Какво се променя в Гърция: „Привилегии“ за ваксинираните

Целта е насърчаване на гражданите да се имунизират

„Животът на ваксинираните в Гърция отново ще стане нормален“, стана ясно от изявление премиера Мицотакис в петък. Въпросът е деликатен от конституционна гледна точка, поради което се очаква правителството да обяви "хирургически" мерки, които ще улеснят ваксинираните, но няма да ограничат свободите на гражданите, които все още не са направили това решение. 

Големият страх за Гърция и светът е „гигантизмът“ на мутацията Делта, която изглежда „експлозивно“ е по-заразна от оригиналния щам на коронавируса.

Гърция е в критичен момент, тъй като ваксинираните с поне една доза възлизат на 54% и следващите два месеца са много важни за постигане на обществен имунитет. Посланието, което правителството изпраща на ваксинираните, е, че животът им отново ще стане нормален, заяви Акис Скерцос, заместник-министър, отговорен за координацията на правителствените дела.

В същия тон министърът на развитието Адонис Георгиадис потвърди, че в понеделник ще бъдат обявени "привилегиите" на ваксинираните, които вече ще могат да се движат по-свободно, на повече места, особено през зимата. "Трябва да спрем вируса. Нека се ваксинираме възможно най-скоро. Има ваксини. Ако човек е много защитен от ваксина, може да има повече степени на свобода“, заяви той.

Според информация, първите "привилегии" , с които ще се ползват ваксинираните ще са: безплатен достъп до затворени пространства без маска; транспорт и пътуване без тестове; вход за стадиони, театри, кина, концерти, фестивали, барове и ресторанти без ограничения.

Вече беше обявено, че от понеделник ваксинираните ще могат да ходят на работа и в спортни зали без самотестване.

Свободно движение в страните от ЕС с цифров сертификат за ваксиниране, активиран на 1 юли, също е сред нещата, които ще бъдат достъпни само за ваксинираните гърция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа