Какви тайни крие Статуята на свободата

Малцина знаят истината за основния символ на Америка

Построена е върху крепост, на която са извършвани екзекуции

Статуята на свободата, с пълното име Liberty enlightening the World, е американски паметник в устието на река Хъдсън в Ню Йорк и е един от най-популярните символи в света. Въпреки че е истинска мека за туристите, тя крие тайни, които малцина знаят.

Липсват средства

Въпреки че днес статуята е обичана, изграждането й преминава през трудни препятствия, предимно свързани с финансирането, особено след трудностите от 1873 г. Има и критики към самата статуя, която е проектирана от Фредерик Огюст Бартолди с инженерната помощ на Густав Айфел. Въпреки че статуята е подарък за стогодишнината от подписването на американската Декларация за независимост, американците възразяват французите да осигурят основата за статуята. Без Джоузеф Пулицър, който участва в събирането на дарения за строежа, съществуването на статуята е под въпрос. Въпреки че 80% от даренията са под 1 долар, Пулицър събира 102 000 долара, което се равнява на 2,3 милиона долара днес.

Лицето

Според една от версиите, прототипът за появата на Статуята на свободата е реален човек. Твърди се, че скулпторът Фредерик Бартолди използва лицето на собствената си майка. Сара Соломон имигрира в САЩ със съпруга си през 1861 г. и трупат състояние в Калифорния, реализирайки американската мечта.

Други вярват, че Бартолди запечатва в работата си лицето на французойката Изабела Бойер, вдовицата на Исак Сингер. На 20 години тя се омъжва за 50-годишния производител на шевни машини, а след смъртта му става най-богатата жена в страната. След като остава вдовица, Изабела се омъжва повторно за холандския цигулар Виктор Робстет, който е световна знаменитост и граф, така че Изабела става и графиня. Скоро тя е звездата на светските салони в Америка и Европа, и е канена на всички светски събития. На едно от тях се запознава с френския скулптор Фредерик Бартолди и той решава да вгради лицето й в статуята.

На части

Статуята пристига с параход от Франция в САЩ на 17 юни 1865 г. на парчета, опаковани в кашони. Нейните разпознаваеми части - ръката и факлата - идват по-рано и са изложени в Медисън Скуеър Гардън на пиедестал. Около 200 хиляди души посрещат останалата част, а статуята е окончателно осветена едва през 1886 г., когато президент е Гроувър Кливланд.

Основата

Построена между 1807 и 1811 г., дървената крепост на остров Либърти (тогава остров Бедлоу) е оформена като звезда с 11 лъча. Самата крепост, заедно с тухлените къщи около нея, е дом на военни семейства от 1811 г. до 30-те години на ХХ век. Някога остров Бедлоу е място за екзекуции, като последната такава е извършена през 1860 г. - когато е екзекутиран известен пират. Преди да стане дом на статуята, островът е използван от Ню Йорк като карантина за пациенти с едра шарка.

Зелена на цвят

Статуята е изработена от мед и когато пристига, е в отличителен меден нюанс. До 1910 г. тя е наполовина кафява, наполовина зелена, но поради окисляване днес е напълно зелена. Оригиналния модел на статуята, който е по-малък и американският е базиран на него, стои в Люксембургската градина в Париж. Има още няколко такива около Париж - В музея д'Орсе, на островче в края на река Сена... Освен различните пластмасови туристически версии, статуята може да се намери в музея на Бруклин, а има и версия на Лего на Таймс Скуеър.

Връзка с масоните

Масоните контролират доставката на Статуята на свободата от Франция в САЩ. Върху нея има множество масонски символи. Статуята е олицетворение на свободата - римската богиня Либертас с вдигната ръка, държаща факел, докато под другата й ръка има tabula ansata (оброчна плоча със закони ), на която е написана датата на подписване на американската декларация за независимост, 4 юли 1776 г. Под краката й лежи счупена верига, която символизира придобиването на свобода, т.е. независимостта на САЩ.

В короната на Статуята на свободата има 7 лъча. Те символизират свободата на всичките седем океани и континенти. Много хора задават въпроса – защо точно 7? По-малко очевидна препратка има и в броя на прозорците на короната – 25 и ако съберем числата две и пет отново получаваме седем. Факелът е заобиколен от 16 венчелистчета, а височината на самия паметник е 151 фута. Сборът от цифрите и в двата случая също е равен на 7. Тази цифра очевидно означава много за създателите на статуята. Седем е най-тайнственото и свръхестествено число. То е числото на завършения цикъл. Използвано в магическите ритуали, то изразява овладяването на природните стихии, на видимия и невидим свят, символизира акта на съзиданието, еволюцията, видоизменянето и съзряването.

Факелът в ръцете на Лейди Свобода е важен символ на масонската култура - факелът на просветлението или пламтящият факел на ума.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл