Какво разкриват статусите ни във Фейсбук за нас

1.7 милиарда са активните потребители във Фейсбук всеки ден. Съществуват множество изследвания за това свързано ли е психичното състояние на индивида с неговите статуси в социалните мрежи.

Първото, което виждаме, когато влезем в профила си във Фейсбук е "What's on you mind?" - "За какво мислите?" - въпрос, с който започва терапията при психолог или, който ни задават близки, когато изглеждаме притеснени.

Отговорите, които ние даваме в социалните мрежи на този въпрос ежедневно, се оказват възможност за разкриване на голяма част от същността ни, пише Би Би Си.

Те могат да ни дадат необикновени прозрения за нашето психично благополучие.

Понякога постовете, които качваме и честотата, с която го правим, могат да разкрият за нас и живота ни много повече от думите.

Според проучване, проведено сред 555 потребители на Фейсбук в Щатите, екстровертите са по-склонни да публикуват социалните си дейности и всекидневния си живот постоянно. Хората с ниско самочувствие споделят по-често статуси за техния романтичен партньор, свръхчувствителните хора търсят във Фейсбук внимание. "Нарцисите" публикуват статуси за своите постижения, диети или фитнес режими.

Според друго проучване, хората, които постоянно публикуват селфита могат да бъдат определени като "нарциси" и психопати. Тези, които преправят снимките си и слагат множество ефекти се смята, че имат ниско самочувствие, пише Би Би Си.

Смята се също така, че много хора са склонни за използват Фейсбук като терапия. Но психолози изрично подчертават, че това е неправилно схващане.

Изследователи са създали софтуерна програма, която може да изчисли кога честотата на публикациите в социалната мрежа е признак на "вик за помощ". Смята се, дори, че в някои случаи хора, които твърде често обновяват статуса си във Фейсбук са склонни към самоубийство.

Учените са стигнали до извода, че и липсата на интерес към социалната мрежа също може да е проблем - смята се, че тези, които я използват рядко или не влизат изобщо имат проблеми в общуването и дори може да страдат от депресия.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл