На 17 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 17.11.2019

Жена е била ранена при въоръжен обир на газстанция в София

Хиляди се събраха на протест срещу Николас Мадуро във Венецуела

Зловещият Какамо – между легендите и историята Каменното орлово гнездо сякаш е обитавано от призраци

Конят, който предизвика катастрофа със 7 ранени, е безстопанствен

Родителите на починалото 3-годишно дете: Лекарите виждаха, че умира

Към „историята си” добавяме истерия След Паисий, комай нищо

Над 200 000 протестират в Прага срещу чешкия премиер Андрей Бабиш

Над 100 души са арестувани по време на протест на „жълтите жилетки“ в Париж (СНИМКИ и ВИДЕО)

Куфарът, стреснал търновци, се оказа празен

Ивелин Попов слага край на кариерата си в националния отбор по футбол

Кола се удари в полицейски джип в Ямбол

Вицепремиерът Каракачанов: Предложението ни е първият ден от болничните да не се плаща, парламентът ще решава

Соня Йончева – свръхестествен глас в човешко тяло

Как аврамовци се настаниха на фермерския пазар

 

„Да са живи и здрави гражданитe, не сме вярвали,че  продажбата на селска храна ще ни бъде препитание и ще ни носи доходи.“ Ето така благославят  живота си част от  жителите на село Аврамово , което се намира в седловината между Рила и Родопите. Двайсетина фамилии от там, всяка сряда и събота товарят микробуси с домашно сирене, кашкавал, яйца, мляко, масло, буркани със сладко от горски, дъхави плодове , и пътуват  100 километра до благоевградския пазар .Там вече всички граждани ги познават от години и чакат ,за да си купят домашна и вкусна селска храна.  Всичко е на юнашко доверие, сертифкати няма, но няма и отровени. Напротив-само доволни клиенти и продавачи.

Своеобразният, фермерски пазар се пръкна случайно ,без евродирективи, указания и субсидии.

Преди пет години  Хасан от Аврамово, строител, остава без препитание и тръгва с жена си да опита дали ще продаде домашното сирене и мляко. Имат 6 крави, продукцията няма кой да я купи и неволята ги запратила по пазарищата.  И станало чудо, Хасан продал всичко, хората се тълпяли на опашка, а за тези дето не стигнало сиренето, даже се разсърдили.  Следващия път историята се повторила, стоката пак не стигнала, хората започнали да си пазят ред по списък, за да си гарантират заветната домашна  храна.  Така Хасан казал на комшиите,че има глад за селската им продукция и хората поели по пътя. Днес вече всички граждани си знаят,че в сряда и събота се купуват вкусотиите от пазара. На прясното сирене му викат българската моцарела и цената от 8 лева килото я прави най-търсения продукт.

Така 20-тина фамилии от бедно Аврамово вече излагат стока на пазара и не крият,че са доволни от припечеленото.

„До преди това  опитвахме да продаваме продукция на шосето, ама висиш цял ден и я мине някой, я купи, я не. Мизерия, до преди години разчитахме на картофите, това ни беше поминъка, ама сега се вкарват от цял свят и цената им падна до 20 стотинки за килограм изкупна цена. Това е престъпление, не си струва труда, разказват аврамовци .

„Късмет извадихме,че големите вериги продават скъпи и не до там вкусни продукти, та има хляб и за нас. Хората оценяват домашното, без никакви примеси. Е, търговски вид стоката ни няма, но пък е вкусна, казват родопчаните.

За четири, пет години споделят,че вече без проблем си плащат тока, фуража на животните, издръжката на децата в университетите.

„Да не мислите, че е лесно, всяка сутрин ставаме в 4 часа, чистиш, храниш  животните, после правиш храната, цялата фамилия участва в процеса. Нямаш време ни за кафе, ни за телевизия, ни за политика. Вечер си пребит от умора и лягаш чак към полунощ,разказва една жена от Аврамово. И признава,че не помни от кога не е ходила на почивка, морето е виждала само на телевизия, а за глезотии като фризьор и други работи се смее и казва-а, това е за гражданките, ние сложим забрадката и айде, няма време за суета.

„Политиката ни интересува дотолкова ,колкото  осигурява  работа за хората. Ядосваме се,че децата ни бягат по чужбина, ей половината са в Англия. И мъжете ни взеха да бягат навън, докато имаше строителство работиха у нас, но като спря, останаха без работа и настана мизерия. Само ходенето по балкана и брането на билки и плодове не стига.  Затова сега се радваме ,че си намерихме нишата и продаваме на половин България.

Тук идваме лично на пазара, но пращаме продукция и за тържищата в Плодив, Перник, София и Стара Загора, разказват аврамовци.

Сред по-възрастните продавачи на сергиите гледаме и едно младо, красиво и усмихнато момиче. Фатиме Реджеп е 33 годишна, дипломирана педагожка, с втора специалност английски език и компютри.

„Работих няколко години в агенция за недвижими имоти в Благоевград, ама се отказах, защото парите са малко, няма сметка от това. Работа за учители има, ама нямам мотивация да  работя, защото тук на пазара продавам семейната продукция и само за седмица изкарвам даскалската заплата, откровено казва Фатиме.

И докато аврамовци се справят с живота, в другия край на пазара са накацали опърпани пенсионери, които се опитват да се задържат на повърхността и да не се удавят, както казват те.

Там на мостчето са гражданите-пенсионери.  Те са разстлали направо на тротоарните плочки всевъзможни  бурканчета, билки, чорапи и зеленчуци.

„Срам ме е, че съм тук, ама разчитам днес и два лева да изкарам, да си купя хляб и кисело мляко. Пенсията  ми е  150 лева, а цял живот съм работила в тютюневата фабрика. Смятайте за какво да ми стигнат по-напред тези пари, за лекарства ги давам най-вече, проплаква баба Василка, която е на 82 години.

До нея , съсед по съдба е Тошо Марчовски.  Седнал в багажника  и вика-не ме снимай, бабата дома ще ме гълчи, ще вика „хванах те ,що не работиш“. Ама изход няма, тук съм, за да вържем двата края. 41 години стаж имам, цял живот работих като шофьор на линейка, накрая взех пенсия от 198 лева, срамна работа.

Да бях спестявал парите от осигуровки, десет пъти по-добре щях да съм. А сега работя на село, та нещо да продам на пазара. Вместо да си почивам, пак бъхтане, разказва Тошо линейкаджията. Тук сме все съдби-човешки, на кой му е свършило вдъхновението, да заповяда, роман ще напише, с чуство за хумор  ни изпраща бившия шофьор. И ако се огледаш вярно, все ничий хора на пазара ще срещнеш.  Едни роми с бутилки в ръце развеселени продават кученца за 2 лева, а  над главата им виси млада мома, студентка от Американския университет и им се кара на английски език. Барабите неразбиращи се хилят и и бутат в ръцете скимтящите кутрета. По-натам пък други техни събратя  са изложили всичко ценно което са изровили от градското сметище.  Има и арменски сергии, но там алъш-вериша върви сериозно.

И се чуват викове-само който не разбира, тука се не спира… , и все така до следващия пазарен ден.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. Интересна и добре написана статия.

 2. ПРИКАЗКАТА ЗА НЕВОЛЯТА Е ВСЕ ТАКА АКТУАЛНА ! ЯВНО ХОРАТА НИ ПОУМНЯВАТ , А ТОВА КОЕТО ПРАВЯТ , В РЕДИЦА ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ ГО ПРАВЯТ ОТ СТОБЛЕТИЕ , „Е ДОРИ И ОТ ДВЕ ТАКИВА .ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ ХЛЯБА СИ В СВОИ РЪЦЕ , А НЕ ДА МИСЛИ ЧЕ ДОЙДАТ И ДА МУ ДАДАТ ПАРИ НА РЪКА .И ОЩЕ НЕЩО ВАЖНО .ЩЕ НАМАЛЕЕ БРОЯТ НА ТЪРТЕИТЕ , НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ПРЕКУПВАЧИ.НА ДОБЪР ПЪТ НА ТЕЗИ ХОРА ОТ АВРАМОВО .

 3. „… а над главата им виси млада мома, студентка от Американския университет и им се кара на английски език. Барабите неразбиращи се хилят и и бутат в ръцете скимтящите кутрета.“ – евроатлантическа идилия .

