Намереният застрелян мъж е криминално проявен Двама са задържани за престъплението

Поне 150 хил. евро за луксозен апартамент 60% от сделките стават на етап “в строеж”

Службите в няколко града се мобилизират за учение, включващо авария в АЕЦ „Козлодуй“ Учението ще наблюдават представители на МАЕ, Беларус, Украйна, Русия и Япония

Поет блъсна с кола човек на пешеходна пътека Недялко Йорданов опитва да избегне правосъдието

Търсят още 9 съдебни заседатели в Търговище

Арестуваха предполагаемия посредник в убийството на журналистката Дафне Галиция

И медия в Малта гръмна за скандала с Efbet

Бургазлии с подаръци за деца и възрастни в неравностойно положение Кампанията „Подари от сърце“ на Община Бургас насърчава благотворителността

Синдикатите не са отказват от общия национален протест заради болничните

Вицепремиерът Каракачанов подаде сигнал до главния прокурор за опити за създаване на македонско малцинство в България

Изграждат бази за собствено ползване Автомобилната индустрия е активна

Противниците на Гешев във ВСС три пъти се отрекоха от тезата, че избор с един кандидат не е избор

Вижте кадри от ареста на разбитата група за фалшиви документи (СНИМКИ и ВИДЕО)

АПИ: От утре се въвежда зимното поддържане на пътищата Пътната агенция мобилизира 3000 снегопочистващи машини

Шофьорка се преобърна с колата си в канавка

Как българското оръжие стига до терористите в Сирия

Пратките пътуват по море от Бургас до пристанище Джеда в Саудитска Арабия два пъти месечно

6 април, Джеда, Саудитска Арабия. Корабът „Марианне Даника“, плаващ под флага на Дания, акостира на най-голямото пристанище в саудитското кралство. 10 дни по-рано (на 28 март) същият кораб е отплавал от пристанище Бургас, натоварен с тонове оръжие, показа проверка на „Труд“ в сайта за сателитно проследяване Marinetraffic.com. Корабът декларира, че пренася много опасен товар – Hazard A (Major), което според международната класификация за карго превози означава експлозиви и оръжие. Опасният товар бива разтоварен и след 8 часа престой на пристанището в Джеда „Марианне Даника“ отплава обратно към Бургас. Пратката с българско оръжие не е предназначена за Саудитска Арабия, която не може да го използва, тъй като армията й е оборудвана само със западно оръжие.

През декември м.г. „Труд“ откри българско оръжие, произведено от ВМЗ-Сопот в 9 склада на джихадистите от фронта Ал Нусра в Източен Алепо в Сирия. Групировката е определяна като терористична от ООН заради връзки с Ал Кайда. Въпреки забраната за износ на оръжие заради войната в Сирия 2 милиона снаряди и 4 хиляди ракети ГРАД от България са попаднали в ръцете на джихадистите в Алепо, показа разследването ни на място в Сирия.

Сандъците с надписи на български език, обозначаващи България като страната производител и изпращач, съдържаха 122-милиметрови ракети ГРАД с обсег на действие до няколко километра. Те са сред най-смъртоносните за цивилното население на Алепо, тъй като падат в жилищните квартали. Освен тях джихадистите са използвали български боеприпаси с калибър 73 мм за противотанкови оръдия и противотанкови снаряди с калибър 40 мм за РПГ.

След разследването ни прокуратурата започна проверка по случая, а ние тръгнахме обратно по следите на българското оръжие – от пристанището, откъдето то се изнася – Бургас.

Оказва се, че това е само един от регулярните курсове Бургас-Джеда-Бургас, които корабът „Марианне Даника“ извършва през последните месеци. Според архивите на сaйта за сателитно проследяване Marinetraffic.com същият кораб е отплавал от Бургас на 7 март и е пристигнал до крайната си дестинация – Джеда, Саудитска Арабия на 17 март. Разтоварил е и след 12 часа престой е поел обратно за България. След пристигането си в Бургас на 28 март в 9 ч. сутринта „Марианне Даника“ е натоварен с нова пратка оръжия и след 9 часа престой е отплавал обратно за саудитското кралство. Курсовете се повтарят, без почивка, като корабът не спира никъде по пътя си. Единственият му престой от няколко часа е на пристанищата Бургас и Джеда. За един месец корабът с българско оръжие е направил два курса до Саудитска Арабия и се е върнал в България, за да превози следващата пратка.

„Труд“ потърси за коментар ВМЗ-Сопот, но въпреки многократните ни запитвания не получихме отговор. От посолството на Саудитска Арабия заявиха, че няма да отговорят на въпроса къде Саудитска Арабия изпраща българското оръжие предвид факта, че саудитската армия използва само западно оръжие и българското е несъвместимо с военния стандарт на арабското кралство.

В ексклузивно интервю за „Труд“ полк. Малик Ал Кърди, командир в Свободната сирийската армия, определяна за съюзник на Запада срещу режима на Башар Ал Асад, твърди, че Саудитска Арабия заедно със службите на общо 15 държави снабдяват джихадистите в Сирия с оръжие под предтекст, че помагат на умерената опозиция (цялото интервю четете по-долу).

Изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот Иван Гецов получава почетна грамота от представителите на Chemring в България за „добро сътрудничество и високи резултати“. Снимка: Министерство на икономиката
Изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот Иван Гецов получава почетна грамота от представителите на Chemring в България за „добро сътрудничество и високи резултати“.
Снимка: Министерство на икономиката

Разследването ни откри, че ВМЗ-Сопот има договор за оръжие с две американски компании – Chemring и дъщерното й дружество Chemring Ordinance, и Orbital АТК. Двете фирми изпълняват поръчки за американското правителство. Chemring e получила договор за две поръчки на обща стойност 47 милиона долара през м.г. за доставка на оръжие, което не е по американски стандарт (в случая българско оръжие) по Програма за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции. В съобщението на компанията в интернет се посочва, че оръжието е за нуждите на САЩ и нейните съюзници. Другата американска компания Orbital ATK e получила договор за закупуването на неамериканско оръжие на стойност 50 милиона долара по същата програма на 27 януари т.г. Orbital ATK не отговори на запитването на „Труд“ на кои „американски международни съюзници“ доставят оръжието от ВМЗ-Сопот. В съобщение до „Труд“ от Chemring заявиха, че информацията е конфиденциална и ни посъветваха да се обърнем към ВМЗ-Сопот.

Компанията, собственик на кораба H.Folmer & Co, също отказа коментар. Проверката ни откри, че това не е първият случай, в който същият кораб се замесва в превоз на оръжие до размирни райони. Според разседване на Амнести Интърнешънъл „Марианне Даника“ е доставил сълзотворен газ и други оръжия в Египет за режима на Хосни Мубарак на 26 ноември 2011 г. по време на „арабската пролет“, когато стотици протестиращи бяха убити от силите на президента Мубарак на площад Тахрир в Кайро. Корабът е нает от американска компания, а след скандала говорител на Държавния департамент на САЩ потвърди, че въпросната американска компания дори е получила лиценз за този износ.

 

Малик Ал Кърди, командир в Сирийската свободна армия ексклузивно пред „Труд“:

15 чужди служби снабдяват терористите с оръжие

malik_al_kurdi

– Как се снабдявате с оръжие?

– Има щаб на службите, в който участват 15 държави и който се намира в Турция и в Йордания. Оръжието достига до нас през този щаб, как – нас не ни интересува, за нас е важно оръжието да пристигне. Ние предупредихме специално американците и като цяло европейците, че оръжията, които минават през Генералния щаб на Свободната армия, отиват до организации, определяни от Запада като терористични организации. Как се извършва тази двойна игра – от една страна тези организации са обвинени, че са терористични, от друга – биват снабдявани с оръжие чрез Генералния щаб. Това беше учудващо и смущаващо за нас, но до този момент нямаме обяснение. Дори структурите на Свободната армия бяха лишени от доставки на оръжие и получаваха много малко. Тези, които получиха оръжие, трябваше да бъдат с определена идеология. Под определена идеология имам предвид радикална ислямистка идеология.

Повече от 15 чужди служби работят открито на сирийска територия. Дори щабът за снабдяване с оръжия е под контрола на тези служби. Начело на тези служби са САЩ, Великобритания, Франция и страни от Персийския залив (Саудитска Арабия, Катар) и други. Тези служби контролират оръжията, които пристигат до революцията и ги изпращат на малки количества, особено за Свободната армия, и позволяват частично тези оръжия да достигат до организациите с идеологически характер.

Полк. Малик Ал Кърди от Свободната сирийска армия разкрива пътя на оръжието до ислямистите в Сирия пред Диляна Гайтанджиева.
Полк. Малик Ал Кърди от Свободната сирийска армия разкрива пътя на оръжието до ислямистите в Сирия пред Диляна Гайтанджиева.

– Правилно ли ви разбирам – службите на тези 15 държави въоръжават и финансират Ал Кайда, това ли се случва в момента в Сирия?

– Със сигурност можем да кажем това, но световните служби извършват противоречиви неща. Те могат да обвинят някой в тероризъм и в същото време да го подкрепят да изпълни конкретни техни цели, съответстващи на политиката им, без той дори да осъзнава това.

– Как стигат оръжията до тези терористични групи в Сирия?

– Има определени мрежи, които доставят директно тези оръжия, като част от доставките стават през Генералния щаб (на Свободната армия). Друга част от помощта бива изпращана под формата на пари до тези организации, за да си купят оръжие от черния пазар, или директно получават оръжие от службите.
Целта на Генералния щаб на Сирийската свободна армия е да посредничи между страните-доставчици и отрядите. Оръжието се раздава по предварително подготвени списъци, но Генералния щаб не може да прави съществени промени по тях.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (22)

 1. Как да достигнат до България без комисионни чисто нови Грипен Е, С-400, Т-90, Су-35 и т.н. Как ще набавим хора за армията и ще я окомплектоваме на 100%? България спи….а не трябва…

 2. Стига, както стига израелското, руското и американското…

 3. винаги съм казвал, че твърде малко датски говеда паднаха куpбан за кариерата на расмусен!

  1. Така е. Твоето мнение винаги е било най-най важното и винаги ще е единственото и нопровержимото. Също и граматиката ти. Ма така е при демокрацията.

   1. Tвижда се как великият путин носи просветление и лекува душата ти…

 4. Труд да обяснят колко и на кого са платили за тези репортажи. Сирия е страна с тажък контраразузнавателен режим и такива срещи с терористи, или „умерени опозиционери“ не са възможни, поне не на този етап. Ако Труд е заплатил за „достъп“ до тези войскови позиции, които от интервюто трябва да се намират или в Джобар или Кабун или Източна Гута (квартали в източната част на Дамаск) то журналистката носи не по-малка отговорност от джихадистите… Или аршинът е друг? Труд е заплатил само за боеприпаси, а големите централи плащат на по-едро? Доста наивно… И какво излиза, българските фирми не са виновни, виновните са твърде високо и Труд плати едни пари на терористите за интервю от което няма нужда…

  1. що бе, искаш да сравниш тарифата ли?
   с де6илско си тролене и 1/6 от заплатата на гайтанджиева не можеш да заработиш….

   1. Така е. На руските кибер солдати им дават по 50 рубли на коментар в Петербург, докато на капиталистите и соросоидите не им плащат, та за това ни е яд. Демек как може да има инакомислещи и умни. Това е порокът на запада, че не е като Русия пълно със хора на които като им кажеш на черното бяло и ще клатят послушно главите. Добре, че е Путин да ни държи с християнските ценности в Сирия и Турция, та комент, Вал, Велемир и др. с вяра да могат да се прехранват.

    1. Умните и инакомислещите виреят по трудно в евроатлантическия де6илизъм, отколкото при комунизма. При комунизма на плевелите им беше тежко.

 5. В крайна сметка не оръжието убива, а човекът зад него. Апропо само да вметна в тази връзка, че всички сме гледали филма „Апосолите“. Ако не си спомняте – там също ставаше въпрос за закупуване /незаконно естествено/ на оръжие. Във филма „Капитан Петко войвода“ имаше подобен епизод. Та мисълта ми е: КОЙТО ИСКА ДА КУПИ ОРЪЖИЕ – няма как да бъде спрян. Защо бе, продажни путинофили наблягате на това, че МАЛКА част от оръжието на джихадистите е произведено в България? Защо да пе1челят само американци, руснаци и евреи? Ние не сме ли хора??? И ако не знаете – оръжие се произвежда за да се използва, а не за красота!

  1. га резаците утрепят чаветатат ти пак такава статия да напишеш….

  2. На нас руските кибер солдати, не ни трябва да печели България, а Русия. Така е по-демократично и можем да обвиним след това капиталистите в България за мизерията. А през това време ако можехме и да преправим оръжието на американско или натовско щеше да е добре, ама там хванат ли ни ще ни съсипят от санкций, апък и муджахидините не могат да си го позволят… и изработката сложна. Не си е работа.

   1. Глейки олигoфрена плевнелиев виждаш, че си прав.

 6. България не само е добре, че продава оръжие, но трябва да инвестира в разработки на ново и да спечели още пазари. Това са пари, работни места и благоденствие за народа ни.

 7. Както казва брат ми “ КОФТИ Е КОГАТО НЯКОЙ НИ СЕ БЪРКА В ПРОДАЖБИТЕ И НИ ОТНЕМА ОТ ПЕЧАЛБИТГЕ “ !!!! А ПРЕЦАКАНИТЕ ВИНАГИ НАМИРАТ НАЧИН ДО ОРЕВАТ ОРТАЛЪКА И ДА ПРЕДЯВЯТ ДОЖИВОТНИТЕ СИ ФЕОДАЛНИ ПРАВА -ТАКА ЧЕ …..СЪЧУВСТВАМ.ИМ . НО НЕ МОГА ДА ИМ ПОМОГНА!!!!! А КОЛКОТО СЕ ОТНАСЯ ДО НАШАТА ОРЪЖЕЙНА ИНДУСТРИЯ , ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВИВА И МОДЕРНИЗИРА ЗАЩОТО ТЯ ИМА ПРАВО НА ЖИВОТ , КАКТО И ТЕЗИ , КОИТО РАБОТЯТ ТАМ И ХРАНЯТ СЕМЕЙСТВА -!!!!!!.

 8. Нито една война на този свят не е прекратена поради липса на оръжия. Ако не е нашето, ще е руско, китайско, израелско или от САЩ. Много са се загрижили за нас. Едно око видяха у кьоравия и него искат да му извадят.

  1. По-лоши в случая са такива като журналистката, която сигурно до края на кариерата си ще пише само на тази тема.

  2. Въпросът е, че е някак си кофти да даваш оръжиек на терористи.
   Панимайш?

   1. Да. Съгласен съм с коментар. ИДИЛ са въоръжени със руска техника и зарин.
    Някак си е кофти да се продава оружие на терористи, но пък е така печелившо…

 9. Препоръчвам ви да прочетете статията преди да коментирате. Две американски фирми посредници са купили оръжие от България (а и не само), оръжието е превозено по море до Саудитска Арабия с Датски кораби за краен купувач, които е лице или фирма близка до правителството в Саудитска Арабия. За непосветените войната тук (живея в Сирия) беше предизвикана от Катар и Саудитска Арабия (и не само) по чисто икономически и геополотически причини. Как и кой превози българското оръжие от Саудитска Арабия до позициите на бунтовниците в Сирия? Нали не мислите, че това е направено от българските фирми, които нямат дори кораби да го превозят по море до Близкия изток? И каква е вината на българските фирми в случая, ако купувачът е САЩ или неговите съюзници? И какво ще направи Труд да спре евентуални бъдещи доставки? А може би „Винету“ ще изпрати нота на Тръмп? Хайде да не си говорим смешки:) Защо Труд не направи едно проучване за другите оръжейни доставки (от САЩ, Йордания, Израел, Турция)? Русия и Иран също подпомагат, но правителството на Сирия. Репортажът е дост тенденциозен. Как така всички сандъци бяха с българско оръжие. Нима само България продава? Или това е показна акция? Хайде със здраве! Тук пак започнаха да бомбардират…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.