Правосъдното министерство в САЩ проверява разследването на ФБР за руска намеса в президентските избори

55 190 зрелостници се явяват днес на матурата по БЕЛ

Радев заминава на двудневно посещение в Русия

Николас Мадуро е преизбран за президент на Венецуела

29 милиона американци гледали сватбата на Принц Хари и Меган Маркъл

Облачно време днес, на места с валежи и гръмотевици

Изтеглете безплатното приложение “Европейски път: Елена”

Какво печели България от участието си в банковия съюз Той налага единни правила, надзорен механизъм и система за преструктуриране на банките

Пчеларка твори изящество от восък Деяна Такиева създава свещи и фигурки като хоби покрай отглеждането на 400 пчелни семейства

На 21 май 2018 да почерпят

Българин арестуван в Марсилия – имал материали, годни за сглобяване на бомба

Почина световноизвестната оперна прима Христина Ангелакова

“Левски” на бараж за Лига Европа

БСП и ГЕРБ на балотаж за кметския пост в Галиче

И при храната има мода Кои са основните кулинарни трендове

Как да сварим перфектното кафе 10 съвета за чудесна ободряваща напитка

Добро утро! Да, ама – не, ако няма добро кафе. Как да сварим перфектното сутрешно кафе в домашни условия? Допитахме се да неколцина специалисти и подбрахме 10 от ценните съвети, които те ни дадоха:

Чиста вода

s27-2За да сварим вкусно кафе, преди всичко ни е необходима чиста вода. Тутакси забравете за вода от чешмата, ако държите напитката да е ароматна и примамлива. Най-подходяща е чистата изворна вода, защото минералните води съдържат множество примеси, които променят непредсказуемо вкуса.

Не бързайте

s27-5Бързото кафе е срам за майстора. Истинското турско кафе се вари в джезве. Винаги из­­пол­­звай­­те най-малкия и ма­­ло­­­мощен котлон на печката. Разбираме, че сутрин бързате и искате да отпиете първата глътка колкото може по-скоро, но истината е в обратната посока – запомнете, хубавото кафе се вари дълго.

Джезве с тясно гърло

s27-6Ако държите да сварите вкусно кафе, използвайте само джезве с тясно гърло. Това допринася ароматът на напитката да е многократно по-интензивен.

Добавете сол. Да, да – именно сол

s27-11

Не чаена лъжичка, разбира се. Просто една щипка. Солта не бива да се долавя в цялостния вкус на кафето. Нейната роля е да отключи ароматите на останалите съставки. Проверете и ще се убедите сами.

Джинджифил

s27-8Сложете съвсем малко, една щипка джинджифил и моментално ще усетите разликата, уверяваме ви. И солта и джинджифилът се слагат в кафето, преди да сте го залели с водата.

Захар

s27-7Използвайте само кафява захар, количеството зависи от вашия вкус. Добре е да не е прекалено много, че лъжичката да стои права в чашата, ако я пуснете.

Смилането

s27-3

Експериментирайте със степента на смилане. Твърди се, че едро смляното кафе отдава по-силен вкус. На някои пък им харесва кафето да е ситно смляно. Въпрос на лични предпочитания, но наистина има разлика във вкуса според големината на частиците.

Да не кипва

s27-10Това е основно правило: не позволявайте на кафето да кипне. Издебнете го в мига, когато започне да се надига и тутакси го дръпнете от котлона. Изчакайте го да спадне и повторете тази процедура три пъти. Ако каймакът се разкъса, целият аромат, събран отдолу, отлита във въздуха.

Кафе на зърна

s27-9Решили сте да сварите вкусно кафе? Използвайте само качествено кафе на зърна, което е най-добре да смелите непосредствено преди приготовлението му.

Дайте му да отдъхне

s27-12

Не е нужно веднага да разливате кафето по чашките. Позволете му да отдъхне поне 30 секунди. Така напитката придобива по-еднородна консистенция.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Кафявата захар не се различава от бяллата по нищо друго освен цвят! Защото не е избелена.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.