Какви наказания може да налага работодател на работник

Снимка: Архив

Въпрос: Какви наказания може да налага работодателят с какво трябва да е сгрешил работникът, за да бъде наказан?

П. Трифонов, гр. Кърджали

Отговор: Кодексът на труда дава правото на работодателя да наказва работници и служители, които нарушават трудовата дисциплина. Спрямо чл. 187, ал. 1 от КТ, нарушенията на трудовата дисциплина са:

- закъснение, преждевременно напускане на работа, неявяване на работа или неуплътняване на работното време;

- явяване на работника или служителя на работа в състояние, което не му позволява да изпълнява възложените му задачи;

- неизпълнение на възложената работа, неспазване на техническите и технологичните правила;

- произвеждане на некачествена продукция;

- неспазване на правилата за здравословни и безопасни условия на труда;

- неизпълнение на законните нареждания на работодателя;

- злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието, както и разпространяване на поверителни за него сведения;

- увреждане на имуществото на работодателя и разпиляване на материали, суровини, енергия и други средства;

- неизпълнение на други трудови задължения, предвидени в закони и други нормативни актове, в правилника за вътрешния трудов ред, в колективния трудов договор или определени при възникването на трудовото правоотношение.

За нарушаване на трудовата дисциплина на работниците и служителите могат да бъдат налагани само посочените в Кодекса на труда наказания, като всички други наказания са недопустими и незаконосъобразни. В чл. 188 от КТ са предвидени следните дисциплинарни наказания при нарушаване на трудовата дисциплина:

1. Забележка (чл.188, т 1 от КТ) – морален укор към поведението на работника/служителя. Забележката има за правна последица създаването на състояние на наказаност на работника/служителя. При евентуално следващо нарушение на трудовата дисциплина, на работника/служителя може да се наложи и по-тежко дисциплинарно наказание.

2. Предупреждение за уволнение (чл.188, т.2 от КТ) – също морален укор, но в по-висока степен. Правните последици са същите като при забележката.

3. Дисциплинарно уволнение (чл.188, т.3 от КТ) – като наказание изразява възможно най-тежък укор към поведението на работника/служителя. Има много съществена лична и имуществена последица – прекратяване на трудовото правоотношение едностранно.

При налагането на дисциплинарни наказания е важно да се спазва законоустановената процедура с оглед спазването на правата, както на работниците, така и на работодателя. Неспазването на тази процедура води до отмяна на наложеното наказание, ако то се разглежда в съда.

Д-р Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България