Отстраниха от длъжност кардиолога, поставял стентове на здрави сърца

Премиерът Борисов посети Голямата базилика на Филипопол в Пловдив (НА ЖИВО)

Могерини: Преговорите със Северна Македония и Албания са от решаващо значение и за ЕС

Зареждат 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” със свежо гориво

Англичанин е с опасност за живота след пожар в Разградско

Геният на Гео Милев – труд и честност Кратък живот, белязан от изумително работолюбие и шедьоври

Акция на гръцката полиция в окупирана от мигранти сграда в Атина

1300 км безплатно на година Хибридната Sonata се възползва от слънчевата енергия

Възрастен мъж загина след удар от кола край летище „Варна“

Крадци задигнаха 250 метра от тролейбусната мрежа в Русе

САЩ: Русия блокира ученията на НАТО в Черно море

Румен Радев призова сънародниците ни в САЩ да се върнат в България

На косъм от смъртта бил един от пациентите на кардиолога, поставял стентове на здрави сърца

Собственик на дупнишка финансова пирамида се хвърли от 7-ия етаж на блок в Благоевград

Спират движението на камиони над 12 т по автомагистралите днес

Какво е погубило доисторическите цивилизации

Митове за всемирния потоп съществуват в различни култури по целия свят.

Човечеството вече е толкова древно, че произходът му е обвит в тайна. Според общоприетите възгледи в миналото хората са били примитивни, развили са се, излезли са от състоянието на варварство и са станали по-умни и способни. Данните обаче говорят за обратното. Може би в зората на историята сме притежавали високоразвита наука и техника, което не съответства на представите на съвременните хора за далечното минало…

Тази гледна точка е стара като самата история. Древните говорят за миналото като епоха на процъфтяване. Разказът за Атлантида в диалога на Платон „Тимей“ е най-яркото свидетелство за т.нар. златен век.

Средновековният ръкопис „Тимей“ (Timeas) на Платон, латински превод.

Американският конгресмен Игнатий Лойола Донъли (1831 – 1901) смята, че Атлантида действително е съществувала, и събира цялата достъпна информация за тази древна и високо развита цивилизация. През 1929 г. в Истанбул е открита тайнствената карта на Пири Рейс от 1513 година, на която са показани бреговете на Антарктида и на Южна Америка със съвременна точност. Тази карта възражда хипотезата за високоразвитите древни цивилизации, като й дава твърда основа.

Археологът Брад Стайгър в книгата си Worlds Before Our Own („Световете, предшестващи нашия“) представя нови факти за съществуването на развити цивилизации в древността. Стайгър установява, че някои високотехнологични артефакти са открити в най-старите геологични слоеве, докато по-примитивните са в по-съвременни слоеве. Той ги нарича „неуместни факти“. Книгата му предизвиква появата на други трудове, които оспорват разпространената гледна точка за миналото на човечеството.

Ако развитите доисторически цивилизации са съществували, какво е предизвикало гибелта им? Има два възможни сценария: или тези хора са били толкова напреднали, че са се самоунищожили, или са загинали в резултат на природен катаклизъм. Доказателствата в полза на втория вариант са по-съществени от тези, които подкрепят първия. Има обаче и някои признаци, свидетелстващи за древни войни.

СЪЗДАВАНЕ И УНИЩОЖАВАНЕ

„Когато първата атомна бомба се взривява в Ню Мексико, пясъкът в пустинята се разтопява и се превръща в зелено стъкло. Археолози провеждат разкопки в древната долина на Ефрат и откриват слой от аграрна култура на възраст 8000 години, след това – още по-ранен слой, след това – слой от епохата на пещерния човек. Накрая достигат до още един слой – разтопено зелено стъкло“ (Вестник New York Herald Tribune, 1947 г.)

Някои учени не вярват, че древните цивилизации биха могли да бъдат унищожени от силите на природата. Те смятат, че съвременните особености на земната повърхност са се оформили в течение на милиони години. Датирането с помощта на въглероден анализ не може да се смята за абсолютно точно. Този метод предполага изграден баланс между формирането и разлагането на радиоактивния въглерод в земната атмосфера. Но периодът на формиране на С14 всъщност е по-голям от периода на неговия разпад. Затова количеството на С14 в атмосферата (0,0000765%) не може да бъде научно използвано като критерий за датировка на изкопаемите. С други думи, не можем да разберем възрастта на вкаменелостите, по които определяме възрастта на земните пластове. Следователно не бихме могли да сме сигурни за реалната възраст на тези пластове.

Прието е да се смята, че вкаменелостите на дървета, растящи през няколко геологични слоя земя, свидетелстват, че тези слоеве принадлежат към различни исторически епохи. Тези слоеве обаче биха могли да се формират в продължение на кратък период от време – например в резултат на бърза седиментация (утаяване на пластовете), предизвикана от природен катаклизъм, а не в течение на милиони години. В противен случай появата на вкаменели дървета би била просто невъзможна.

В митовете и легендите по цял свят се говори за всемирен катаклизъм, и по-точно – за потоп. Подобни митове битуват в Африка, Китай, Северна Америка, Австралия, Шумер, в много отдалечени култури, които не са имали никакви контакти помежду си. Съществуват повече от 500 древни легенди за потопа, подобен на споменатия в Библията и Корана. Това са следи от глобалната колективна памет за случили се в далечното минало събития.

ЗЛАТНИЯТ ВЕК НА СКЕПТИЦИЗМА

Постмодернисткият свят е златният век на скептицизма, релативизма, материализма, сциентизма и т.н. Екстраординарните заявления не се предлагат на вниманието на обществото не защото доказателствата са недостатъчни и неоснователни, а защото те предварително се отхвърлят от съвременната философия и наука и се отнасят към лъженауката.

Митове за всемирния потоп съществуват в различни култури по целия свят.

Какво всъщност знаем за Земята? Ние я възприемаме като даденост; смятаме, че познаваме всеки неин сантиметър, а всъщност не познаваме дори самите себе си. Липсата на доказателства не е доказателство за липса.

Доктор Мелвин Кук – известен химик и носител на Нобелова награда, стига до извода, че подземните нефтени находища са сформирани в резултат на внезапно и бързо погребване на органични материали преди няколко хиляди години. Може би подземните запаси от нефт всъщност са доисторически градове, които са се превърнали в нефт в резултат на внезапно пропадане на почвата и високо налягане?…

НОВИ НАСОКИ НА МИСЛЕНЕ

Когато става дума за конкретни доказателства, трябва да споменем доисторическото съоръжение, което е било най-високото на Земята, докато през 1931 г. не е построен първият небостъргач. И досега обаче то си остава най-колосалната постройка на планетата.

Величествената пирамида на Хеопс мълчаливо говори по-силно от бъбривите скептици. Установено е, че тя е разположена в центъра на всички континенти на Земята. Такава точност изисква обемни знания по земна география – например проекцията на Меркатор, което е напълно неочаквано за Древен Египет. Що се отнася до структурата й, инженери и учени са стигнали до извода, че дори с помощта на съвременните технологии не е невъзможно да се построи пирамида с такъв размер и с такава изумителна точност.

Инженер Маркус Шулте изчислява, че строителството на Голямата пирамида би струвало около 35 млрд. долара.
Очевидно, днес никой не би инвестирал такива средства в колосално съоръжение, непригодно за живот и без каквато и да било вероятност за печалба. Тогава въпросът „Как е била построена?“ е не по-малко важен от въпроса „Защо е била построена?“…

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.