Казват колко пъти да мием стълбите на входа

С промени в Закона за етажната собственост може да се регламентира кога да се чистят стълбите във входа.

Съседите задължително трябва да осигурят пари за чистене на снега пред сградата

Настояват асансьорите да се проверяват всеки месец

Стълбите във входовете на блоковете задължително да се мият всеки ден или всяка седмица. А веднъж на 5 години задължително да се освежават общите части на блока чрез боядисване на стените. Това са част от предложенията за промени в Закона за етажната собственост, които са изпратени до регионалното министерство.

Ведомството стартира обществен дебат за промени в Закона за етажната собственост, като целта е гарантиране на по-ефективно управление на сградния фонд у нас. Предложения за промени в закона вече са дадени от Национално сдружение “Недвижими имоти”, Българска фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА) и Фондация “Асансьорна безопасност”.

Всеки месец задължително да се проверява работата на асансьора в блока, като за тази дейност да се сключва протокол, е едно от предложенията. Освен това се предлага живущите да бъдат задължени да осигурят пари за поддръжка на зелените площи пред блока и за чистенето на снега и леда през зимата.

От БГФМА настояват да се гарантира законово възможността на етажната собственост да налага решения от обща необходимост и интерес при отказ на някои собственици да предоставят достъп до жилището си или при липса на контакт с тях.

 

Вадят техниците на светло

Изисквания и за наемателите

Да се прецизират отговорностите на собствениците на жилища, които не ги обитават, както и на наемателите и ползвателите на апартаменти, са част от предложенията на Национално сдружение “Недвижими имоти” за промени в Закона за етажната собственост.

Обмяна на информация между етажните собственици, НАП и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор пък може да спре работата на асансьорните техници в сивия сектор и да направи асансьорите в блоковете по-безопасни. Идеята е етажните собственици да подават данни в НАП за техните асансьорни техници. Така от приходната агенция ще може да засекат тази информация с подадените отчети от сервизните фирми.

 

Правила

Домоуправител само след курс и изпит

Глоби за работа без лиценз

Домоуправителите, независимо дали са физически или юридически лица, да са задължени да изкарат лиценз за дейността си. Това са част от предложенията за промени в Закона за етажната собственост, изпратени до строителното министерство. Лицензът да се придобива сред изкарване на обучителен курс и изпит, в които кандидатите за управители на етажната собственост да покажат, че познават законите, свързани с дейността им, предлагат от организацията. Ако домоуправителят е нерегламентиран, цялата етажна собственост да плаща глоби или по-високи данъци, предлагат от фондацията.

От Българската фасилити мениджмънт асоциация настояват да се засили ролята и функциите на професионалното управление на етажни собствености. Те са категорични, че трябва да се даде възможност на етажните собствености да откриват банкови сметки освен за средствата, предвидени за ремонт и аварии, и за всички останали събирани пари от домоуправителите. В противен случай се стига до абсурдната ситуация касиерът да съхранява под дюшека парите, събрани от 100 апартамента в голяма етажна собственост. От организацията са категорични, че тази ситуация не отговаря на техническите възможности на 21 век и повишава риска от неадекватен контрол. От асоциацията настояват и за ефективен контрол и санкции при невярно поддържане на информацията в книгата на етажната собственост.

Коментари

Задължително поле