеж в Търново извади богоявленския кръст

Кадет от Професионалния сержантски колеж във Велико Търново извади кръста на Богоявление от водите на река Янтра. Въпреки минусовите температури, в ледените води се хвърлиха 20 курсанти. Кадетът Генади Кръстев беше най-ловък и бърз и измъкна християнския символ от дълбините.

Тържествата за Йордановден започнаха по традиция от ранни зори на 6 януари. Великотърновският митрополит Григорий отслужи Света литургия и тържествен богоявленски водосвет в катедралния храм „Рождество Богородично”. След това тържественото шествие се отправи от църквата към площад „Цар Асен”, където се проведе ритуалът по благославяне на военните и техните бойни знамена.

На церемонията присъстваха и кметът на Велико Търново Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, зам.областния управител Камен Алексиев,общински съветници, граждани и общественици.

Началникът на НВУ "Васил Левски" бригаден генерал Пламен Богданов поздрави всички присъстващи на площада и припомни моментите на бойна слава на българската армия. Митрополит Григорий благослови бойното знаме на Националния военен университет.

От площада шествието се отправи към Владишкия мост, от който Владиката хвърли кръста във водите на река Янтра.

снимки-Областна управа-Велико Търново

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони