Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Какво (не) видях в завода “Калашников” Марката е директно засегната от новите американски санкции

Пътуването до Ижевск, столицата на Удмуртия в западен Урал, беше организирано от руското външно министерство – специално за журналисти. Всички смятахме, че ще можем да надникнем зад кулисите в производствената база на фирмата, известна по цял свят със своя „АК-47“.

Накрая стана ясно, че вместо тъй очакваното посещение в завода на „Калашников“, ще ни разведат само из фирмения музей. Съобщиха ни, че в последния момент не било получено разрешение за посещение в завода. Ние обаче продължихме да се надяваме, че ще можем да зададем нашите въпроси и в музея. Все пак „Калашников“ е една от 39-те фирми, които ще бъдат засегнати от новите американски санкции. В списъка на Вашингтон са включени почти всички големи фирми от руския военно-промишлен комплекс. По данни на руския вестник „Ведомости“, тези фирми осъществяват над 90% от руския оръжеен износ.

В музея представители на фирмата ни показаха най-новите оръжия. Сред тях и наследникът на „АК-47“: новият „АК-204“. На журналистите не бе позволено нито да снимат представителите на концерна, нито да ги интервюират. Бяха допуснати въпроси към представители на пресцентъра, които ни обещаха да ни дадат допълнителни информации. Както ни беше обяснено, днес концернът „Калашников“ произвежда не само автомати. В производствената палитра са включени моторници и дронове. Възродено било и името на известните в миналото мотоциклети „Иж“.

По времето на СССР Ижевск беше закрит град. В него не се допускаха чужденци. Така че очакванията ни, че „Калашников“ ще разтвори широко заводските врати за чуждестранни журналисти и ще отговори на въпросите им, явно от самото начало са били прекалено наивни. Губернаторът на Република Удмуртия Александър Брехалов ни увери, че гледа на своя регион като на „част от един глобален свят“. И допълни, че нямал нищо против да говори на пресконференция и за санкциите.

(със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Един такъв автомат в тлъстото дупе на фрау Меркел и хер алкохолик Ж.К.Ю. за да ги настърви за еврогейски мисли и ценности.

    1. ти къде видя в статията (при това писана за говеда като тебе), че му дреме?
      пий си хаповете…

  2. Какво значи САЩ да наложи “санкции” ? По кой закон или международно призната процедура става това?

  3. Ако не е бил Хуго Шмайзер да изобрети Автоматический Карабин (АК), нямаше да можете да посетите града, където се провят прочутите мотоциклети “ИЖ”.

Отговорете