На 14 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 14.11.2019

Полски екстремисти готвели атаки срещу мюсюлмани Задържани са двама от групировката във Варшава и Шчечин

Унгария прие ЕС да я глоби с 1,5 млрд. евро Сумата е 10% от всички съмнителни разходи

Холандия намалява до 100 км/ч скоростта на магистралите Решението ще влезе в сила от 2020 г.

165 лева повече за две трети от учителите Вдигат лекторските часове със 17-18%

Ердоган пристигна в Белия дом

Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор) Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Амортизация на апартамент, отдаван под наем

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 14 ноември 2019

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Банков шеф обра трезора и избяга

Предлагат по-висок акциз за цигарите Автоматите на самообслужване без касови бележки

Слагат БДС на ръжения и пълнозърнестия хляб

Един лев за преглед при джипито да плащат децата Предлагат повишаване на цените на 220 клинични пътеки

Как венецианците прецакват турския флот Победата през 1570 година се смята за началото на залеза на Османската империя

По време на безмилостно клане са убити около 30 000 турци и още толкова са хванати в плен

Миналия петък в Политическите разкопки написах за разузнаването на Венецианската република в Османската империя. Днес ви предлагам втората част.

Една от точките, на които италианските разузнавачи е трябвало да обърнат особено внимание, е османският флот. Както е известно, Венеция е морска република, и до голяма степен съществуването й, охраната на острови, включително и в Егейско море, както и търговията с Близкия Изток, до голяма степен са зависели от мощта на Венецианския флот. Вече описахме как османците строят флота в затвореното Черно море, до който венецианските кораби и техните тайни съюзници – калабрийските пирати, не могат да проникнат. Но венециански разузнавачи описват как турците набират екипажи за своите 300 кораба.

Цифрата не е избрана случайно – те винаги трябвало да имат сто кораба повече от Венеция, която разполага с около 200. Противно на широкото мнение, че на османските кораби гребците са роби, това не е вярно. Гребците са наемни срещу заплащане гърци и българи християни от черноморските и беломорските градове, а също и калабрийци. В Истанбул е имало цял квартал, наречен Нова Калабрия, където живеели към 60 000 италианци именно от Калабрия.

Венецианците предупреждават за всяко повишаване на заплатите им – така например един път турците от две акчета (акче – сребърна монета от 1 грам), които плащали ежедневно на своите християнски гребци, повишили го на три акчета, което привлякло много кораби от Италия, вкл. и гребци от венецианския флот. Затова разузнавачите бият тревога, че и Венеция трябва да вдигне заплатите на своите гребци. Венецианските разузнавачи с нечуван възторг описват голямата победа при Лепанто през 1570 година. До тогава чужд флот не е побеждавал османския флот. Дори прочутият италиански адмирал Андреа Дория, на когото и досега кръщават най-големия пасажерски кораб, само 8 години по-рано е претърпял унизително поражение в битката при град Превезе.

През 1570 година обединеният европейски флот на Венеция – 208 кораби и стотина кораби от Австрия, Испания и папската държава, започва да се строява пред залива на Лепанто, където се намира османският флот. Това са шест огромни многопалубни галеаси (големи галери), които са много по-ефективни от еднопалубната галера. Гребците на тези галеаси не могат да ги мръднат и затова те са влачени на буксир от други по-малки кораби.

Турците примират от страх и правят голямата грешка да остават европейските кораби да се строят. Там венецианците извършват нещо невиждано. Качват на корабите православни свещеници да закълнат българите и гърците, които са 90 на сто от техните екипажи. Всъщност само офицерите са венецианци. И вече преди боя, който е насрочен за 12 на обед, италианският адмирал заповядва корабите да спуснат националните си знамена.

Настъпила тиха паника и без това сърцата на християнските моряци са в петите. Сега този знак го разбират много добре, означава „предавам се“. Те казват: Поне да бяхме опитали. Но в следващия момент над 300 мачти на християнските кораби се издига едно знаме – огромен червен флаг с бял кръст на него. Екипажите потеглят с всички сили на бой. Шестте галеаси, които малко преди това не са могли да бъдат помръднати, се носят като стрели под напъващите им се гребци.

Прорязват турският боен ред и разпердушинват с многопалубните си батареи и турските кораби, намиращи се около тях. Останалите европейски кораби не следват никаква заповед и не се подчиняват на никакъв ред. Всеки иска да се докопа до една турска галера, да се вкопчи в нея на абордаж и да изсипе въоръжените със саби, ятагани, брадви моряци на турската палуба.

Настъпва безмилостно клане. Около 30 000 турци са убити, 30 000 са хванати в плен, а 30 кораба се предават с 9000 моряци, тъй като са християни, и минават на страната на своите братя. Тази първа победа вече ще бъде последвана от многократни други победи през следващите войни. Затова мнозина я смятат за залеза на Османската империя.

Венециански разузнавачи дават и много сведения за кръвния данък. Те казват нещо, което е малко ново за общите разбирания в България. Че това не е данък да се попълни личната гвардия на султана, а събиране на деца вече в доста зряла възраст – 14-16 годишни, за да минат през едно училище, след като бъдат помохамеданчени, разбира се, да бъдат обучени за административни военни кадри на империята. Тоест, това е нещо като пасажерски корпус, каквито има във всички европейски страни по това време. А в България още по времето на кан Омуртаг. Това са прочутите хора на кана, които срещаме в различни надписи, открити в Североизточна България. Той пише, че децата не забравят рода си, не забравят и роднините си и поддържат като цяло добри отношения с тях.

Много от тях остават и криптохристияни (скрити християни) и затова толкова много църкви и манастири са построени именно от еничари под предлога, който можем да срещнем из цяла България – от Поморие да Скопие – че лековитата вода на Аязмото уж оздравила болната жена на съответния административен или военен началник.

Интересно след психологическите оценки, които дават на великите везири – те всички били бивши християни – ренегати, и са попаднали там чрез пасажерския корпус, който на турски се е наричал корпус на аджеми-огланите. Между тях имало и доста българи. Най-любопитен е един Мехмед през втората половина на XVI век, който бил велик везир, шоп от едно софийско село, който бил кротък, меланхоличен – не бил изпробван още на война.

Но най-интересното е, че пише, че дължал поста си на своята сестра, която била любима жена на султана, т.е. шопкинята успяла някак си да превземе султана. И била доста по-хитра от украинката Кьосем, тъй като установила с майката на султана (за разлика от украинката) много добри отношения. Според венецианския разузнавач – те колели и те бесели в двора на султана. Нямало начин някой да порасне без да мине през тях и да бъде одобрен.

Любопитно е и как завършва историята с кръвния данък. Тогава забелязваме първите признаци на чудовищна корупция в нашето общество, от което не можем да се отървем и днес. Забелязали, че много турци загиват по бойните фронтове, а вдовиците им не могат да изхранят децата. Българите започват да изкупуват мъжките момчета срещу няколко златни лири (имали ги, тъй като производството и бизнесът бил оставен на тях от османската власт), подкупвали и тези, които ги събират – бостанбашията, и изпращали именно тях в двора в Истанбул. Там проверявали пишките на събраните момчета и установявали колко от тях са били обрязани.

Забелязали, че процентът расте докато към 1630 година достигнал 95%. В 1632 г. поради тази причина султанът отменил кръвния данък, тъй като той загубил смисъла си. Смисълът му е бил да събира най-доброто като качества – мъжки и умствени, от християнските народи. А на практика събирал своите.

Еничарите останали още дълго – до 1826 година, но вече били потомствени. Тоест вече съществуващите към 1632 г. еничари били разселени из провинцията – главно българските земи, и еничарите били нещо като охранители на градовете. Занаятчиите ги наемали, за да пазят нощно време чаршията срещу определено заплащане, разбира се, и те съвестно изпълнявали задълженията си.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (24)

 1. Parvo na parvo ne sa venezianzite a tri evropeyski imperii (ispaniya i avstriya pishe)zaglaviyeto ne otgovarya,taka che pak se obedinyavat togava kakto i sega sreshtu ,sama turziya.ako zabelejite togava osmanskata imperiya ima mnogo po humanno i demokratichno otnoshenie ,osmanzite plashtat a hristiyanite si imat robi na korabite.

 2. егати залеза дет продължава още двеста години…
  пп. поуката от цялата история е, че трябва да плащаш повече, за да побеждаваш. какво да се прави – ценности ала плевнелиев.

 3. Какво хуманно отношение,бе турчин?Кажи му турчин и повече не го обиждай!!!!Да Е.Б.А наглия му фес!!!Някой да е чувал за хуманно отношение на турците спрямо някого?Няма и да чуете!Когато БЪЛГАРИТЕ готвят въстание предварително се споразумяват кого ще трепят и кого – задължително не.Никога БЪЛГАРИН не е посягал на турска жена,на дъртите чалми или пък на децата им.Дори и за някой,за когото се съмняват казват:добър турчин е.Няма да го закачаме“А когато миризливите фесове скочат да колят-колят наред!!!Няма мъже,жени,деца,старци!!!!Колят,изнасилват и отвличат в робство наред!!!Дори и съседните села на разбунтувалото се село го отнасят!Нищо,че нямат никаква вина.А оня турчин,който нашите са сметнали за „добър“грабва ятагана и пищова и се юрва да коли и изнасилва наред!!!Така,че не можем да говорим за никаква хуманност у турците!!!Техният аллах им забранява да бъдат хуманни!Те трябва да колят,да грабят,да изнасилват,да отвличат в робство-да вършат само злини!!!Защото са мюсюлмани.Защото такава е волята на аллах…

 4. Какво хуманно отношение,бе турчин?Кажи му турчин и повече не го обиждай!!!!Да Е.Б.А наглия му фес!!!Някой да е чувал за хуманно отношение на турците спрямо някого?Няма и да чуете!Когато БЪЛГАРИТЕ готвят въстание предварително се споразумяват кого ще трепят и кого – задължително не.Никога БЪЛГАРИН не е посягал на турска жена,на дъртите чалми или пък на децата им.Дори и за някой,за когото се съмняват казват:добър турчин е.Няма да го закачаме“А когато миризливите фесове скочат да колят-колят наред!!!Няма мъже,жени,деца,старци!!!!Колят,изнасилват и отвличат в робство наред!!!Дори и съседните села на разбунтувалото се село го отнасят!Нищо,че нямат никаква вина.А оня турчин,който нашите са сметнали за „добър“грабва ятагана и пищова и се юрва да коли и изнасилва наред!!!Така,че не можем да говорим за никаква хуманност у турците!!!Техният аллах им забранява да бъдат хуманни!Те трябва да колят,да грабят,да изнасилват,да отвличат в робство-да вършат само злини!!!Защото са мюсюлмани.Защото такава е волята на аллах… Добрият турчин е само убитият турчин!!!!!!!Запомнете това!!!!!

  1. Сарьев глупак неден,чети какво пише професора!Бягай в психиатрията бързо!!!

 5. Извода е че всичко за турскто робство,което ни втьлпяваха не е било вярно!

 6. Do pedala sariev(tursko),mnogo negativni laji ima spryamo osmanzite(ne che ne e imalo nedpravedlivost) no edna germaniya s dvete svetovni voyni tolkova hora (jeni ,deza i starzi( e ubila,imperiite kato angliya i franziya,rusiya kakvi zulumi e pravila,belgiya kolko narod e izbila v afrika….i.t.n. zashto kam tez nazii imate simpatiya i tyahnoto ne vijdate.da presmetnem koy e ubil poveche,mrasen anus takav i takiva deto kato tebe mislyat i sa predubedeni.

 7. Всичко изписано за турското робство е истина!Дори е било много по-жестоко,отколкото може и да си представите!!!Историята на човечеството не познава по-страшно нещо от зулумите на турците.Надявам се,че днешните турци са много благодарни на нашия народ,за това,че ги остави да живеят на тази земя.На тази земя,която техните прадеди окървавиха.Но ние християните сме толерантен народ и не потърсихме отмъщение от потомците на едновремешните ни главорези!Иначе и съвременния турчин живее с мисълтта за тяхното „славно“ минало,когато са ни клали безнаказано и за удоволствие.Само,че това време свърши!Само дето акъла на турчина така и не дойде.

 8. Bozho ne e dobre – ili ima senilna demencia, ili se e prodal za mnogo pari – prikazkite na Sheherazada ot 1001 noshti . Bozho, ne mozhe da smenish folk pesnite, nito snimki ot 19 vek s asker I rezani glavi , nito memoari na sovremennici. Ne mozhesh da oborish s fakti oficialnata istoriografia I kolegiumot na mezhdunarodno priznati ucheni istorici, drugaryiu starshi nauchen sotrudnik 2-ra stepen po komunisticheskata ,akademichna’ nomenklatura.

 9. Citat ot starshi nauchen sotrudnik 2-ra stepen Bozhidar Dimitrov / sin na bezhanci ot Odrinsko / – BULGARITE IZKUPUVALI MAZHKITE MOMCHETA – bez komentar

 10. Божидар Димитров може да пише като писателите-каквото се роди във въображението им. Но никаква връзка с историческата истина. Аз от безбройно натрапваните ни турски сериали, избрах да гледам само „Хюрем“( няколко серии), а сега следя „Кьосем“( до началото на мачовете в 21 часа). Прави впечатление, че дори турските режисьори не си позволяват да твърдят че показаното е истина, а правят уговорка, че всичко е „вдъхновено“ от историята( сиреч има повече вдъхновение отколкото история). А професор Божо е вдъхновен само от роденото в главата му- достоен за министър при Боко, какъвто беше…

 11. Добре звучи: „…как прецакват турците!!! “ Всеки,който прецаква турците ми става симпатичен.Тия долни и.з.р.о.д.и са причинили ужасни страдания на християнските народи и си заслужават участта.Думите „турско“,“турски“,“турска“ звучат крайно обидно и неприемливо.Дори и пред баклава и кафе да ми сложиш“турско“ се изприщям!Светът е прекрасен!Само да ги няма турците.Те правят света да изглежда гаден,противен,зъл,несправедлив!Тия вечно необразовани получовеци-турците са като пещерните хора-диви,агресивни,малоумни,мръсни,подли,вечно прости….

 12. Ама хора турци няма ататюрк го измисля… Има ислямска империа апотеоз на християнската империя на рим която някой наричат византия…
  Иначе се наричат според владетеля османлии, сюлейманлий, баязидлий, медмеделий и прочее. Така е най лесно да знаеш кой е владетеля тъй като няма как заради искяма да го изобразиш на монета…

  1. Да, ама ако гледаш споменатия в моя коментар сериал „Кьосем“, ще видиш как турците умират да се правят на славна, многовековна империя. Родителката на султана Кьосем, непрекъснато говори за династия, за запазване на династични принципи и дълговечни закони. Династията, династията…. Анадолска династия!?? Все едно не са били диви племена пристигнали от дълбините на Азия, а са империя с традиции, култура, изкуство, създали вечни закони и вечна красота като Римската империя, като Френската династия, Английската, като Хабсбургите…

 13. Какви турци, кви ги блещи авторът.
  Османската империя не е турска.
  Турците в империята са само работници на полето и пушечно месо в армията.
  Един турчин няма в управлението.
  Специално създаденото училище в двора на двореца Ендерун подготвя християнчета във власта с цел случайно да не попаднат турци.
  Охраната на двореца -еничарският корпус също не е турски. Един турчин няма там.
  Защото самите султани не са турци и охранвата им също.
  Османската империя е долнопробна италианска разбойническа банда за грабежи и убийства с идеология религия за успиване на овцете.

  Господа ОВЦЕ от Анадола ! Покажете докажете един турчин в управлението на Османската империя ! Посочете султан, везир, паша, валия посочете един турчин!
  Един бе един турчин докажете бе изроди глупави !

  Да ви светна! Такъв няма да намерите !

 14. Винаги ще се намери някой тъп турчин да се върже.Вярно-тия малоумници от анадола са умни като овце

 15. Без грам акьл сте останали националисти бьлгарски,но и сами си вярвате най жалкото….

 16. Изводът от всичко това е- Трябва да убиваме, араби, турци и негри, както Динозаври и мамути, за да живеем богато и щастливи. Иначе, динозаврите и негрите ще те изядат. Мафия означава Предатели. Но ако убиваш Предатели( Мафия), крадяли от България и убивали българи е Добре. Тия които убиват предатели и им взимат парите, може да се нарекат Четници, Опълченци, Въстаници. Важното е да расте България.

 17. Щом Циганските Свине така оглушително са се разквичали, значи Османската Империя действително е била Велика.

 18. Какво й е „великото“ на осм.и-я?А,глупако?Че османлиите колеха наред?Това ли е велико!?Че въведоха т.нар.“кръвен данък“?Крадяха насилствено децата,а бащите които не ги даваха-бяха посичани?Това ли е велико,малоумнико?Ежедневни насилия,несправедливости,репресии…И само мъка,сълзи,тотална безнадежност и безсилие у християнските семейства…Къде е великото,И.З.Р.О.Д мюсюлмански?

 19. Османците са забранявали думата „турчин“ преди да се потурчат, оциганят. Затова циганите у нас са с претенции, че са роми, тоест римляни. Боже, като прибираш грешните, защо оставаш смешните. НАЛИ ЗАТОВА ПОМАКА АТАТЮРК ЗА ДА НАТРИЕ НОСА НА ОСМАНЛИИТЕ, КРЪЩАВА ТАЯ ОМРАЗНА ДЪРЖАВА ТУРКИЯ, но как турчин да го разбере…!?

 20. турчинът няма как да го разбере,защото е уникално тъпо животно.На тия и.з.р.о.д.и им се внушава нещо и те като овце вярват.Няма по-тъпи същества от турците!!!!

 21. Жвакай го, Мангал баба и сие, хилядолетни нещастници, затънали до гуша в Лай.арника на Историята.

 22. 4 -ta podpisali resheniata na Berlinskiot kongres 1878 za Otomanite – edin e turcin, edin nemetc na turska sluzhba, edin e grk I edin armenetc.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.