Теменужка Петкова ще отговаря на депутатски въпроси за газовата връзка Гърция-България и сигурността на електроенергийната ни система

Експлозии в петролна рафинерия в Уисконсин, ранени са няколко души

Меркел e във Вашингтон в последен опит да убеди Тръмп да не налага търговски санкции на ЕС

Външните министри на членките на НАТО се срещат в Брюксел

Родилка почина след продължителна кома

Белият дом публикува снимки от тайната среща на Майк Помпео и Ким Чен-ун

Борисов ще е гост на лидерска среща по процеса „Бърдо-Бриони“ в Скопие

Ким Чен-ун: Започва нов етап от историята Мун Дже-ин: Надявам се на открит диалог и постигането на твърд ангажимент

Стойчо Стоев предупреди “Левски”: Финалът със „Славия“ е коварен

9 тийнейджъри загинаха след порой в Израел

Американски сенатори са внесли проектозакон за блокиране на доставката на изтребители Ф-35 за Турция

Вижте как се срещнаха лидерите на Северна и Южна Корея (ВИДЕО)

Георги Петков: Дразни ме, че всички говорят за мача от 2013 година

Югът посреща с оркестър Ким Чен Ун (инфографика) 3000 журналисти отразяват историческата среща

На 27 април 2018 да почерпят

Как да напуснем фейсбук Вие се решихте да направите това. И се питате какво трябва да направите сега?

Нека да се изправим и погледнем истината в очите. Ние, всички искаме това. Но само някои от нас наистина знаят със сигурност, дали искат или пък не, животът им до голяма степен да зависи от фейсбук. Социалната мрежа следи за нас рождените дни на приятелите ни, помага ни да общуваме с роднините в другия край на страната, помага ни в работата и в обучението. Да напуснем социалната мрежа фейсбук е много по-трудно, отколкото изглежда.

Но след скандала с Кеймбридж Аналитика, която придоби данните на над 50 милиона потребители на фейсбук в опит да повлияе на изборите за президент в САЩ през 2016 г., е време да защитим себе си и нашата информация от технологичните гиганти.

Но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Ако искате да напуснете социалната мрежа, но възнамерявате да използвате някои от услугите, които тя предлага, ето ви някои полезни съвети.

Изтеглете своите данни

Преди да направите този скок и да се върнете в света, но без фейсбук, запазете си копие от вашите данни. За да направите това, влезте в настройките, а след това в общите настройки на профила (акаунта) и намерете там връзката „изтегли всичките си данни“.

Между другото, вие изтегляте не само старите си статуси и снимки, които сте качили в своя акаунт, но IP адресите и заявките си за търсене. Ако се притеснявате, че социалната мрежа съхранява тази информация, е време да изтриете своя акаунт.

Организирайте спомените си

Ако все още сте фен на услугите на фейсбук, които ви напомнят за минали спомени, можете да ги пресъздадете и сами, дори ако това е една досадна задача. Когато изтегляте своите данни, фейсбук ще ви ги предостави под формата на няколко папки. Запишете ги на вашия компютър или на подвижни носители и ги сортирайте по събития, дати, места. Така вие създавате свой собствен календар „в този ден преди пет години“.

Проверете къде още сте използвали вашето потребителско име (логин) и паролата от фейсбук

Не забравяйте, че за много от услугите ние използваме бутона „Минете през акаунта си във фейсбук“. Независимо дали става въпрос за Amazon или нещо друго, проверете настройките в приложението. Не забравяйте да си създадете ново потребителско име за тези услуги, преди да напуснете фейсбук завинаги.

Останете във връзка със семейството и приятелите си

Разбира се, всички ние имаме приятели и роднини, с които общуваме изключително чрез фейсбук. Преди да изтриете акаунта си, моля, проверете вашия списък с приятелите си и запишете тази информация за контакт на всички, с които искате да продължите комуникацията си. Това ще изисква от вас малко усилие, като например, да вдигнете телефона и да наберете номера на някого… Но може би това ще ви хареса.

Поддържайте обикновен хартиен календар и дневник

Да, всички ние имаме приятели, чиито рождени дни помним само благодарение на известията във фейсбук. Но има начин да си спомним за тях и без социалната мрежа. Отидете на раздела „рождени дни“ и препишете датите на обикновен хартиен календар. Направете същото и за всички „събития“, които искате да запомните.

Разбира се, хартиените календари са малко демоде, но все пак, това е по-добре, отколкото редовно да получавате стотици известия, от които не се нуждаете.

Изтрийте, а не деактивирайте своя акаунт

Ако вие наистина искате да напуснете фейсбук, изтрийте акаунта си завинаги. Изтриването на акаунта и деактивирането му са две съвсем различни неща. Отидете на настройки, общото меню, раздела „Управление на акаунта“.

Ако на този етап, само дезактивирате своя акаунт, вие ще имате възможност да го възстановите и да го направите на видим за други хора. За да напуснете фейсбук завинаги, трябва да изтриете профила си чрез връзката www.facebook.com/help/delete_account.

Поискайте изтриване на своя акаунт и всичките ви данни ще бъдат изтрити от фейсбук след 90 дни.

(Превод: Павел Павлов)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Ма защо трябва да напускаме, оставете ги без наше знание да ни следят подслушват шпионират. Ние много харесваме тези демократични ценности.

  2. ФЕЙСБУК ПРОДАЛ МИЛИОНИ ЛИЧНИ ДАННИ НА АНГЛИЙСКА ФИРМА –
    КЕЙМБРИДЖ АНАЛИТИКА. ТЕ СЕ НАМЕСВАЛИ НА ИЗБОРИТЕ НА МНОГО СТРАНИ ПО СВЕТА.
    ДОРИ НА ИЗБОРИТЕ В САЩ. ДОКОЛКОТО СИ СПОМНЯМ НАБЕЖДАВАХА РУСИЯ ЗАТОВА КОЕТО ТЕ САМИТЕ СА ПРАВИЛИ

  3. Баба и, дядо ми, майка ми и баща ми, как ли са живели на времето без фейссссбук!!! Леле колко ли нещастни са били! Друго е да живееш днес в мрежата, да мечтаеш в мрежата, да се правиш на идиот в мрежата, да ходиш като откачен по улици и превозни средства, със слушалки на ушите и да не гледаш дали няма кола да те бутне, защото следиш какво става в мрежата. Мноооого е важно това! Там си майстор, специалист и какво ли не повече.Но като излезеш от мрежата ставаш…а да не казвам какъв! ДА ЖИВЕЕ ФЕЙСААААА!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.