Еманюел Макрон: Никой не бива да поучава Франция по въпроса за миграцията

Ангела Меркел: Двустранни споразумения в ЕС за миграцията ще са взаимноизгодни

България ще открие почетно консулство в Йерусалим

БСП остава с двама депутати по-малко

Борисов в Брюксел: България доказа, че като страна на първа линия може да се справи с бежанския натиск (СНИМКИ И ВИДЕО)

Горя апартамент във Варна

Лукс на ток в България 400 коня не замърсяват природата

Турската полиция е заловила автомобил с четири чувала подпечатани бюлетини

Тормозели Гери-Никол в училище

В Пазарджик задържаха двама за притежание и разпространение на наркотици

Празнуваха Еньовден в Музея по история на медицината във Варна Над 20 билки край морето церят болести и излъчват енергия

Ердоган похвали изборната активност Това показва колко напреднала е турската демокрация, заяви президентът

Йенс Столтенберг: НАТО е готова да окаже помощ на либийското правителство

Андреа захвърли дрехите в Кипър

20 000 публика и световни звезди на “Francofolies. Благоевград” 2018

Какво говореше Заев Не искаше промяна на конституцията и името

Човекът, който не искаше да обсъжда промяна на конституцията, когато беше в опозиция, сега от поста премиер направи всички отстъпки, каквито досега не са правили нито един президент, нито един премиер на Република Македония, и накрая се гордее с това, че е първият премиер, който е приел промяна на името на Република Македония. “Аз съм първият македонски премиер, който казва, че за нас е приемливо име с географско определение и мисля, че това помогна на преговорния процес”, каза премиерът. Този човек твърдеше, че няма да приеме промяна на конституцията, за да се съгласи накрая с всичко, което иска Гърция, включително направи публично признание, че ерга омнес (име за универсална употреба) е приемлива опция.

“Не виждам необходимост за промяна на конституцията”, заяви премиерът Зоран Заев през февруари тази година. Три месеца по-късно македонският премиер информира, че промяна на конституцията ще има и че конституционното име на Република Македония ще се промени.

“Искането за промяна на конституцията в разговорите за името са гръцка позиция, но ние имаме наша. Македония промени конституцията си през 1993 г., за да доуточни член 49, добавяйки поправката 2. Направихме голяма стъпка, за да премахнем иредентизма”, каза тогава Заев.

През 2013 г. като лидер на опозицията Заев не мислеше така. При посещение в Струга Заев заяви, че “Социалдемократическият съюз няма да допусне промяна на името на Република Македония, ако засяга нашата идентичност и национална специфика”.

Изявлението, което даде тогава, изобщо не прилича на това, което прави днес. Днес Заев в ролята на премиер приема съставно ерга омнес име за всеобща употреба и промяна на македонската конституция, което автоматично означава и промяна на идентичността на македонския народ.

(Със съкращения от БТА)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.