Казусът "Ненчев" е симптом за слаба държавност, смята Велизар Шаламанов

Снимка: БНТ
Велизар Шаламанов

България е единствената страна, чието предложение за посланик в НАТО беше отхвърлено от Алианса

"Цялата тази история е много тъжна. Тя е симптом за слаба държавност и то във възможно най-трудния период след Втората световна война, свързан със сигурността и международния ред".

Това коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов по повод информацията, че Николай Ненчев ще бъде временно управляващ посолството ни в Киев. Президентът Румен Радев отправи своите критики към решението и призова МВнР да спазва правилата за определяне на посланици. Според него в случая се наблюдава доминация на лични отношения и остро противопоставяне между институции по същностни въпроси. 

"Много е вероятно предложеният човек в това съгласуване да се е оказал неприемлив за украинската страна", предположи бившият военен министър по БНР. Той напомни, че България е единствената страна в НАТО, чието предложение за посланик в НАТО беше отхвърлено от Алианса. Според него вероятно и сега трябва да се търсят и такива причини за забавянето.

"Острото противоречие между президента Радев и държавната политика, определяна от Министерския съвет и Народното събрание, по темата за войната в Украйна, за руската агресия, по темата чий е Крим, всъщност създава голям риск да не бъде възможно да бъде избран посланик и вероятно да има натиск от страна на президентската институция – посланик да бъде човек, който защитава позициите на президента, които са в пълен разрез с националната политика и с политиката на НАТО и ЕС", коментира той.

Шаламанов посочи и друг проблем: "Както за посланик в НАТО, така сега и за посланик в Украйна – двете най-ключови посланически места в този период на война – явно нещо процесът не работи. Не е възможно за години да не може да се проведе конкурс и да бъдат избрани млади, подготвени дипломати. Явно този процес не работи и се е стигнало до решението за политическо назначение. Логично е след като искаме да покажем високо ниво, след като искаме да покажем ангажимент, това да бъде някой от последните министри на отбраната. Според мен това е едно нормално решение".

По думите му всичко това не е добър тон и не говори добре за България. Според него това прави страната ни много по-слаба и вътрешно, и външно.

"Спорът е между министър-председателя и президента. Този спор не прави чест на президента с квалификациите, които използва. Има толкова натрупани лични отношения и те влияят на сигурността и отбраната на България".

Според бившия военен министър процедурите са спазени. Българският интерес е там да имаме силен, действащ, реален посланик, категоричен бе Шаламанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика