ЦИК: Машинното гласуване в Перник е преустановено, няма съществени нарушения в избирателните секции

7,23% е избирателната активност в област Велико Търново към 10 ч. Най-висока е в Златарица и Сухиндол, най-ниска – в Горна Оряховица

Валери Симеонов: Гласувах за това България да има в Европейския парламент дейни и смели хора

Волен Сидеров: Гласувах за повече пари за България, еднаква минимална пенсия и заплата за цяла Европа

Ангел Джамбазки: Гласувах за силна България в Европа на отечествата

Община Габрово ремонтира с 1,7 млн. лв. квартални улици До дни ще бъде обявена обществената поръчка

Избирателната активност за евроизборите до 9:00 часа е 3,9 %

Елена Йончева: Тази вечер България и Европа ще бъдат променени

„Джон Уик 3” нахлу в кината Киану Рийвс отново е добре облечен убиец

Сотир Цацаров: До момента има образувани 12 досъдебни производства за купуване на гласове

17 018 души учат в трите висши училища във Велико Търново Преподавателите във вузовете в областта през 2018/2019 учебна година са 1 087

66-годишен мъж е починал след сбиване на площад в Плевен

Корнелия Нинова: Гласувах за промяна и за справедливост

Изцяло без покрив остана автобусът, опитал се да мине под мост в Пловдив

7-годишно момче е било спасено от удавяне в река Дунав, издирват майка му и сестра му

Каква опозиция ще бъде БСП в новия парламент

Лидерката Корнелия Нинова вече ясно заяви личния си стил

Според популярното пропагандно клише БКП управлява социалистическа България в продължение на 45 години, а БСП доминира в управлението и на демократична България. Затова преходът ни е такъв, сиреч неуспешен. Като всяко клише, и това трудно се оборва с факти, но все пак ще припомня. Правителствата, в които участва БСП, са: двете на Луканов (февруари – ноември 1990 г.), на Жан Виденов (януари 1995 – февруари 1997 г.), на Сергей Станишев в коалиция (2005-2009), на Пламен Орешарски, отново в коалиция (2013-2004). С други думи, 8 от 27 години. Е, да, в правителството на Димитър Попов БСП има министри, един от които и вицепремиер (Александър Томов), но то управлява кратко (1990-1991). Така че и с тази добавка участието на БСП в изпълнителната власт е едва 9 години. А два пъти по-дълго, останалите 18 години, е в опозиция.

И когато днес искаме да оценим каква опозиция ще бъде БСП в 44 НС, трябва да имаме предвид, че тя вече има дълъг опит. Не само дълъг, а и разнообразен. Още при първото си изпадане от властта в края на 1991 г. БСП е заплашена със забрана, каквото е предложението на Ахмед Доган. Дотам не се стигна, но е конфискувано нейното имущество. От една страна, това бе възприето в част от обществото като справедливо възмездие, но от друга, й придаде облика на преследвана. От него се възползва младото ръководство с Жан Виденов, което наложи модела на дълбока и всестранна опозиционност. То успя да върне БСП в политическия живот и спечели изборите от декември 1994 г., при това с абсолютно мнозинство.

Само две години по-късно обаче БСП отново изпадна в дълбока изолация след краха на правителството на Жан Виденов. Сривът от началото на 1997 г. е толкова дълбок, че обединява всички срещу БСП и предизвиква разцепление. Но като парламентарна опозиция под ръководството на Георги Първанов БСП е внимателна и готова на компромиси.

Умерената линия върна симпатиите към БСП, най-ярка демонстрация на което бе избирането на Георги Първанов за президент през есента на 2001 г. Това обаче не означаваше връщане на БСП във властта както заради демонстративното й напускане от Първанов, така и заради унизителното трето място в изборите от юни 2001 г., триумфално спечелени от породилия огромни надежди бивш български цар Симеон Сакскобургготски.

БСП отново се озова в опозиция, при това нееднозначна, заради присъствието в правителството на Сакскобургготски на близки до нея политици (Костадин Паскалев, Димитър Калчев, Меглена Плугчиева). А и защото умереността на Саскскобургготски угаси политическите страсти и шансовете на крайната опозиционност рязко намаляха. Роди се обаче друго изкушение пред БСП – съчетаването на опозиционността със скрито участие във властта.

Едва през 2005 г. дойде дългоочакваната победа на БСП, но крайно недостатъчна за самостоятелно управление, затова Станишев беше принуден да направи коалиция, и то не двойна, а тройна (с НДСВ и ДПС). Това правителство даде най-продължителното участие на БСП в управлението, но с цената на толкова компромиси с идейните й принципи, че разочарова много симпатизанти. И изборният резултат от 2009 г. го демонстрира – БСП получи едва 17,7% от гласовете.
Разочарованието от „социално-либералното” правителство роди нова политическа вълна, олицетворена от Бойко Борисов в ролята му на „отмъстител” за всички нещастия от прехода. А със своите 40 депутати БСП в 41 НС е яростна опозиция и заради личния конфликт между Борисов и Станишев. Само че петното, поставено върху БСП от корупционния модел, описан от Доган като „обръчи от фирми”, трудно можеше да се отмие. Само грешките в управлението на „Борисов 1“ дадоха нов шанс благодарение на протестите от началото на 2013 г. Само че предсрочните избори дадоха патов резултат (120 депутати на ГЕРБ и „Атака” срещу 120 депутати на БСП и ДПС) и съставянето на правителството се превърна в математическо упражнение.

Последното засега участие на БСП в управлението беше в ненормалната ситуация на разделен парламент и остра конфронтация. Случайно или не, това доведе до трудно обяснимото за хората и до днес назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Обществото реагира остро с масови и продължителни протести и БСП пак загуби властта. Според принципа „всяко зло за добро“ това отприщи промените в партията. Но сривът беше толкова дълбок, че макар и с нов лидер в лицето на Михаил Миков БСП нямаше как да не продължи свличането си. Естествено последва поредната загуба и група от едва 39 депутати в 43 НС. А деструктивното въздействие на поражението направи БСП не само неефективна опозиция, а я тласна и към търсенето на виновни и остри вътрешни борби.

Така се стигна до новата промяна от пролетта на 2016 г., при която БСП не просто смени ръководството си, и то с жена – нещо, несрещано в столетната история на лявата партия, а и излъчи сигнали за завръщане на пътя на победата. И действително го направи на президентските избори с неочакваната кандидатура на ген. Румен Радев. Но също както и през 2001 г., парламентарните избори се оказаха по-трудна цел. По една или друга причина в новия парламент народът отреди на БСП ролята на опозиция. Затова въпросът днес е каква опозиция ще бъде тя с двойно по-голямото си присъствие в парламента и с почти изцяло обновената си парламентарна група.

Дългият опозиционен опит на БСП предполага, че в новия парламент тя ще бъде шумна и яростна опозиция. За това говори и вече ясно заявеният личен стил на новата лидерка Корнелия Нинова. Първите стъпки на БСП в парламента потвърждават тази прогноза. Но вътрешните сътресения, които продължават да бушуват в старата партия, показват, че в нея се развиват и други тенденции.

Така нареченото прагматично крило, част от което е или поне беше и Корнелия Нинова, не е доволно от продължилата твърде дълго опозиционна позиция, защото целта е участие в управлението. И ако това не може да стане пряко с победа, опитът показва, че може да стане чрез коалиция или скрито, чрез включване на кадри в по-ниските „етажи на властта” (по Тодор Живков), което не пречи на опозиционното говорене на високите етажи. Отстраняването на Георги Гергов от ръководството беше поражение за това крило. Въпросът, който остава, е дали това е трайно поражение, или е само временно отстъпление?

От споровете вътре в БСП ще зависи каква опозиция ще бъде тя в този парламент. Преобладаването на новите млади депутати и отстраняването на старите опитни не помага да се получи категоричен отговор. Защото неопитността дава шанс за ново начало, но и възможност депутатите да бъдат насочвани в „желаната” посока. Въпросът е каква е желаната от обществото посока – влизането на БСП във властта или очертаването на нова алтернатива за България. Както винаги, бъдещето ще покаже.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (24)

 1. труд, много съм любопитен дали ви плащат да публикувате статии на тая?
  защото ако не ви плащат, по-достойно е да оставите да умре от глад тази съпартийка и съратничка на безродника луканов.
  отделно от тези морални съображения, чисто обективно, писанието няма никаква стойност.

  1. Чисто обективно кой те кара да четеш…..еле пък електронни газети и да даваш акъл за неща които тейко ти не те е научил,кюти си и се образо/у/вай къде капитал.

   1. Руското посолство го кара да ги чете. Плащат му на постнат коментар, за това и не си играе да пише главни букви…и използва едни и същи фрази вече 2-3 години…ако не и повече. Надявам се да го прочете и да ми отговори за да си заслужи копейката и да стане богат багатир. А отговорът по принцип е нещо от рода на: Така е при демокрацията…пий си хапчетата или соросоид и евроатлантическа подлога.

    1. не се срамувай да споделиш, че за тебе отговорът е специален: „олихофрен си петро, олихофрен“….

   2. ако мислиш, че съм го прочел се лъжеш… един скан от ляво надясно е достатъчен.

 2. БСП винаги ще живее! Защото бедните хора са много повече от богатите, станали богати с корупция и властови хватки и закони. Затова народа не ги обича още от времето на „АНДРЕШКО“. Сърбия пита народа за влизане в НАТО, а нашите ни карат да обичаме ЕС въпреки, че живеем в мизерия! Не говоря за София! Вижте селата и по малките градове. Но старите хора вече си отидоха и идват младите, които ще се борят за справедливост! Против Цветанов и шайката му. И някога ще го изправят нa съд за фалшифициране на изборите начело с Тиквата!

  1. все ми е едно дали бсп ще живее или не, искам боклуците и съратниците на безродника луканов да пукнат в заслужено унижение.

  2. Че какво общо има партията на червените милионери с бедните хора?
   Я да попитам: Кой въведе Плоския данък, ограбваше бедните и обслужващ свръхбогатите? БСП, нали?! 😉

   1. питай кой изнесе 500 000 000 долара ноември 89та от външнотърговска във виена – безродните превратаджии луканов, атанасов, джуров и сие от кликата към която принадлежи и баева….

 3. АВТОРКАТА ПИШЕ ЗА “ ВЪТРЕШНИ СЪТРЕСЕНИЯ “ В БСП И ТОВА Е ГОЛЯМА ЗАБЛУДА ! ТОВА НЕ СА ВЪТРЕШНИ СЪТРЕСЕНИЯ , А КОТЕРИЙНИ БИТКИ ПРИВИДНО МЕЖДУ МЛАДИ И СТАРИ -ТОВА Е БИТКА ИЛИ ПО СКОРО БИТКИ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ВЛАСТА В ПАРТИЯТА .И РАЗВРЪЗКАТА ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ .БИТКАТА НАЙ
  ВЕРОЯТНО ЩЕ Я ПОЕМАТ МЛАДИТЕ , НО НЕ СРЕЩУ СТАРИТЕ , А СРЕЩУ ФОРМАТА НА ЛОЛИТИКИ НА РЪКОВОДСТВО , НАЛОЖЕН ОТ КОРНЕЛИЯ НИНОВА И .НЕЙНИЯ СТИЛ , КОЙТО Е ПО СКОРО ДИКТАТОРСКИ И БОЛШЕВИЩКО-КОМАНДЕН И НЕ ОТГОВАРЯ НА СТИЛА И ПОВЕДЕНИЕТО НА МЛАДИТЕ В ПАРТИЯТА ! .ТОВА СА НОВА ГЕНЕРАЦИЯ ЧЛЕНОВЕ НА БСП, КОИТО ПРИТЕЖАВАТ НОВА ЛИНИЯ НА ПОВЕДЕНИЕ , ВЪЗПИТАНИЕ И МАНТАЛИТЕТ

 4. Авторката Искра Баева е кят БСП- остаряла, изветряла с ретроградно мислене. За съжаление и така наречените десни партии вкл. ГЕРБ не се отличават с кой знае какъв авангарден манталитет. Както казва Бойко Борисов: „Матряла ни е такъв!“

  1. „БСП- остаряла, изветряла с ретроградно мислене“ – то да беше само това…. добави и безродничество и гнус!

 5. ГРУПИРОВКАТА С МИМИКРИРАЩО ИМЕ ОТ БКП на БСП, да не се връщам в миналото и да изброя предходящите 150 имена на бандата , със своето ретроградно мислене не може да се откъсне от миналото си и да се пререформира. Настоящата лидерка НИНОВА, която обича на конче и е мъжеподобие отблъскваща с ограничеността си е негодна да бъде лидер .Тя трябва да бъде изтъргана като кал от бандата си и на нейно място да се постави гей като пасивния Янаки, който като види захарна пръчмка зарязва партийна банда и я налапва да я стопи от смукане.

 6. Нито е остаряла, изветряла Искра Баева, нито е с ретроградно мислене, просто не е искала да каже истината за корнилията, счела е за рано. И за БСП не е поискала да каже най-важното – че няма нищо общо както с БКП, така и с огромния процент българи с леви интереси.

 7. Не можах да разбера какви са левите интереси на нацията. Ще се направи ренационализация ли? Чакай да се замисля може ли това да стане.
  – Няма го Чърчил да ни зачеркне от картата на Европа. Напротив Чърчиловци зачеркнаха себе си от тази карта.
  – Няма го Сталин да спретне един Народен съд и да избие народните душмани, след като вече им е иззел имуществото.
  – Няма го Гошо с оня прякор да направи национализация на едрия, среден и дребен капитал, да затвори и последната частна баничарница и магазинче за хляб.
  – Няма го Вълко да намалява през три седмици цените на селскостопанските продукти и да унищожи всякаква мотивация за производство у българите
  – И накрая няма го Тодор да направи магистрала само до Правец, защото знаете асфалтът не се яде.

 8. Другарю, изнесените пари са много повече от 500 милиона долара. През 1989 година, а и в годините около нея са изнесени поне 6 милиарда. Друг е въпросът дали само във Виена. Във всеки случай Виена приюти значителна част от тази сума и даде австрийско гражданство на поне един полк верни труженици на Партията с главна буква.

  1. говоря само за един транш, налични пари,, седмица след преврата на кликата на безродника луканов, към която се числи и авторката.
   неясно защо, но одобрен от министерския съвет, съставен от безродните съпартийци на авторката.
   а коментарът ми беше най-вече за разясняване на твърдението, че тошо бил оставил хазната празна, тиражирано от безродната клика на луканов, към която се числи и авторката.

 9. Питам аз има ли значение коя ще е партията ?????? Не !!! Защото свинефермата герб,комунягите от БСП и всички останали партии без изключение са надупени на САЩ и колониалния им офис ЕК. Единствената разлика между тези партии е при кого ще отидат откраднатите милиарди, по-нищо друго не се различават партиите в България, всички са национални предатели и крадливи боклуци. ИМА САМО ЕДНО СПАСЕНИЕ !!!!! СМЪРТ ЗА ВСИЧКИ ПАРТИЙЦИ И ПАРТИИ.

  1. Пий си хапчетата или бягай в Русия в някои лагер на ИДИЛ да те потренират. Чувам, че в Русията имат 14 000 джамий и всеки ден откриват по 2 3. Вземи и комент. Той до сега сигурно е направил 2- 3000 лева, които ще ви стигнат за цял живот там.

 10. Тук се намесва контрабандиста Кирил Добрев с политика на вътршно манипулитарене в столетницата. А неговите пи-арки очернят всички неудобни

 11. Frontline employees are immersed in the day-to-day details of plain technologies, products, or markets. No complete is more boffin in the realities of a casting’s work than they are. But while these employees are deluged with hugely precise info, they ordinarily texture it damned puzzling to curdle that tidings into salubrious knowledge. To preserve a standard affection, signals from the marketplace can be non-specific and ambiguous. Pro another, employees can turn so caught up in their own close with respect to make an effort to of feeling that they be beaten dispassionate of the broader context.

  The more holistic chin-wag up advances to cognition at divers Japanese companies is also founded on another sine qua non insight. A company is not a appliance but a living organism. Much like an singular, it can distribute lineage to a collective pick up of indistinguishability and quintessential purpose. This is the organizational union of self-knowledge—a shared skilfulness of what the company stands in spite of, where it is well-to-do, what benevolent of annulus it wants to contemporary in, and, most renowned, how to baffle that eat a reality.

  Nonaka and Takeuchi are arguing that creating insight directive evolve into the steer to sustaining a competitive utility in the future. Because the competitive ecosystem and personally preferences changes constantly, bursary perishes quickly. With The Knowledge-Creating Appearance, managers be suffering with at their fingertips years of acuity from Japanese firms that risk how to engender knowledgeable continuously, and how to take possession of more favourably of it to authorize successful imaginative products, services, and systems .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.