Четирима загинали и 15 ранени при самоубийствен атентат в Багдад

Зам.-вътрешният министър на КНДР: Дали САЩ ще се срещнат с нас или ще се сблъскаме в ядрен двубой зависи от поведението им

Двама души загинаха и 18 бяха ранени при дерайлиране на влак след удар с ТИР в Италия

Майк Помпео: САЩ ще настоява КНДР да се разоръжи, преди да получи икономическо облекчение

Празник на буквите пред НДК

Коалицията, водена от САЩ, удари сирийски военни бази

Иран обяви седем условия към Европа за запазване на ядреното споразумение

На 24 май честваме деня на славянската писменост

„Левски“ убедителен срещу Илиан Илиев

Управията в правосъдието

На 24 май 2018 да почерпят

Пътувай и чети с ретро трамвая на 24 май

Алпинистът Атанас Скатов след завръщането си от Хималаите: Налудничаво е, но смъртта там е нещо естествено

Италианският президент Серджо Матарела връчи мандат за съставяне на правителство на Джузепе Конте

Вдигат пенсиите с 3,8% от юли (обзор) Минималната за осигурителен стаж и възраст става 207,60 лв.

Как да предпазим колата си от посегателства

Снимка: Архив

Разбиването на автомобили и кражбите от тях, наред с неправомерното отнемане на превозните средства, продължава да е сериозен проблем в цяла Европа. България не прави изключение в тревожната тенденция на посегателствата над автомобили, съобщават от МВР.
Полицията непрекъснато предприема мерки, с цел ограничаване на подобни престъпления, но за служителите на реда е важно и съдействието на гражданите. Затова научете какво всеки от нас може да направи, за да се предпазим от такива кражби и да намалим последствията от тях.

Съветите за безопасност, които дават криминалисти и автомобилисти, са абсолютно валидни, както за служебните, така и за личните и семейни автомобили, които ползваме в ежедневието.

Ето и някои от мерките за безопасност, които могат да ни помогнат да се предпазим от набезите на крадци:

  • Паркирайте автомобила си само на добре осветени, многолюдни места. Използването на охраняеми паркинги и гаражи, паркирането в обсега на видео система за наблюдение и т.н. са добри практики.
  • Независимо от това дали превозното средство, което управлявате е лично или служебно, опасността от посегателство върху колата или нейното съдържание може сериозно да обърка плановете ви, да ви коства пропуснати ползи, финансови загуби и не на последно място – разправии с институции (застрахователи, полиция, ДАИ и т.н. ), което от своя страна означава – излишни нерви и стрес. Никой не иска това. Трябва да се поучим от горчивия опит на препатилите и да имаме предвид едно основно правило – ако нещо е скъпо и ценно, вземете го със себе си, когато не сте в колата. В никакъв случай не рискувайте да оставяте без надзор и на видно място в автомобила – телефони, лаптопи, чанти, важни документи, скъпа стока/техника, дори и да оставяте колата на оживено място. Това, за съжаление, не спира крадците да направят своя удар. Правилото е особено валидно, ако паркирате колата за през нощта – тъмната част на денонощието предлага удобно прикритие за престъпниците, особено в слабо осветени и рискови райони.
  • Винаги заключвайте вратите и багажника на автомобила си;
  • Подобрете сигурността на колата!

Ако автомобилът ви е снабден с имобилайзер и електронен код, сменяйте кода си след всяко влизане в сервиз, както и след ползване на колата от друго лице;

Информирайте се за потенциалните слаби места за вашата марка кола, за да може реално да прецените каква предпазна мярка е най-подходяща за вашите нужди и ниво на сигурност.

Съществуват редица професионални варианти, с които можем да защитим колата си по-добре. Може да се постави аларма, допълнителни и подсилени ключалки, СОТ системи, GPS проследяване и т.н.

Вече се предлагат и технологии, които свързват запалването с мобилния ви телефон или подобно умно устройство.

Освен това в превозното средство може да се постави защитно заключващо устройство за кормилото и педалите или да има монтиран вътре скрит бутон, който трябва да се активира, за да стартира автомобила.

  • За да предпазите колата си от кражба, докато шофирате, дръжте винаги вратите заключени, когато сте в съмнителни или непознати за вас райони и се старайте прозорците да са вдигнати, особено когато спирате. Използвайте средната лента от платното за движение, ако има такава, когато чакате на кръстовище или светофар, за да е по-трудно да се стигне до автомобила ви от тротоара.
  • Не оставяйте на видно място чанти, ценни предмети или други вещи в колата, докато изпращате детето си в детската градина или училище. Често това е удобен момент за крадците, от който те бързо се възползват.
  • Бъдете особено внимателни, ако някой се опита да ви спре без основателна причина или ако попаднете в лек пътен инцидент – има случаи при които крадците „случайно” се блъскат в колата, като целта им е да излезете от нея, за да могат да я откраднат или да ви оберат. Опитайте се да запомните регистрационния номер на превозното им средство.
  • Ако ви нападне въоръжен човек, не оказвайте съпротива. Не спорете, не се бийте и не го гонете, може да ви наранят. Опитайте се да запомните колкото се може повече подробности за нападателите си.
  • Не оставяйте автомобила с работещ двигател, без надзор, дори когато се налага да слезете от него за кратък период от време, например да си купите сутрин кафе, вестник и т.н.
  • Не на последно място, не оставяйте деца сами в колата, защото освен всички други опасности, за които можете да се сетите, има регистрирани и случаи, в които деца са похитени заедно с автомобила.

Всички тези съвети са разумна предпазна мярка в определени случаи, но в реалността често пъти не могат да спрат напълно посегателствата над коли. Например упоритите и нагли крадци могат и да изтеглят колата на буксир или дори да ползват репатрираща техника.

Затова препоръката на специалистите е най-вече да разчитате на повишеното си внимание във всяка конкретна ситуация и да използвате възможно най-много превантивни методи, които биха възпрепятствали престъпниците.

Ако все пак станете жертва на подобно престъпление потърсете полицията. Позвънете на тел. 112 /избира се безплатно от цялата страна/. Предайте на служителите на реда възможно най-подробната и точна информация, която може да им помогне да заловят престъпниците.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.