Русия не засилва военното си присъствие в Азовско море, заяви Мария Захарова

БЕХ получи решението на ЕК за глобата от 77 млн. евро Вероятно дружествата ще го обжалват, като ще оспорят твърденията и размера на глобата

Соцвеличия питат: Срещу коя система се борим сега? Стотина важни мъже от преди 1989-а вдигнаха наздравици

Одобриха почивни дни на всички религиозни общности

Правителството отпусна близо 490 000 лева за мост в Елена

Тръмп обяви победа над „Ислямска държава“ в Сирия

Правителството отпусна над 10 млн. лева на общини в Пиринско

Прокуратурата е започнала досъдебно производство за смъртта на бебето, изхвърлено във водите на „Водното огледало“ в Кърджали

Прокуратурата поиска постоянен арест за Ценко Чоков

Орлин Павлов, Мариана Попова и Стефан Вълдобрев ще пеят на новогодишния концерт на София Именити творци и спортисти ще отправят видеопожелания към българите

ЕС забрани сламките и пластмасовите чаши Новите правила ще влязат в сила след 2 години

7 млн. лева даде правителството на област Монтана

Кметът на Павликени чете коледна приказка на децата от забавачка

Дядо Коледа раздаде подаръци на оперирани във ВМА деца

ЕК потвъди за хакерска атака срещу институции на евросъюза

Какво става след оставката?

Снимка: Архив

Оставката на правителството трябва да бъде гласувана в Народното събрание, ако тя бъде приета от народните представители, правомощията на Министерски съвет се прекратяват.

Следващата стъпка е избор на ново правителство. Президентът връчва мандат за съставянето му на най-голямата по численост парламентарна група в Народно събрание. Ако в 7-дневен срок не се състави ново правителство, то президентът възлага на втората по численост парламентарна група да предложи кандидат. Ако и в този случай това не се случи, президентът отново в 7-дневен срок възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Ако не се постигне до съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно такова. По Конституция служебното правителство работи два месеца и основната му задача е да организира изборите. В последните три месеца на своя мандат президентът не може да разпусне Народното събрание, но парламентът може да се саморазпусне, ако реши.

Парламентът може да бъде разпуснат от новия президент след встъпването му в длъжност – 22 януари.

До момента, настоящият държавен глава, Росен Плевнелиев, е съставил две служебни правителства с премиери: Марин Райков и Георги Близнашки.

Източник: Фокус

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.