Как и къде може да се гласува в чужбина

Министерство на външните работи припомни  условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани в избирателните секции извън страната в изборите за президент и в националния референдум, насрочени за 6 ноември 2016 г.:

  • Право да гласуват в изборите за президент и вицепрезидент, имат български граждани, които са навършили 18 години към деня за гласуване включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Тези условия важат и за правото на гласуване в националния референдум като допълнително е уточнено, че трябва да имат постоянен адрес в България към 8 август 2016 г.
  • Българските граждани извън страната, могат да гласуват в избрана от тях секция в страната на пребиваване в изборния ден, независимо дали са подали предварително заявление за гласуване.
  • Неподалите заявление за гласуване се вписват допълнително в избирателния списък. Преди да гласуват избирателите попълват декларации по образец, отделно за изборите за президент и вицепрезидент, и отделно за референдума в зависимост от своето намерение.
  • За да гласува, избирателят представя оригинален документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта - само за военнослужещите). Когато срокът за валидност на документа за самоличност на избирателя е изтекъл, той може да гласува, само ако представи удостоверение, издадено от дипломатическо или консулско представителство на РБ, че е подал заявление за нов документ за самоличност.
  • Изборният ден започва в 7,00 ч. местно време и приключва в 20,00 ч. местно време.

Външно министерство публикува на страницата си в интернет и удобен инструмент, чрез който сънародниците ни зад граница могат лесно да проверят населените места, в които ще се образуват секции за гласуване, както и техните адреси. Вижте го ТУК

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България