Спипаха вандал, повредил коледната украса в Аксаково

Лиляна Павлова за българското европредседателство: Мисията е изпълнена успешно

Наградиха доблестни деца, намерили и предали чантичка с документи и 1000 лева Петокласниците получих грамоти от директора на полицията във Велико Търново

Теменужка Петкова: Газоразпределителната инфраструктура в България ще се развива, ако има икономически интерес

Експерт прогнозира: Професията оператор на кол център ще се трансформира в оператор на робот

Търсят тяло на бебе, родено вчера в Кърджали, източват „Водното огледало“

Републиканските пътища в Сливенска област – проходими при зимни условия

Благодетели дариха 1100 лв. за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров в Търново

Комисар Мария Габриел с престижна награда „Талант в политиката 2018“

Тировете с дестинация България, влизащи от Турция, няма да бъдат пренасочвани през Лесово – Хамзабейли

Иван Тотев: Никога не е имало идея да се разфасоват прасета в центъра на Пловдив

Петър Петров от „Юлен“: Дружеството няма никакви кредити към Първа Инвестиционна Банка или други български банки Поради некоректността на журналистите от Икономедиа, концесионерът на ски зона "Банско" повече няма да отговаря на въпроси, задавани от изданията на тази медийна група

Откриха близо 700 литра нелегален алкохол по обява в Интернет

Клуб „Активна сигурност“ организира коледен празник за деца от домове в Пловдивско Кампанията е под надслов "SOS - Грижа без граници"

Запален комин обгази пенсионерка

Какви ще са ползите от приемане на еврото По добре последен сред орлите, отколкото пръв сред гаргите

Съвсем скоро ще стане ясно дали страните от еврозоната са готови да се присъединим към тях, или очакват от нас значителни промени преди да ни допуснат до себе си. На 12 юли ще бъде заседанието на Еврогрупата, в което участват финансовите министри на страните от еврозоната, на което се очаква да бъде обсъдена заявката на България да влезе едновременно в Банковия съюз и в „чакалнята на еврото“ (валутния механизъм ERM 2). Но преди да преминем през тежката процедура за въвеждане на еврото е по-добре да видим какви ще бъдат ползите и минусите от това. Ползите са доста повече, затова първо ще започна с минусите.

Основното опасение от въвеждане на еврото е, че ще бъдат повишени цените на стоките и услугите без да има увеличение на заплатите. Страховете са, че цените просто ще бъдат обявени в евро и нещо, което е струвало 3 лв. ще стане 3 евро. В страните, които вече са влезли в еврозоната, такова нещо не се е случило. Първоначално е имало леко повишение на цените, но след това те са се върнали на нормалното си ниво. Но защо става така? Надценката, с която работят производители и търговци, над производствените разходи за всяка стока, зависи от търсенето и предлагането, т.е. от конкуренцията и от потребителите. Всеки търговец и днес е готов да вдигне цените си, но се опасява, че ще загуби клиентите си. При въвеждането на еврото с пълна сила ще важат думите на бившия премиер Димитър Попов, произнесени през 1991 г., когато цените бяха освободени от държавна намеса: „За Бога братя, не купувайте, което ви харесва, но е много скъпо“. Ако всеки потребител се вслуша в този съвет, опитите на търговците и производителите да вдигнат цените бързо ще бъдат парирани. Но, ако с лекота започнем да даваме по 1 евро за един хляб, вместо по 1 лев, никой няма да ни е виновен. Увеличение на цените от въвеждането на еврото може да има и от закръгляване на цените. Например кафето в сладкарница от сегашните 2,70 лв. може да стане 1,50 евро, вместо 1,35 евро. Но тези цени също зависят от това колко са готови да платят клиентите – ако масите са пълни, собственикът може да направи кафето и 3 евро, колкото е фрапето в Гърция.

Плюсовете от въвеждане на еврото ще бъдат много по-разнообразни. Основният плюс ще бъде отпадането на допълнителните разходи на гражданите и бизнеса при обмяна на левове в евро и обратно. Когато пътуваме в страните от еврозоната, няма да има нужда да купуваме евро. Няма за плащаме банкови такси за превалутиране, когато пазаруваме с дебитна или кредитна карта с левове при пътуване зад граница, или при поръчване по интернет от страните от еврозоната. Същите ползи ще имат и всичките български фирми, които търгуват със страните от еврозоната.

Туризмът в България също ще има ползи от въвеждането на еврото. За всички гости от чужбина вече няма да се налага да купуват от екзотичната за тях валута български лев, а ще може да плащат с евро. Това ще направи България по-привлекателна за чужденците.

Но най-големият плюс за страната от еврото е самото влизане в еврозоната. Защото народът е казал, че по-добре да си последен сред орлите, отколкото пръв след гаргите. Не трябва да се сравняваме с Румъния и да пресмятаме, коя страна е по-зле. Важно е да се сравняваме с Германия и винаги, когато има някаква разлика, да се питаме защо и какво може да направим, за да се промени ситуацията. Ако приемаме по дефиниция, че сме по-зле и не можем да стигнем страните от Западна Европа, ситуацията в страната никога няма да се промени. За да вървим в правилната посока, първо трябва да се постави някаква цел и с малки стъпки да се върви към нея. Ако за целта трябва да копираме нещо от Западна Европа, като например правилата, начинът на работа на чиновниците, социалната политика и условията за стартиране на бизнес, няма нищо лошо. Няма нужда всеки ден да откриваме топлата вода. И една добра стъпка в посока на развитите страни е въвеждане на еврото.

Чуждите инвеститори също ще гледат на България по друг начин, ако разплащанията в страната са в евро. Това ще бъде гаранция за тях, че се движим в правилната посока, че сме част от развитите страни. Разбира се, въвеждането на еврото няма да е достатъчно, за да се увеличат рязко чуждите инвестиции. Необходимо е да се намали и бюрокрацията, да се гарантира спазването на законите. Но еврото е една от стъпките, които може да ни помогнат да се доближим до развитите страни от Европа.

Все още обаче не е ясно дали страните от еврозоната ни чакат с отворени обятия. Наскоро беше заявено от представители на Европейската комисия, че ако България иска да влезе в „чакалнята на еврото“, заедно с това ще трябва да влезе и в Банковия съюз, без някъде да има формално изискване за това. От българска страна това условие вече е прието и официално е заявено, че искаме да влезем едновременно в Банковия съюз и ERM 2. Но искаме и гаранции, че ако изпълним всички условия за влизане в Банковия съюз, ще ни допуснат в ERM 2. Това е компромис от страна на България в името на това да бъдем допуснати в еврозоната.

 

Компромисът, който приемаме

Влизането в Банковия съюз преди самото въвеждане на еврото може да има редица минуси, които наскоро бяха представени и от БНБ. Ние ще трябва да изпълняваме всички регулаторни изисквания на Европейската централна банка, без да се възползваме от плюсовете, които ще имаме след въвеждане на еврото. Управляващите са готови да приемат този компромис в името на крайната цел. Сега топката е в страните от Еврозоната и се чака тяхната официална позиция по въпроса на нашата кандидатура.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (26)

 1. Питайте гърците – ще ви разкажат как слеь еврого са тръгнали стремително надолу в обедняването…!!! А тук хората са толкова бедни, че няма на къде повече…. Престъпниците искат да не плащат такси при работа с ОТКРАДНАТИТЕ милиони.!!!! Нека ББ направи разчет как се живее с 200лв пенсия на сегашните цени. Геноцид!!!!!! С толкова живеят над 1млн и 200хил. пенсконери.. И останалите не са цъфнали!!!! Има около 8-10 000 семейства, които живеят супер охолно, останалите 6 милиона _мизерстват. С еврото искат да ни ЗАГРОБЯТ!!!! ГЕНОЦИД към народа!

  1. Жана, много си тъпа! Еврото не е виновно, че гърците са некадърни………Питайте испанците. С еврото има много ползи, но само умен човек може да разбере.

 2. Пенсионерите си заслужаяат участа… Отделно всеки ден чета как дават на робин худ и сие по едни пари дето никой ги няма… Те са имотни, богати и стиснати и ми продадоха държавата за стотинки….

