Казуо Ишигуро е носителят на Нобел за литература

Казуо Ишигуро спечели Нобеловата награда за литература за 2017 г. Британският писател е роден в Нагазаки, Япония, но семейството му се мести във Великобритания, когато той е на 5 години.

Ишигуро е автор на осем книги, както и сценарии за филми и телевизия. На български език са издадени "Остатъкът от деня", "Погребаният великан", "Никога не ме оставяй", "Когато бяхме сираци".

„В романи с голяма емоционална сила Ишигуро открива бездната под нашето илюзорно чувство за връзка със света", се казва в официалното съобщение за медиите.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=QZwziZh-dPk

В понеделник Джефри Хол, Майкъл Розбаш и Майкъл Янг получиха приза за медицина и физиология заради работата им по изясняване на механизма на биологичния часовник.

Вторник донесе на Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Тор Нобел за физика заради изследванията им на гравитационните вълни. Жак Дюбоше, Йоахим Гранк и Ричард Хендерсън взеха вчера Нобел за химия заради създаването на криоелектронна микроскопия, която опроставя и подобрява изображенията на биомолекулите.

В петък ще бъде дадена наградата за мир, а икономическият "Нобел" на "Рексбанк" - в понеделник. Тази година паричното измерение на наградата е увеличено с 12.5%. Причината е, че средствата на фондацията, връчваща отличието, са се подобрили след няколко години на твърде високи разходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини