Как изглеждаше светът, когато България игра за последно на мондиал

В дните преди старта на световното първенство с носталгия си спомняме за времената, в които и ние бяхме сред участниците в турнира на планетата. Но за голямо наше съжаление от последния път, когато чухме българския химн на мондиал, изминаха точно 20 години. На 12 юни 1998 година тимът на селекционера Христо Бонев започна участието си във Франция с нулево равенство срещу Парагвай. Последва минимална загуба от Нигерия (0:1), за да дойде онзи мач с Испания, за който никой не иска да си спомни – 1:6. Но пък голът на Емил Костадинов си беше красив.

 Сега, две десетилетия по-късно, светът е малко по-различен. Някои неща все пак са си същите – и тогава „Реал“ (Мадрид) бе кралят на Европа. В Ла Лига „Барселона“ стана шампион, а „Ювентус“ беше №1 в Серия А. Но приликите свършват дотук.

Тогава „лъвовете“ бяха във втора урна за жребия за груповата фаза на финалите във Франция. Все още не се бяха родили някои от настоящите звезди във футбола като Килиан Мбапе, Трент Александър-Арнолд и Родриго Битанкур, все участници на предстоящия мондиал в Русия.

Във Висшата лига титлата взе „Арсенал“, а сребърната салатиера в Бундеслигата влезе във витрината на „Кайзерслаутерн“. Само за справка бившият тим на Мариян Христов ще играе от есента в трото ниво на немския футбол. През 1998 година без катарските милиони ПСЖ завърши на осмо място в Лига 1, а със златни медали се окичи „Ланс“.

В „А“ група пък се подвизаваха отбори като „Олимпик“ (Галата) и „Металург“ (Перник). Шампион стана „Литекс“, а топ 3 при голмайсторите бе изцяло от българи – Бончо Генчев (ЦСКА) и Антон Спасов („Нефтохимик“) с по 17 и таранът на ловчанлии Стефан Юруков (13). Същата година ЦСКА игра мачове с „Атлетико“ (Мадрид) за купата на УЕФА, а „Литекс“ отпадна първо от „Спартак“ (Москва) за КЕШ, а след това и от „Щурм Грац“. Другият роден представител „Левски“ бе елиминиран от „Копенхаген“ във вече несъществуващия турнир КНК.

Далеч от футбола събитията също бяха любопитни. На големия екран излъчваха филми като „Спасяването на редник Райън“, „Шоуто на Труман“, „Армагедон“ и „Ах, тази Мери“. Същата година „Майкрософт“ пусна на пазара една от своите най-популярни операционни системи - Windows 98, а „Стани Богат“ дебютира с гръм и трясък във Великобритания. Евросъюзът прие еврото, а „Титаник“ спечели единадесет Оскара, но нито един от тях не бе за Леонардо Ди Каприо.

А какъв ли ще бъде светът, когато следващият път България спечели квота за големия форум...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