 4. В това няма нищо лошо. Лошото е другаде – че нерядко в такива случаи се сблъскваме с понятието „селски хитрец“. Ако хората са честни и съвестни – ок, но ако решат, че могат да продават боклуци на цени за „чиста селска храна“? И по селата и се раждат тарикати, които физ. работа няма да пипнат, но ще измислят някоя схема за пари. Къде ли не се нароиха фирмени магазини на разни мандри, откъдето съм яла уж прясно сирене – всъщност някакъв млечен продукт, пълен със желатин.

 5. Статията е интересна. Светлана Василева, моля, научете се да използвате „и“ и „й“ по предназначение – ничий хора и др. Как после искате децата да се грамотни като четат вас?

 6. Пак откриваме топлата вода и велосипеда. И жалко и тъжно. Българска реалност с турски привкус. Няма ли подобни села по-близко до Благоевград?

 7. Сега очаквам да се помъкнат НАП, Митници, МВР и прочее сволоч, за да тормозят хората. Ще им стъжнят живота…

  1. Ако нарушават закона нека ги тормозят. Иначе е лесно да искаш и да ревеш а едни данъци не могат да платят.

   1. За какво нарушение на закона говорите? Къде от статията се вижда, че производителите са неизрядни? Тормозът от администрацията(ако и когато го има) не е защото не са платили данъци на държавата, а за да платят подкуп на съответния чиновник.

    1. Точно така. Много търтеи искат лесен живот на гърба на отредените хора.

    2. Те са неизрядни по дефолт. Отиди на които и да е пазар и си купи някоя стока и ще видиш, че няма да ти дадът касова бележка. Обаче вие ги окачествявате като „наши хора“ които са бедни и за това не трябва да се отчитът към държавата. Същото е и с магазинерите…кръчмите … и така цялата държава се съставя от „наши хора“ а администрацията е лошата. Никой не иска да плаща данъци защото това се е превърнало в масов спорт за ‘“наши хора“ и това е част от проблема в държавата ни.

     1. Данъци трябва да се плащат,но да са само те!Хиляди закони,наредби и вечно малкия производител е нарушител – това е безумието!Ако изпълниш всичко,нямаш никакъв шанс да оцелееш,а постоянно се говори,че подкрепят малкия и средния бизнес!Всичко е тотално объркано!Ядем боклуци, но законно произведени,отговарящи на всички изисквания!

 8. “ Хората оценяват домашното, без никакви примеси. Е, търговски вид стоката ни няма, но пък е вкусна, казват родопчаните.“ Нищо ново под слънцето,:) Ние сме израснали с домашна храна, а и не само ние. Даже имахме такъв “лаф“преди 89 г. Когато видиш кола натоварена с щайги с грозде, домати, праскови, лук и пр вкуснотии дивжеща се от село към големия град, ние казвахме – Партизаните се връщат от посещение при ятаците:) Някои хора по градовете, с роднини по селата, почти не купуваха храна:) Ние също имахме роднини та малко и ние бяхме партизани, а също имаше политика да се дава земя на многодетни, нуждаещи се и пр. хора в самия глям град или в близост до него. И от там доста се помагаше. Сега земята стои празна или е застроена с бетон и железа, където никой не живее. Живота Съществуването в България ни последните 26 г е напълно изкривено и ненормално..И Яна е права:(

 9. И после “ Фръцлата от Банкя“ се чуууди защо изгуби изборите???

 10. …Каракачанов да се стегне най-после и да направи кабинет!!!
  Никой няма да му прости ако само бърбори!!!..
  Бюджета свободно може да поеме увеличаването на пенсиите до 250 лв….
  По формулата:
  …нова пенсия = 125 лв + половината от старата…..

 11. “Точно така. Много търтеи искат лесен живот на гърба на отредените хора.“ Така е Мимозке, но истинските дебели търтеи трябва да ги търсим на друго място не сред бедното селско и градско население, което се чуди как да свърже двата края с по 200 лв. пенсия и 300-400 лв мес. заплата, ако изобщо заплата съществува през цялата година:(

 12. добре сега каkво правим, доволни ли сте от хората или не?
  ако сте доволни затворете си устите и се радайте на живота!
  на вас неможе да се угоди! аман от боклуци. и на тех ли завидехте? ти да видиш!

 13. Особено складовете в Пазарджик като видят земеделците от Аврамов направо пощуряват от кеф…на ясно са че всичкия МАРГАРИН ще и бъде изкупен за до го мешат с МАСЛОО …казват че било по здравословно,да ви е сладкото…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.