Как да се затоплим след измръзване? Забравете алкохола

При измръзване затоплянето на тялото трябва да става постепенно. Това посъветва д-р Никола Николов от БЧК пред "Фокус". Той напомни, че тръгвайки на път в тежки зимни условия, е добре да се доверим на железопътния транспорт. Ако все пак сме с автомобил, в него винаги трябва да има одеяло и течности за пиене, тъй като организмът се обезводнява много повече в студено време, отколкото в горещо.

„Ако тръгнем пеша, трябва да сме подготвени с топли дрехи – най-малко три слоя. Най-отдолу трябва да имаме дреха, която да попива потта, средна дреха, която да ни пази от преохлаждане, и връхна, която да ни пази от вятъра. Обувките трябва да са стабилни, удобни и високи. За предпочитане е чорапите да са вълнени. Ако се изморим, не бива да сядаме да почиваме, защото се излагаме на риск от т. нар. „бяла смърт“, обясни д-р Николов.

Той добави, че при премръзване е добре тялото да се обтрива със суха дреха или да се завие с термофолио, докато дойде лекар.

"Не трябва да се пуши и употребява алкохол при измръзване, мит е и че откритите части на тялото трябва да се обтриват със сняг", предупреди Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука