Как МВР загърби борбата с престъпността, за да разследва дипломата на главния прокурор

Макар да се отнася до събития отпреди повече от 20-години, сигналът на адвокат Минчо Спасов е разпределен незабавно от вътрешния министър Бойко Рашков

По удобни сигнали вътрешният министър Бойко Рашков принуждава полицията да разследва идеологически противници на новата управляваща върхушка

Млад мъж е убит заради заря, нагли кражби на автомобили от паркингите на молове, шокиращ ръст на убийствата и насилието над жени, бум на измамите и обирите. Всичко това е криминогенната реалност през последните месеци. Никак не е трудно да се прогнозира, че безпрецедентният ръст на инфлацията, повишението на безработицата и липсата на превенция срещу криминалните прояви ще доведат до още по-високи нива на престъпността. На този фон, вместо да търси решение на увеличаващите се проблеми, вътрешният министър Бойко Рашков ползва ресурса на службите на МВР за разправа с неудобните на новата власт политици и представители на държавните институции.

Бойко Рашков пие шампанско с поддържници на новата власт

Откакто Рашков влезе в МВР, не е минал и ден, в който министърът да не атакува главният прокурор и държавното обвинение като цяло. Последното е повече от странно, като се има предвид, че по-голямата част от професионалния път на Рашков е преминал именно в съдебната власт, включително като директор на Националното следствие и като избран, но и не встъпил в длъжност главен прокурор.

В първите дни на новата година стана ясно, че настоящият обвинител №1 Иван Гешев е изпратил писмо до редица европейски институции и чужди посланици у нас, с което ги сигнализира за зачестилите атаки срещу магистрати и дори срещу членове на техните семейства и близки. Гешев дава и конкретни примери, свързани с това, как държавни институции са впрегнати да оказват натиск върху главния прокурор заради абсурдни сигнали. Такъв се оказа и опитът на Бойко Рашков, още докато беше служебен вицепремиер и служебен вътрешен министър, като използва МВР от парламентарната трибуна, да внушава неистини за юридическото образование на Иван Гешев. Оказва се, че не на шега, а в действителност Главна дирекция „Национална полиция“ е била впрегната да върши огромна по обем дейност и да проверява как главният прокурор е завършил право преди 25 години.

„Труд“ се сдоби с документи от полицията, които разкриват схемата, по която вътрешният министър Бойко Рашков образува през последните месеци всевъзможни проверки срещу неудобни за него хора от властта, действащи или бивши политици и представители на бизнеса. Достатъчно е да се намери подател на сигнал срещу опонент на Рашков, след което под политически натиск службите на МВР започват разследване. Така десетки оперативни работници и разследващи полицаи, вместо да се борят с растящата престъпност, биват принудени да проверяват съдържащи абсурдни твърдения сигнали, каквито при нормални обстоятелства, отдавна щяха да бъдат пратени в архива като несъстоятелни.

В казуса с дипломата на Иван Гешев подател на сигнала се оказва бившият политик и поддръжник на Бойко Рашков, особено близкия до отявления враг на Иван Гешев - Татяна Дончева, настоящ адвокат Минчо Спасов. Сигналът на Спасов е достатъчен, под диктовката на вътрешния министър в Главна дирекция „Национална полиция“ да се сформира цял екип, който да проверява издадената в средата на 90-те години на миналия век диплома на главния прокурор?! Ако това ви се струва абсурдно, то трябва да припомним и с какво стана известен преди година и половина Минчо Спасов. През лятото на 2020 г. някогашният депутат бе задържан за кратко след като застраши сигурността на стотици пътуващи в софийското метро. Заедно с енергийния експерт Еленко Божков и метежника Светослав Трайков, назначен по-късно за съветник на одиозния служебен културен министър Велислав Минеков - тримата спряха тока в метростанцията на Софийския университет. За подобни действия в метрото на Ню Йорк – Спасов, Божков и Трайков щяха да получат обвинения за тероризъм, докато у нас законът не само ги пази, но им позволява да се превърнат в удобни кошаревски свидетели на повикване на новата власт.

През 2020 г. Минчо Спасов спря тока в метростанция “Софийски университет”

Забележителна е и скоростта, с която МВР се задейства по сигнала на Минчо Спасов срещу Иван Гешев. На 26 август миналата година ямболският адвокат подава сигнал до служебния вътрешен министър по това време Бойко Рашков. Още същият ден върху сигнала са поставени три резолюции, с които се ангажира ресурс на МВР да проверява диплома за юридическо образование, издадена преди повече от 25 години. Забележителното в случая е, че седмици по-рано в Народното събрание – коалиционният партньор на близката до Спасов Татяна Дончева – адвокат Николай Хаджигенов, вече е ангажирал още две министерства с проверката на висшето образование „на врага“ Гешев – Министерство на правосъдието и Министерство на образованието и науката. Разбира се, служебните министри Янаки Стоилов и Николай Денков не установяват никакъв проблем с образователния статус на главния прокурор, но нотката на съмнението е успешно посята. Особено, когато от трибуната на Народното събрание Бойко Рашков обещава „да провери тази работа“.

Минчо Спасов бе кандидат за вицепрезидент на Татяна Дончева, с която са в особено близки отношения.

И това се случва – за МВР се превръща в приоритетна задача да разследва дипломата на главния прокурор по жалбата на поддръжника на вътрешния министър – Минчо, сякаш от това зависи националната сигурност. Подчинените на Бойко Рашков са принудени да изпълняват безропотно исканията на адвокат Минчо – да изровят от Академията на МВР кадровото досие на Иван Гешев, което е отпреди 30 години. Гешев трябвало да бъде призован, за да обяснява има ли несъответствия около придобиването на висшето му образование и последвалия юридически стаж. Минчо иска МВР да изземе от главния прокурор оригинала на дипломата му, която да се подложи на експертиза. Наред с това полицията трябвало да разпита експерти от образователното министерство и от Академията на МВР, които да обяснят истинска ли е дипломата и да си спомнят как точно курсантите от периода 1990-1995 г. са завършили висшето си образование в тогавашния Висш институт на МВР. Може и да звучи комично, но през 2021 година адвокат Минчо иска от Рашков, а от своя страна министърът разпорежда на полицията – да бъдат открити ректорът и деканът, както и участниците в държавната изпитна комисия, издали дипломата на Гешев през 1994 г., за да обясняват каква е била процедурата по придобиване на юридическо образование.

Без да има каквито и да е законови правомощия, служителите на Националната полиция са принудени да изискват справки от Софийския градски съд за юридическия стаж на Иван Гешев, който той преминава в периода 1995-1996 г. Ръководството на Академията на МВР е принудено да търси в архивите данни не само за юридическото образование на главния прокурор, но и за всичките випуски, завършили Висшия институт на МВР преди повече от 25 години. Стига се дотам, че ГДНП изисква информация дори и от архива на Българската армия за наборната военна служба на днешния обвинител №1.

От всичко изброено е видно, че МВР, поне за момента, не е проявило интерес към ученическите години на Иван Гешев. Липсват данни и за това – дали и в коя детска градина е прекарал детството си. Добре, че поддръжника на Бойко Рашков - адвокат Минчо, не е поискал и акта за раждане на главния прокурор, че тогава полицията трябваше да обикаля и родилните домове.

Всичките тези действия, свързани с употребата на ресурса на МВР, показват какво би могло да се случи с главния прокурор в една европейска държава, която следва да спазва принципите за върховенство на закона и за неприкосновеност на личната свобода. И щом това се върши спрямо главния прокурор, каква е гаранцията, че утре някой няма да използва същото това МВР за разправа с конкурент, опонент или с всеки обикновен гражданин, дръзнал да се изправи срещу интересите на управляващата върхушка. Не на последно място – всички тези проверки ангажират време и ресурс на държавни служители, които се издържат от данъците на гражданите. Нито вътрешният министър, нито адвокат Минчо и т.н., няма да платят и стотинка за това, че ГДНП неправомерно разследва дипломата на обвинител №1. А, ако утре Иван Гешев реши да съди МВР за тези незаконосъобразни действия, пак държавата ще му плати обезщетение, а не тези, които, нарушавайки законите, разпореждат на подчинените си да ровят 20-25-30-години назад, в опит да злепоставят даден неудобен за властта опонент.

Всъщност това показва и цялото безсилие на новите управляващи в неспирните им опити да дискредитират главния прокурор. След фабрикуването на несъществуващи документи за наличие на банкови влогове в чужбина, след всевъзможни скалъпени сигнали за измислени нарушения, враговете на Гешев стигнаха дотам да ползват МВР в опит да го дискредитират чрез образованието му. Дори и в това обаче се провалиха. Но дори това не е най-същественото в целия абсурден казус. Най-големият проблем е, че обществото очаква от полицията да го защитава от посегателства и престъпления. Но вместо това, службите на МВР са ангажирани да водят война срещу идеологическия враг на вътрешния министър. Заради това не се изненадвайте, ако утре пак чуете, че момче е убито заради спор за паркомясто, нагли крадци са обрали магазин посред бял ден, а измамниците отново са надигнали глави. МВР на Бойко Рашков има по-важна работа от вашата сигурност, сякаш не сме 2022-ра, а някъде 1982-ра или някъде още по-назад в тоталитарните времена на миналото.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи