Павликени и Калъраш със съвместен проект за управление на извънредни ситуации

Двигател V8 и 435 коня за градски Aston Martin Дребосъкът Cygnet се превърна в свиреп "звяр"

Интернационална катастрофа затвори пътя Шумен-Силистра Молдовка удари украински ТИР, в тях се блъсна румънско "Рено"

Шефът на БАБХ: До два дни ще стане ясно дали чумата е тръгнала по околните села

МВнР на Гърция: Излявлението на Мария Захарова е пример за незачитане и липсата на разбиране за съвременния свят

Волен Сидеров: Населението не беше добре осведомено от властите за чумата по животните

Тома Биков: Провокацията заради чумата срещу правителството идва от два центъра – Цветан Василев и „Позитано“ 20

Как се свалят бикини при гинеколог?

Валентин Радев: Искаме изслушване пред депутатите за действията ни срещу чумата и да получим доверието им

Поезия от целия свят в Румъния

Фандъкова: Строителството на метрото и всички ремонти в София се движат в срок

Порожанов: Две са стадата, в които има констатирана положителна проба за чума, но ще отложим евтаназията

ЕК започва процедура за санкции срещу Унгария заради одобрения пакет от закони „Стоп Сорос“

Баба Дора от Шарково: Има настроения срещу мен в селото

Доц. д-р Владимир Велинов, лидер на Българската психиатрична асоциация, пред „Труд“: Политическата шизофрения не е болест за лекуване „Прибирането“ на душевно болните не става с полиция

„Какво да правя с живота си?” дискутираха свищовски студенти с представители на Института за свободен капитализъм „Атлас”

Снимки: Стопанска академия-Свищов

Лекция на тема „Какво да правя с живота си?” изнесоха пред студенти в Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов представители на Институт за свободен капитализъм „Атлас” – изразител на най-десните позиции в икономиката.

img_3247Председателят на УС, Калин Манолов запозна свищовските студенти с дейността на Института, като поясни, че това е независимо и неполитическо сдружение, създадено през 2010 г., което си поставя идеални цели. Мисията на ИСК „Атлас” е моралната защита на капитализма, която се основава на идеята, че индивидът е в правото си да служи на своето собствено добро. Основателите на организацията вярват, че индивидуалният просперитет е най-висшата цел на всяко разумно същество, и че като лансират идеи за свободата на индивида, ще могат да влияят върху формирането и функционирането на обществените институции.

Темата на лекцията бе посветена на етиката, морала, икономическите и философските основи на капитализма.

Мартин Стоименов – мениджър продажби във в. „Капитал“, представи пред студентите философията на обективизма на Айн Ранд – американски философ, сценарист и романист. Като писател, тя снема вината от успелите и защитава правото на всеки да работи за своето лично благо и щастие, което е моралният кодекс на капитализма. „Основата на философията на Айн Ранд е разумът и свободата, при която най-силна е етичната част“, каза Стоименов. Той поясни, че писателката фаворитизира здравия разум като начин на учене, което е много тясно свързано със знанието, че светът е такъв, какъвто е – че той обективно съществува, независимо от нашето съзнание.

img_3234Лекторът представи връзката между философия, метафизика, епистемология, етика, политика и икономика.

Коментира как човек да избере своята философия и принципите, от които да се ръководи. Говорейки за различни теории относно това, какво може човек, Мартин Стоименов подчерта, че разумът е нещото, което ни отличава като вид.

„Благодарение на разума, ние имаме свободна воля, която води до избор и от нас зависи какъв избор ще направим за живота си“, каза лекторът. Той коментира със студентите йерархията на добродетели и ценности, като подчерта, че кардиналната ценност, която ни е дадена без да я избираме, е животът, а кардиналната добродетел – разума (рационалност) е това, което използваме за да придобиваме ценности и да ги запазваме.

img_3255„Човек трябва съзнателно да използва разума си за да си подреди ценностите“, каза Стоименов и посъветва студентите да го направят възможно по-рано в своя живот. Представяйки теорията за индивидуализма в икономиката, той коментира провала на централното планиране и управление, частната собственост като важен стълб на икономиката, приемането на закони като вид регулация и как моралът може да направи икономиката по-ефективна. След лекцията студентите дискутираха с гостите как да разберат какво искат да правят с живота си, защо философията може да съдейства за постигане на успех и как да бъдат щастливи и полезни.

Институтът за свободен капитализъм „Атлас” представи част от своите издания – книги и печатни материали, популяризиращи дискутираните по време на срещата теми, философии и теории.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.