 3. А бе отворкоФци дет всю знаете,те и в германията като чекаха да приемат еурото ,все затуй кат уй говореха.ко стана бе урунгели комсиически ,заплатите скочиа до небесааата,сега всинца саакаме да одиме у германията да работиме.що плашите народу бе ОЛИГОФРЕНИ.едно кило мясо у БГ 8 – 10 лева,заплата 500 -1000 лева , едно кило мясо у ГЕРМАНИЯ 8 – 10 евро ,заплата 2500 еуро.а сега вижте де енпо арно.у нас ке стане таку ,ако сакаме ЕУРО.

  1. Нормално е слабоумната некадърна отрепка да гледа все в чуждата паничка. Е па хвани се на работа да ти е добре. Или иди в обора германия… там търсят и араби и отрепки.

 4. Аз не срещнах автор, който да ни разяснява как ще изгубим от въвеждането на еврото Всички до един са платени да ни обясняват как ще спечелим. Вероятно другите автори пишат и разясняват в Полша, Унгария, Дания и други държави, където не са въвели евро, защото имат обективна и двупосочна информация. Не както у нас. Ето този уж „започва с минусите“, за да ги опровергае и да ни убеди как и те са плюсове! Но ето, аз искам да му задам само един въпрос. Той твърди, че и туризма ни ще спечели!? Днес един турист от еврозоната пристига у нас, защото с едно негово евро ще си купи прибл. два лева. С 10 евро( 20 лева) здраво ще се насмуче, дори ще се нахрани с по-евтини провизии. Обаче когато обърнем левовете в евро и вместо 20 лева поискаме от онзи 20 евро, той ще се замисли дали да дойде в евтината България, или да предпочете Албания, където също ще живее евтино. Така ще стане и с нощувките в хотелите, с всичко. Така ще стане и с онези чужди пенсионери, които идват да живеят под наем у нас, защото наема( напр. 200 евро) им е изгоден. Той е изгоден и за българина, защото това са 400 лева. Когато минем в еврозоната, наема ще стане 400 евро и наемателите ще избягат…

 5. Защо чуждите туристи и инвеститори гледат с добри очи на Англия? Купуват паунди и не се опъват на английската валута. А с Швейцария как стои въпросът? Гореспоменатите не купуват ли франкове? Купуват. И какво? Въпросът е,че това са богати държави,а не са бедната и пропаднала,ограбена и почти разбита Бългерия! Ако въпросът с приемането на еврото,уважаеми авторе на статията,е само възможността да пътувате в чужбина,то замислете се за милионите бедни българи, които нямат възможността да го правят и всеки ден си броят стотинките, и се чудят,как днес ще изкарат деня оцелявайки!

 6. Статията е толкоз слаба, повърхностна и глупава, че и физкултурникът цветанов би написал нещо по добро.
  Цените в ес държавите скочиха и никога на се върнаха на предишното си ниво. Факт.
  Първите ес държави бяха въвели еврото много преди да се разпечатат банкнотите му. Факт.
  Ние и сега плащаме малка вноска на ецб. Факт.
  Големият плюс е, че лихвите ще паднат. Пропуснат факт.
  И най-големият идиотизъм е да се дава окупирана германия за пример. Факт, който сам по себе си говори за нивото и ограничеността на автора.

  1. Колко ще паднат лихвите? Дължиш 1000 лв. при 6% лихва. Айде другите такси да не смятаме щото са убийствени, но не се виждат. вече дължиш 500 е при лихва 5%. Е? Смятай.

   1. Аз няма какво да смятам. Виж лихвите по ипотеките в средна страна с евро и средна без евро.

 7. Кмитр, много си тъп. Аз съм в Европа и виждам истината. А вие ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ сте много ПРОЗДИ…….

  1. Що ли си мисля ,че ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ са те изучили и от ПРОЗД си достигнал висш умствен капацитет.

  2. Виждаш гьзь на меркел.
   Нека да съм прост, но написаното от мен са факти, дет ти „умникът“ явно не можеш да ги вденеш.
   Дерзай си в блатото на умнотията.
   Аман от плоскочели де6или.

 8. Kat vleze evroto finansov minister shte bide germanskiot ! Uvelichenie na zaplati zabravete ! Arbeiten macht frei – preopakovan i parfiumiran !

 9. От всичките „плюсове“ разбрах, че някой щял да печели от търговия с валута. Нищо повече.ЛЪЖАТ ВИ ЕЙ! Държавата не може да застави търговеца да не увеличава цените. Много близко до умът е. Ако днес продава кофичка мляко за 0,80 лв., при еврото 0,40 е. те му се сторят малко и ще го пусна за 0,60 е.

 10. Философи „всякави“. Зависи кой им плаща! “Какви ще са ползите от приемането на ЕВРОТО?”. Не е ли по-точно да се каже: „По-добре пръв в селото (с нашият си лев), отколкото последен в ГРАДА(но с евро)?”. Тук ще цитирам дядо си: „Каква е позата от вредата?”.

 11. Полза от еврото ще има само крадеца бойко и айдуците, с които дели откраднатите пари. Във Валутния борд има блокирани 18 милиарда евро, които бойко ще открадне за 6 месеца. Всичко останало е театро за лошия матриял.

 12. Po-dobre da priemem ,neoficialno’ USA $ ! Kakto e v Zimbabwe. USA e nai-golemata iadrena sila i $ nema da se sruti . EU e proekt na chuzhdi razvedki, edin den shte se preopakova , pak shte zagubim kat 1996/97 godini. Koi ot nashte pochitani vozrozhdenci se e boril da stavame zapaden protektorat !? Nikoi ! Togaz ne gi slavete, pochitaite Churchill, Bismark, Clemanseau, Lloyd George chuzhdopoklonnici ! I Stefan Stambolov shte se srami ot vas Gerberasti -predavnici na bulgarite, manipulatori na liudete, glashatai na chuzhdoezichni gospodari, zhalki lakei .

 13. Доволен съм от прочетеното.Не чета само коментарите на „кмнтр“,защото е безсмислено.Надделява мисленето,че еврото ще натежи на всички ни.Категорично съм против.Ще пострадат най-вече пенсионерите,безработните,хората с ниски заплати и тези,които са изтеглили заеми.Разберете–туризмът ни е печеливш отръсъл повече от всякога точно сега,поради сегашното ни икономическо положение.Чужденците си казват:“с 500 евро в БЪЛГАРИЯ една седмица ще си живея добре.А ако ги превърна в техни пари-1 000 лева -ле ле !!!!Голям живот ще падне!“Нямате си представа колко са скъпи по Европа и Щатите таксиметровите услуги!Тук при нас те са чувствително ниски.Имам представа от возене на такси в Англия,Швейцария,дори и Унгария.Ще се опитам да ви дам долу-горе ясна картинка.От аерогара София до центъра през деня идва 10 лева.Лесно за пресмятане.в Западна Европа за същото разстояние ще платите 80 наши левчета.Не преувеличавам!Как да не идва чужденецът с кеф в България като веднага още от летището усеща разликата.Стига да не попадне на бакшиш-измамник.За това разстояние той трябва да даде някакви си пет евро !!!!Това го няма никъде в Европа.Ако искате да проверите думите ми-използвайте такси навън!Брррр!Не ви съветвам!Само ако искате да усетите разликата.Друго-цените по ресторантите.Нормално е в нормален ресторант в Европата да направите двама души 80-90 евро сметка!Някои сега ще скочат-„какви ти 80-90 евро!Та аз платих 200 или нещо такова“ Та 80 евро са към 180 лева сметка.А кажете ми сега?Колко луксозен и представителен трябва да е у нас този ресторант,за да платите чак толкова?Това е друга причина европейците с високи доходи да идват тук.Да обаче за нас нещата не изглеждат оптимистични.Вярно-половин Европа е въвела еврото.Но защо останалата не иска?Помислете върху това!И то водещи държави като Швейцария,Великобритания,Скандинавските страни.Ето-Чехия,Унгария,Полша-продължават да държат на своята валута.Вярно Словакия и Словения бързо приеха еврото,но не без сътресения.Аз съм твърдо за БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ !!!!!!!

 14. Аз мисля, че преди герберастите да правят глупости с несъществуващия банков съюз в Еврозоната и да затриват българския лев, трябва българите да решат на референдум за или против приемането на евро докато средните доходи в България достигнат средните в ЕС. Кой е за такъв референдум?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.