Какво става след оставката?

Снимка: Архив

Оставката на правителството трябва да бъде гласувана в Народното събрание, ако тя бъде приета от народните представители, правомощията на Министерски съвет се прекратяват.

Следващата стъпка е избор на ново правителство. Президентът връчва мандат за съставянето му на най-голямата по численост парламентарна група в Народно събрание. Ако в 7-дневен срок не се състави ново правителство, то президентът възлага на втората по численост парламентарна група да предложи кандидат. Ако и в този случай това не се случи, президентът отново в 7-дневен срок възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Ако не се постигне до съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно такова. По Конституция служебното правителство работи два месеца и основната му задача е да организира изборите. В последните три месеца на своя мандат президентът не може да разпусне Народното събрание, но парламентът може да се саморазпусне, ако реши.

Парламентът може да бъде разпуснат от новия президент след встъпването му в длъжност – 22 януари.

До момента, настоящият държавен глава, Росен Плевнелиев, е съставил две служебни правителства с премиери: Марин Райков и Георги Близнашки.

Източник: Фокус

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България