Кацаров за Covid-19: Ситуацията е критична

Снимка: Булфото

Пламен Таушанов, БАЗП: Хитреците с фалшиви сертификати сега ни питат как да се ваксинират

„Ситуацията е критична. Изправили сме се пред огромна заплаха. Нужно е общо действие. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация”. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Той дава брифинг заедно с представители на национално представителни пациентски организации във връзка с ковид обстановката в страната.

Днес страната ни отбеляза рекорден брой починали от Covid-19 за денонощие от началото на пандемията.

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ, заяви, че около 45% от медицинските сестри са имунизирани, но за съжаление 35 000 сестри не достигат в системата. Възрастните колеги са пенсионирани, млади няма. Тя призова - пазете се, за да пазим вас.

Д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, уточни, че моментната картина е тежка. Заяви, че над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани. Това е добро, но не много добро, защото лекарите по дентална медицина работят "на входа на инфекцията". 

„Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията. Сега забравихме обществено значими заболявания. Забравихме за ХИВ и СПИН, забравихме хепатит, забравихме карциномите, забравихме сърдечносъдовите заболявания или ги сложихме на една страна. Загубихме много светли личности без време заради инфекцията, заради грешните послания, давани включително и от наши колеги”, каза още той. 

Проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз посочи, че над 90% от хоспитализираните пациенти не са ваксинирани. Призова за разяснителна кампания, което е единственият начин да се работи срещу страха. „Страхът се бори със знание. А то трябва да се предостави от лекари и фармацевти по достъпен и разбираем начин”, смята Сербезова.

Хитреците, които си направиха фалшиви сертификати, сега се обръщат към нас и ни питат "а сега какво да правим, как да се ваксинираме", каза Пламен Таушанов, председател на БАЗП. "Този проблем в България е от няколко години. Благодарение на някои лични лекари, които ваксинираха наужким деца срещу морбили, сега имаме над 20 000 болни", добави той. Таушанов призова здравното министерство на обърне внимание на 11-те най-разпространени конспиративни теории за Covid-19 и ваксините, които се разпространяват. Той призова за нетърпимост към всички, които ходят без маски и разпространяват лъжи.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС заяви, че на фона на 90% от хората, които твърдят, че ваксината помага и ваксините са спасили човечеството, се явяват такива, предимно политици, които да спорят и твърдят неща, които носят след себе си само страдание и смърт. Защото нито едно от тези твърдения не се потвърди през последните 1-2 години, каза д-р Маджаров. Никой не иска да уврежда своите пациенти, каза още той. Към момента времето показа, че конспиративните теории трябва да бъдат оставени настрани и да се съсредоточим към проблемите, които са около нас. Науката пред конспирацията и науката пред това да смяташ, че си съвременния Галилей и да носиш само страдание, каза още той.

Видно е, че България се провали с ваксините. Не е страшно това, а да не си признаеш, каза от своя страна д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Предстои тежка вълна, в която трябват смели действия, което означава да бъдем нестандартни в това, което правим. Не само фармацевтите да поставят ваксини, а да се поучим от тези, които имат над 80% ваксинация. Включително в Англия, хора с немедицинско образование поставят ваксини. Тук проблемът е с липсата на посланици какво е най-разумното решение. Посланието ми е много просто към тези, които се колебаят - дано не разбират по трудния начин, че няма конспирация в ковида. Не само, че няма конспирация, а взима жертви.

Д-р Хасърджиев заяви, че най-противопоказното е човек да има придружаващи заболявания и да заболее. Призова хората да не се колебаят. "За Бога, братя - ваксинирайте се!", заключи д-р Хасърджиев.

Председателят на сдружение за развитие на българското здравеопазване д-р Боряна Ботева призова специалисти да представят безпристрастна и научно доказана информация, а не такава, която наклонява везните за или против. Ако хората имат точната информация, ще се ваксинират, каза д-р Ботева. Тук трябва да се работи доста и това е моята препоръка към Министерство на здравеопазването, допълни тя.

Стойчо Кацаров уточни, че тази вълна е най-тежката, като делта вариантът е най-опасен и смъртоносен. Здравната система се справя до момента добре, но следващите седмици ще бъдат критични. Нека проявим отговорност, за да се справим с тази криза, каза той.

Кацаров се обърна към медицинските служители, но най-вече към тези в ковид отделенията: "Знам колко им е трудно и физически, психически и емоционално, но мога да кажа, че се гордея с тях, като виждам какво правят на предела на силите си. Но това не е само здрава криза, това е национално бедствие. Здравната система не може да се справи сама без участието на всички нас като граждани.

Ако всички ние не се вземем в ръце, трябва да спазваме няколко прости правила, можем да излезем от тази криза. Носете ги тези проклети маски, ограничете контактите в следващите няколко седмици, дезинфекцирайте, проветрявайте, стойте на дистанция. Най-важното - ваксинирайте се - това е нещото, което ще ни извади от това бедствие и ще възстанови нормалния ни начин на живот, ще върне децата в училище. Всички останали мерки само отлагат", каза още здравният министър. Той уточни, че в страните, в които се ваксинираха, умират по-малко хора.

Ваксините са безопасни, повтори той.

Над 102 000 са вече активните случаи на болестта в страната. В болници се лекуват 8030 души, като 669 от тях са в интензивни отделения.

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/272897008176513
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България