Какво Тръмп поиска от Израел за Йерусалим

Нетаняху посочи, че решението на Тръмп се приема от всички израелци.

Как новите технологии оказват влияние върху глобалната политика

Положението в Близкия изток след изявлението на Тръмп за преместване на американското посолство в Ерусалим започна да се влошава. Шансовете ситуацията да излезе извън контрол се увеличават от ден на ден.

Несъмнено американците са предвидили тази реакция. За това косвено говори неясната формулировка за специфичните условия по прехвърлянето на американското посолство в Ерусалим. Очевидно е, че става дума за някаква тайна сделка, в която, заедно с еврейското лоби от Уолстрийт, политици републиканци, участва и държавата Израел, крайният ползвател на това решение.

Това решение е предшествано от споразумение за военно-техническо сътрудничество, сключено през септември 2016 от президента Обама. В него Вашингтон се ангажира да осигури помощ на Израел в размер на $ 38 милиарда до 2028. Израелският премиер настояваше за $ 45 милиарда, но поради силен натиск Обама бе принуден да ограничи обещанието си за военна помощ, като обвърза това с отстъпки по палестинския проблем.

Истинските суми на американската помощ за еврейската държава са неизвестни, но за Вашингтон Тел Авив е „трудно, но обичано дете“. В същото време е грешка представянето на тези отношения за еднопосочна улица. САЩ редовно налагат ограничения на Израел, стремейки се да извлекат определени ползи. А зависи от това кой е на власт, демократи или републиканци. Настоящият президент Тръмп вече обмисля увеличаване на военната помощ и полага усилия да разблокира редица обвързаности от времето на Обама. Вярно е, че и той ще иска от Нетаняху взаимни отстъпки, включително и по закупуването на американски оръжия. Подобно на Обама, той предлага 75% от оръжието за армията на Израел да е с етикет „Made in USA“ и само 25% от него да е израелско производство. В този случай американската военна помощ не изглежда толкова безкористна, защото голяма част от парите се връщат в САЩ.

Ако стриктно се спазва действуващото Споразумение „Обама-Нетаняху“, то Тел Авив трябва значително да съкрати покупките си на оръжие, собствено производство. Но това ще излезе много скъпо за израелския ВПК, в който работят 15% от всички работници в страната. Всеки един милиард шекела, вложени в местните компании, осигурява работа не само на фирмите от отбранителната промишленост, но и на хилядите работници в останалата част от икономиката. Освен това, 75% от цялата израелска военна продукция се изнася. В резултат на това малката държава, заемаща 148-ото място в света, е сред десетте най-големи продавачи на оръжие. Всъщност, израелците вземат пари от американците, но постъпват с тях по свой начин. Просто, Тръмп трябва да си затвори очите за това.

Е, това не означава, че армията на Израел има най-модерното оборудване. В нея има много неефективни оръжия. За това се говори в плана Гедеон за модернизация на военното оборудване до 2020 г. По-специално, това касае американската картечница M16 и замяната й с автомат TAR-21, бронетранспортьорите APC M113, които ще бъдат заменени с BMB Namer, както и самоходната гаубица M109, която ще се замени от 155-мм самоходна артилерийска система ATMOS, всичките израелско производство.

Сериозен проблем, за Тел Авив е факта, че затвори собствената си програма за развитие на изтребители и днес си хапят устните. В израелските ВВС основно се лети на американските F-15 и F-16s, въпреки че те не отговарят на съвременните изисквания. С тях срещу сериозен противник не можеш да се бориш, а в борбата с партизанските отряди е по-разумно да се използват безпилотници. Затова в плановете си за бъдещи конфликти с Хизбула и Хамас, израелците основно залагат на противоракетната система „Желязен купол“ и дронове.

През това време САЩ започна доставката на най-новите самолети от 5-о поколение F-35, макар и с израелска авионика. Вицепрезидентът на Lockheed Martin, Стив О'Брайън заяви още през 2013 г., че израелските представители на ВВС, категорично са се отказали от американската бордова електроника. Според пресслужбата на ВВС на Израел през декември 2017 г. на въоръжение са 9 изтребителя F-35I Adir от общо 50 броя, поръчани по договора. До 2020 г. ВВС на страната ще разполагат с 33 самолета от пета генерация, и след това, според експертите, израелските пилоти ще могат да имат пълна доминация над иранското небе. Между другото, компанията Israel Aerospace Industries, успя да направи ефективна авионика и израелския F-35I Adir стана уникален. Според, американските тест пилоти, американският бордови компютър, не може да контролира самолета в екстремни условия и от това произтича лошата му маневреност, защото софтуерът му постоянно ограничава пилотите с надписа „Не претоварвайте корпуса и крилата“.

Възможна, е и друга журналистическа версия от теорията на конспирацията, но фактът си е факт. Американците преместват посолството си в Йерусалим след серия от успешни изпитания на израелския F-35I Adir. Тук е уместно да се каже: „Съвпадение? Не мисля така“.

(С малки съкращения)

Авиониката на евреите е по-добра

Израелците направиха това, което не успяха американците с разработването на качествена авионика. В това е проблема на Lockheed Martin. Според Марк Рамзи, ръководещ проекта F-35, тази задача може да бъде решена след около 15 години. Ако това е така, тогава Вашингтон няма друг избор освен да поиска от израелците да споделят технологиите си. Е, в замяна, Израел може да поиска нещо повече от пари. В края на краищата петата генерация F-35 е специален национален проект, чиито провали вече са обект на подигравка по целия свят. Заложено е имиджът на САЩ като новаторска страна.

Коментари

Задължително поле