С богата програма Благоевград отбелязва 24 май

Европарламентът ще разследва Найджъл Фараж за недекларирани дарения

Зеленски обмисля референдум на евентуално мирно споразумение с Русия

Марияна Николова: Готвим визия за нова демографска политика у нас

Дамян Дамянов за намереното в двор мече: То беше доста стресирано и доста безпомощно, защото е само на 4 месеца Според него броят на мечките на Витоша е над 15

Около 1000 пътници бяха блокирани в московското метро заради спиране на тока

Борисов и Ципрас дават старт на изграждането на интерконектора между България и Гърция

Иранската заплаха е намаляла, според министъра на отбраната на САЩ

САЩ са заподозряли нова химическа атака в Сирия

Продължава издирването на Стоян Зайков

Пребиха служител на „Съдебна охрана“ в столичния квартал „Надежда“ Около 10 души са задържани

На 22 май 2019 да почерпят

С какво Русия заплашва ЕС С... традиции и ценности

Казусът „Белащица“ стигна до швейцарския посланик Мюриел Берсе Коен разговаря с протестиращите от селата край рудника

Председателят на Политически клуб „Екогласност” Емил Георгиев, кметът на село Марково Пламен Кабаков и Юлия Бочева, представител на жителите на Белащица, се срещнаха с посланика на Швейцария у нас г-жа Мюриел Берсе Коен. Повод за разговора е кариерата за инертни материали „Белащица“ в Пловдивско, отдадена на концесия на бългаския клон на швейцарския холдинг „Холсим“.

В края на ноември десети жители на околните села излязоха на протест пред швейцарското посолство, тъй като смятат, че работата в находището разрушава природата и застрашава здравето им.

Пред „Труд“ Емил Георгиев разказа как е минал разговорът:

„Запознахме г-жа Мюриел Берсе Коен със ситуацията и всички изминати стъпки досега. Общата дискусия беше за решаването на проблема и тя се ангажира да говори пак с фирмата. Вече е имало един разговор между нея и компанията. По време на него е била обсъдена необходимостта за спазване на законите у нас. Г-жа Коен ни обясни, че е получила позитивни сигнали за подобряване на ситуацията през 2019 година. Ние й казахме ясно и категорично, че у нас кариерите понякога са специфични предизвикателства за неспазване на закона и се създават предпоставки за поражения върху природата. Казахме, че не сме срещу бизнеса като цяло, защото той е част от решенията за опазване на околната среда. Но за кариерата „Белащица“ имаме достатъчно основания да смятаме, че там „Холсим“ разрушава природата. Бяхме категорични, че както в Швейцария, фирмите на Конфедерацията трябва да бъдат дисциплинирани и тук. Поканихме посланичката в района на Белащица, където ще я заведем в един от манастирите до кариерата – от взривовете стените му са започнали да се напукват“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.