Как да попречим вирусът да открадне празника

Коледните тържества трябва да са по-сдържани от обикновено.

 

Ковид на Коледа, епизод 2

 

Пуловер е подходящ подарък заради проветряването

Коледните празници са чакани през цялата година, но с настъпването на новия вариант на коронавируса “Омикрон” заразените отново нарастват след месеци на стабилен спад. Това предизвика все повече страни да затягат пак мерките.

Подобно на миналата година, това обещава да бъде зима на недоволство. В Северна Ирландия правителството отново препоръчва на хората да работят от вкъщи, докато зимният план на Англия включва носенето на маски, хоум офис и зелени паспорти. Правителството не изключва прилагането на по-строги мерки, ако е необходимо.
Въпреки всичко това безпроблемно можем да попречим на вируса отново да провали празника ни с няколко лесни трика.

Колкото и да е банално, ваксината е враг номер 1 на коронавируса. Помага както за по-лека форма на прекарване, така и за намаляване предаването на вируса. Скорошно проучване на английски учени доказа, че ако се заразиш с ковид, но имаш поне две дози ваксина, рискът да заразиш близките си спада с около 27%.

Разбира се, не трябва да забравяме и ваксината срещу грип. Много от нас са по-лесно податливи на грип, тъй като през последните 18 месеца прекарахме изолирани и дистанцирани от околните, което ни излага на по-голям риск за тежък грип с усложнения. Изследвания показват, че ако се разболеем от грип, докато караме ковид, шансът за смърт се удвоява. По-малкото случаи на грип няма да претоварят и здравните системи, което ще предотврати налагането на по-строги мерки и срещу COVID-19.

Един предколеден “зимен сън” също не е лоша идея. След като сме се ваксинирали, е препоръчително през следващите дни да ограничим максимално контактите си. Как би изглеждало това на практика - може би ще запазим коледното парти в офиса, но ще изоставим офиса - засега. Данните сочат, че тези, които ходят на работа, имат средно два пъти повече близки контакти от тези, които работят дистанционно.

Статистики показват, че броят на работещите изцяло от вкъщи е по-малко от половината на броя от миналата зима, така че има потенциал драстично да се намали общото количество контакти. Разбира се, работата от вкъщи за някои е много по-лесно приложима и както правителствата, така и работодателите също трябва да създадат гъвкава работна организация.

Освен на работното място можем да ограничим контактите си, като се подложим на предколедна социална “диета” - например да отидем само на едно-две партита, вместо на много, както бихме направили преди две години. Спокойният декември ще ни помогне не само да се насладим на Коледа без никакви ограничения, но и през пролетта на 2022 г. можем да започнем да компенсираме загубеното общуване.

Това може да ви се струва трудно, след като сте пропуснали миналата Коледа, но големите празнични събирания трябва да бъдат запазени за 2022 г. Изследванията показват, че ограниченията за броя на хората, които могат да се срещат на закрито, са друг ефективен начин за намаляване на броя на контактите ни и по този начин ограничаваме предаването на вируса.

Разбира се, никой не иска да се върне към този начин на живот, така че може би доброволното запазване на събиранията по-малко тази година може да означава, че няма да се нуждаем от тях, особено в седмиците непосредствено след Коледа.

Коледните чорапи и вълнените пуловери обикновено не са най-удачният избор за подарък, но се превръщат в чудесния “подарък в последната минута”. Иронично, тази година те ще се окажат най-добрият подарък, който можем да направим. Учени и лекари съветват да проветряваме колкото се може помещенията, в които стоим, за да се предпазим от коронавируса. И в тези студени дни чорапите и пуловерът ще свършат идеална работа да ни стоплят, когато се налага.

Ако всички предприемем тези малки, но значими стъпки, ще предпазим лесно себе си и близките ни тази зима. Заедно можем да спрем оказвания натиск върху здравната система, да спрем всякакви ограничения и най-важното - да спасим хиляди животи. Без тези усилия рискуваме да повторим миналата година и следващата Коледа да очакваме епизод 3.

Идеи

Да отбележим края на трудната година

Колкото и трудна и тежка година да беше изминалата за всички, коледните песни и коледният дух ни напомнят, че въпреки всичко и тази Коледа може да бъде изпълнена с празнично настроение и весели моменти. И дори и да не е възможно да сме на живо с всичките си близки, това не трябва да ни спира да разпръскваме коледно настроение без да разпространяваме COVID-19.

За съжаление, пеенето в групи е прекалено рисковано във времена на COVID, така че един начин да разпространявате коледно настроение е чрез коледни картички или по така познатия вече Zoom. Ако не успеете да прекарате Коледа с близките си, помислете да отделите време да напишете или разкажете някои от любимите си спомени от минали празници с тях и ги поканете да преживеят тези хубави моменти с вас.
Понякога най-добрият начин да намерите щастието е да го подарите на другите. И точно поради тази причина една идея е да направите коледно дарение. Можете да подкрепите любимата си местна благотворителна организация или просто да помогнете на човек, който има нужда от малко светлина в живота си точно на този празник.

Никой не иска да бъде Гринч по Коледа, но поддържането на близък контакт до минимум, включително под формата на прегръдки и целувки, ще помогне за намаляване на риска, като това по никакъв начин не трябва да ни спира да празнуваме и да раздаваме коледно настроение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл