Казанлък брани полицаи, набили дрогиран шофьор след преследване и стрелба по улиците на града

Задържаният Пламен е с повдигнато обвинение.

Униформените са отстранени от работа, докато тече разследването

Свидетел: Ченгетата се разминаха на косъм от смъртта

Жители на Казанлък се вдигнаха на протест в защита на двамата полицаи, които бяха отстранени от работа, след като набили дрогиран шофьор, който преследваха из целия град. Местните хора се събраха пред сградата на РПУ, за да изкажат подкрепата си към служителите на МВР. Във фейсбук също тръгна кампания в защита на униформените “Аз подкрепям полицаите от Казанлък”. Много хора споделиха в социалната мрежа снимка с емблемата на Националната полиция. Сред тях бяха и пазители на реда от София.

Екшънът с 25-годишният водач Пламен, с прякор Гудето, се разигра в неделя рано сутринта. Той карал бясно автомобил “Опел” в насрещното на централен булевард в Казанлък. Шофьорът не спрял на стоп-палката на полицаи и така започнала гонката, продължила близо половин час. Водачът излязъл от града и започнал да шофира в насрещното на околовръстното шосе.

Кадър от клипа, в който се вижда как полицай налага със стоппалка задържания.

След това се върнал в Казанлък и отново започнал да кара в насрещно платно. Това наложило полицаите да стрелят със стоп-патрони. Един от тях улучва гумата и я пука. Шофьорът спрял и хукнал да бяга. След 200 метра е заловен. Оказало се, че той бил осъждан, нямал книжка, а тест показал, че е шофирал след употреба на метамфетамин и марихуана.

Малко след ареста му се появиха любителски записи от ареста му, на които се вижда как полицаите бият водача. От видеото става ясно, че водачът е воден от двама униформени. Изведнъж при тях притичват други двама със светлоотразителни жилети. Един от тях го удря няколко пъти със стоп-палката, а друг го рита.

“Автомобилът се движеше много бързо. Полицаите се опитаха да блокират с шипове пътното платно, но не успяха. С риск за живота си, полицаите буквално за секунди се разминаха с автомобила, който се движеше с над 100 км в час. Те буквално се разминаха на косъм от смъртта”, разказа свидетелят Радо Христов.
Хората в Казанлък обаче оправдават действията на служителите на реда, тъй като младият шофьор е застрашил живота на други граждани.

“Не може да излагаш на опасност живота и здравето на други хора, включително и на полицаи. С бясното си каране можеше да убие някой на пътя. Затова сигурно са били ядосани полицаите”, казаха жители на града. “Под въздействието на адреналина и този стрес, се е стигнало до боя. От човешка гледна точка оправдавам напълно полицаите. И те са хора и имат емоции”, заяви очевидец на гонката.

На друго мнение е Христо, брат на задържания. “За това, че брат ми е виновен - няма спор и не подкрепям извършеното от него. Не не трябваше да се държат така се него. Възнамеряваме да си потърсим правата по всички начини, позволени от закона. Не мисля, че е нормално, когато се качи клип за едно куче как го бият, цялата държава да настръхне, а когато става въпрос за човешко същество, никой да не реагира”, заяви той.

Разследване

Служителите на МВР нямали провинения досега

Шефът на полицията в Казанлък Христо Петров

“След задържането, действията на служителите са неприемливи и поради това е образувано дисциплинарно производство за нарушение на служебната дисциплина и те ще бъдат отстранени от длъжност докато то трае”, каза днес Христо Петров, началник на РПУ-Казанлък. Прокуратурата ще вземе отношение по поведението на униформените полицаи след приключването на дисциплинарната проверка.

Според запознати, отстранените полицаи нямали други провинения преди екшъна от неделя сутринта. Дори единият от тях наскоро е бил награден за добра работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право