Как да се затоплим след измръзване? Забравете алкохола

При измръзване затоплянето на тялото трябва да става постепенно. Това посъветва д-р Никола Николов от БЧК пред „Фокус“. Той напомни, че тръгвайки на път в тежки зимни условия, е добре да се доверим на железопътния транспорт. Ако все пак сме с автомобил, в него винаги трябва да има одеяло и течности за пиене, тъй като организмът се обезводнява много повече в студено време, отколкото в горещо.

„Ако тръгнем пеша, трябва да сме подготвени с топли дрехи – най-малко три слоя. Най-отдолу трябва да имаме дреха, която да попива потта, средна дреха, която да ни пази от преохлаждане, и връхна, която да ни пази от вятъра. Обувките трябва да са стабилни, удобни и високи. За предпочитане е чорапите да са вълнени. Ако се изморим, не бива да сядаме да почиваме, защото се излагаме на риск от т. нар. „бяла смърт“, обясни д-р Николов.

Той добави, че при премръзване е добре тялото да се обтрива със суха дреха или да се завие с термофолио, докато дойде лекар.

„Не трябва да се пуши и употребява алкохол при измръзване, мит е и че откритите части на тялото трябва да се обтриват със сняг“, предупреди Николов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Как да се затоплим след измръзване?“ Как да се топлим? Ами нали разбрахме,във вагоните на БеДе Же-то.Гушнати по двамца.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.