Как може бизнес и училище да си партнират

Фирма в Горна Оряховица осигурява работа на завършили със стартова заплата от 1500 лева

Тук е единствената в страната паралелка с професията „Авиационен техник“

Предприемачи и преподаватели обединиха усилия за подготовката на специалисти по технически специалности, за които има дефицит в местното производство. Инициативата се прилага на практика в Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“ в железничарския град Горна Оряховица. Съвместните действия били предизвикани от наболелите проблеми с липсата на кадри за промишлените предприятия, както и от слабия интерес от страна на родители и средношколци към техническите специалности. Заради това ръководството на техническата гимназия се принудило да извърши щателно прочуване сред местните производствени дружества. Допитването показало, че фирмите масово се нуждаят от оператори на машини с цифрово програмно управление, от стругари, заварчици, фрезисти.

„Заради острата нужда от такива кадри за първи път от 15 юни стартира прием с дуална форма на обучение. Учениците, които бъдат записани, ще имат възможност да усвояват професията в реална работна среда. Фирми като „Прити 95“, военният завод „Аркус“, „Грейко Инженеринг“ , „Виктория-05“, „Булмарк“ и др. изявиха желание да подпомагат училището и обучението“, обясни директорката инж. Габриела Данаилова.

Гимназията е правоприемник на бившия Механотехникум, който е с дългогодишна история. Такъв отлив от ученици обаче учебното заведение през 97-годишната си история не помни. „На 5 август 1921 г. Министерството на търговията, производството и труда издава заповед № 1227, с която се разкрива Държавно коларско училище в горнооряховското село Драганово. Издръжката му през първата учебна година се поема от драгановската община. Поради непрекъснатото разрастване на училището се налага да се търсят нова сграда и нови работилници. Това води до преместване на професионалното училище в близкия град Горна Оряховица“, разказват историци от града. На 22 октомври 1939 година са положени основите на сегашната сграда на училището. Изграждането започва през 1942 година, а от 1947 година учебните занятия се водят в нея. Постепенно сградата се разширява, построяват се работилници, киносалон, библиотека, физкултурен салон, автосервиз.

През годините училището няколко пъти променя своето наименование. Последното е от 2003 година – Професионална техническа гимназия „Васил Левски“.

В момента в гимназията се образоват ученици от 7 до 12 клас в 4 паралелки дневна форма и в 3 паралелки задочна форма на обучение. От над 10 години не е имало специалност „Технология на машиностроенето“ , а в последните 4 години се е изучавала само в задочна форма. Поради липса на интерес е била закрита и паралелката със специалност „Ортопедична техника и бандажи“ като е дадена възможност на желаещите да продължат обучението си по специалността в самостоятелна форма на обучение. В Професионалната техническа гимназия ,,Васил Левски“ в Горна Оряховица е единствената в страната паралелка с професията „Авиационен техник“, и специалност „Ремонт на летателни апарати“, а възпитаниците й сега завършват 8-ми клас.

„Има интерес към специалност „Автотранспортна техника“, защото учениците по време на обучението си придобиват компетентности за експлоатация, диагностика и ремонт на автомобилна техника. В края на курса на обучението си учениците придобиват свидетелство за управление на автомобил и получават работа в специализирани автосервизи. Тази специалност избират както деца на съдържатели на автосервизи за продължаване на семейния бизнес, така и ученици с подчертан интерес към автомобилната техника „, споделят преподаватели от гимназията.

За да привлекат и задържат ученици в учебното заведение, са осигурени карти за безплатен транспорт, както и фитнес зала в училището. Предвидени са и допълнителни курсове за придобиване на правоспособност. Така срещу минимално заплащане от порядъка на петдесетина лева младежите могат да придобият квалификации и за „Ръчно електродъгово заваряване“, „Водач на електрокари и мотокари“, „Машинист на котли с високо налягане“, „Машинист на самоходни кранове“, „Машинист на мостови и козлови кранове до 40 тона“, „Машинист на подвижни работни площадки“.

Предстои прием за професия Машинен техник и специалности „Технология на машиностроенето“, „Машини и системи с цифрово програмно управление“, както и за професия ,,Техник по транспортна техника“, специалност ,,Автотранспортна техника“.

„Преди началото на кампанията по приема презентираме гимназията и специалностите пред ученици от училищата в региона. Масово обаче младежите заявяват, че ще кандидатстват в езикова или математическа гимназия. Родителите трябва да бъдат по-активни в насочването на децата към избор на бъдеща професия. Всички паралелки при нас вече са с разширено изучаване на английски език“, изброява инж. Данаилова.

Директорката на гимназията допълва, че инженери от фирмата за пелетни съоръжения „Грейко“ са изявили желание да обновят учебната база на гимназията и да я оборудват с нови машини, на които средношколците да изработят детайли за тяхното производство. Практиката им ще бъде заплащана. От предприятията „Аркус“ и „Виктория-05“ също ще подпомогнат с машини Професионалната Техническа Гимназия „Васил Левски“.

Фирмите, които се нуждаят от кадри, плащат стипендии, осигуряват практика и стажове в техните производства, а след завършване на гимназията и договори за работа.

„Имаме разработени производства, утвърдени пазари, а няма работници, които да произвеждат изделията. С всяка изминала година този проблем се задълбочава. Не сме съгласни да крадем кадри от колеги като предлагаме по-високи заплати на техните служители. Искаме да подпомогнем училището и да обучим бъдещите си специалисти. Осигуряваме им работа като заплатите за машинни техници стартират от 1500 лева, от 1000 до 1500 лева пък са възнагражденията за заварчици, фрезисти, оператори на машини с ЦПУ“, категорични са горнооряховски бизнесмени.

Усилията им вече дават резултати. През март тази година в Професионалната техническа гимназия в Горна Оряховица за 19-ти път се проведе Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето“, в което мериха сили над 70 ученика от цялата страна. Възпитаници на школото редовно участват в олимпиади по техническо чертане.

Наскоро пък 17-годишен ученик от Професионалната техническа гимназия спечели националното състезание на Министерството на образованието за най-добър млад заварчик в страната. От няколко месеца Емо Севов е стажант в горнооряховската фирма „ Грейко инженеринг“ ООД. Надпреварата бе в София, а в нея участваха 10 младежи от различни професионални гимназии в страната. Горнооряховското предприятие за пелетни съоръжения има общо шестима стажанти. Освен това собствениците на „Грейко“, Фондация „Милен Григоров“ и ученици от учебното заведение разработват електромобил, който ще представят през октомври на традиционното техническо изложение, което ще се проведе за трети път в Горна Оряховица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи