Как „бълхата“ Меси стана почти божество

Според българските запалянковци най-култовата футболна реплика е на Николай Колев-Мичмана, произнесена заради най-важния гол на Емил Костадинов: „Господ е българин!“. А феновете на „Барселона“ се отнасят с подобен респект към фразата на Ернест Масия, репортер на радио Catalunya: „Дали пък Господ не е каталунец?“.

Поводът е брилянтната игра на аржентинеца Лионел Меси, когото феновете на „Барселона“ тачат почти като божество след всичките му голове и рекорди с фланелката на клуба.

Той е толкова добър, че дори Христо Стоичков признава: „Едно време бяха казали, че за да ме спре човек, му трябва пистолет. За да спреш Меси, ти трябва картечница“.

Но как дребосъкът от Росарио с прякор La Pulga /Бълхата/ стигна до върховете в световния футбол? Отговорът е в новата книга на спортния коментатор Санджийв Шети: „Месиграфика: Илюстрирана биография на гения Лионел Меси“ /“Книгомания“/. Там е проследено цялостното му развитие от времената, когато Лео се учи да дриблира по улиците на Росарио, през израстването му в Барселона, до рекордите му в Шампионската лига.

Текстът е придружен от великолепни фотографии и подробни таблици, демонстриращи скоростта му на терена, точността на ударите, ефективността в борбата за топката и асистенциите. Шети се спира на годините, прекарани от Меси под ръководството на Пеп Гуардиола, споменава надвисналата сянка на сънародника му Марадона, както и съревнованието с Кристиано Роналдо. Фактът, че Лео отбелязва гол в почти всеки мач на националния отбор на Аржентина и че има хеттрик срещу най-свирепия противник на страната си – Бразилия, говори повече от всички статистики.

Меси вече е голмайсторът на „Барселона“ за всички времена, бележи по над 40 гола на сезон, печели по 400 000 евро седмично и никой не би си и помислил да го отписва, понеже ще навърши 30 години на 24 юни тази година. Защото, както казва португалският писател Антонио Лобо Антунеш, в живота на мъжа „има три-четири истински неща: книгите, приятелите, жените и Меси“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена