Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Честванията по повод 26 години от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия продължават

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

Николай Николов: Защо кметът Фандъкова не иска да отговори на въпроси за небостъргачите на НИКМИ?

Сменяме само старите касови апарати Произведените през последните две години машини ще имат нужда само от обновяване на софтуера

Сергей Лавров: НАТО ще принуди балканските страни да приемат философията на противопоставяне Алиансът не е в състояние да отговори на терористичната заплаха, посочи външният министър

„Какво да правя с живота си?” дискутираха свищовски студенти с представители на Института за свободен капитализъм „Атлас”

Снимки: Стопанска академия-Свищов

Лекция на тема „Какво да правя с живота си?” изнесоха пред студенти в Стопанската академия “Д.А.Ценов” в Свищов представители на Институт за свободен капитализъм „Атлас” – изразител на най-десните позиции в икономиката.

img_3247Председателят на УС, Калин Манолов запозна свищовските студенти с дейността на Института, като поясни, че това е независимо и неполитическо сдружение, създадено през 2010 г., което си поставя идеални цели. Мисията на ИСК „Атлас” е моралната защита на капитализма, която се основава на идеята, че индивидът е в правото си да служи на своето собствено добро. Основателите на организацията вярват, че индивидуалният просперитет е най-висшата цел на всяко разумно същество, и че като лансират идеи за свободата на индивида, ще могат да влияят върху формирането и функционирането на обществените институции.

Темата на лекцията бе посветена на етиката, морала, икономическите и философските основи на капитализма.

Мартин Стоименов – мениджър продажби във в. „Капитал“, представи пред студентите философията на обективизма на Айн Ранд – американски философ, сценарист и романист. Като писател, тя снема вината от успелите и защитава правото на всеки да работи за своето лично благо и щастие, което е моралният кодекс на капитализма. „Основата на философията на Айн Ранд е разумът и свободата, при която най-силна е етичната част“, каза Стоименов. Той поясни, че писателката фаворитизира здравия разум като начин на учене, което е много тясно свързано със знанието, че светът е такъв, какъвто е – че той обективно съществува, независимо от нашето съзнание.

img_3234Лекторът представи връзката между философия, метафизика, епистемология, етика, политика и икономика.

Коментира как човек да избере своята философия и принципите, от които да се ръководи. Говорейки за различни теории относно това, какво може човек, Мартин Стоименов подчерта, че разумът е нещото, което ни отличава като вид.

„Благодарение на разума, ние имаме свободна воля, която води до избор и от нас зависи какъв избор ще направим за живота си“, каза лекторът. Той коментира със студентите йерархията на добродетели и ценности, като подчерта, че кардиналната ценност, която ни е дадена без да я избираме, е животът, а кардиналната добродетел – разума (рационалност) е това, което използваме за да придобиваме ценности и да ги запазваме.

img_3255„Човек трябва съзнателно да използва разума си за да си подреди ценностите“, каза Стоименов и посъветва студентите да го направят възможно по-рано в своя живот. Представяйки теорията за индивидуализма в икономиката, той коментира провала на централното планиране и управление, частната собственост като важен стълб на икономиката, приемането на закони като вид регулация и как моралът може да направи икономиката по-ефективна. След лекцията студентите дискутираха с гостите как да разберат какво искат да правят с живота си, защо философията може да съдейства за постигане на успех и как да бъдат щастливи и полезни.

Институтът за свободен капитализъм „Атлас” представи част от своите издания – книги и печатни материали, популяризиращи дискутираните по време на срещата теми, философии и теории.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете