Как Баба Бици подобри рекорда на Капабланка

Унгарска старица направи на пух и прах „вечния“ рекорд на Хосе Раул Капабланка, третият световен шампион в историята на най-древната игра. Кубинецът е бил и страстен любител на едновременните сеанси, като така демонстрилал не само майсторството си, но и популяризирал шаха. Той умира на 53-годишна възраст, но за целия си живот е изиграл 13 545 партии в подобни надпревари. А последната е от 1942 г. На практика тази цифра изглеждаше космическа и никой не си и помислял, че постижението на Капабланка може да бъде подобрено.

87-годишната любителка на шаха Бригита Синка, по-известна като баба Бици, обаче успя да прати в историята рекорда на великия кубински гросмайстор.

Унгарката се повявава на бял свят през 1928 г., само година, след като Капабланка губи световната си титла от Александър Алехин (Русия).

Още в детството родителите разкриват на момичето вълшебния свят на шахмата. И на практика Бригита посвещава на древната игра целия си живот. Не успява да стане известна шахматистка, дори не й се удава да покори първенството на Унгария, в което на два пъти става втора. Също толкова пъти можеше да отиде на шахматна олимпиада, но по различни причини, които не са свързани със спорта, не заминава.

Въпреки всичко Синка не тъгува за изпуснатите възможности. Самата тя признава, че още от ранно детство мечтата й била да обучава на шах млади таланти. Така започват нейните пътувания по школи и летни лагери, където изнася уроци, води майсторски класове и турнири. А междувременно в кариерата си Бригита е играла и с доста известни гросмайстори, дори със световните шампиони Боби Фишер, Борис Спаски, Михаил Тал.

Възможностите й позволяват да прави мащабни сеанси по едновременна игра. Изключително прецизна, тя трупа сериозен архив от документи. Запазва почти всички протоколи, от играните от нея партии, повече от половин век, както и вестникарски изрезки. А когато Бригита, вече на 83 г., решава да отвори архива си. И неочаквано вижда, че за целия си живот е направила над 9,5 хиляди партии в рамките на сеансите по едновременна игра. Амбициозната старица си поставя цел да стигне до 10 000 и за по-малко от година вече щастливо празнува своя юбилей.

Тогава унгарката узнава за съществуващия невероятен рекорд на Капабланка и се амбицира да бие великия кубинец. Бригита се обръща за съдействие към Унгарската федерация по шахмат, която помага всячески на баба Бици да организира сеанси по едновременна игра. Така за 4 г. Синка прави над 3000 партии – колосално натоварване за млад човек в разцвета на силите си, камо ли за възрастна жена, която е претърпяла и три операции на сърцето.

Все пак на 28 юни 2015-а Бригита бие заветния рекорд. Сеансът е организиран в един от големите паркове на Будапеща. В този ден съперници на баба Бици са вкупом 100 гросмайстори. Тя печели повечето срещи, но най-важното е, че увеличава броя на партиите от 13 500 на 13 600, изпреварвейки великия Капабланка.

И въпреки че прави рекорд, Бригита Синка, не губи интерес към шаха. Напротив. На 89-годишна възраст спортистката и досега продължава да пътува по страната и да учи децата на тайните на играта. Но сега вече тя не го прави като републиканска вицешампионка с половинвековна давност, а вече е със статут на рекордьорка. И то избутала от страниците на Книгата на Гинес не кой да е, а великия Хосе Раул Капабланка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт