Как правилно да лекуваме грипа и ангината

Антибиотиците вече не ни действат, защото ги използваме неправилно и прекомерно често

В Германия 20 000 души годишно умират заради антибиотична резистентност. Европейската статистика като цяло ни показва, че сме изправени пред драматична ситуация, казва д-р Мирко Бергер, специалист по обща медицина, анестезиология и хомеопатия от Хамбург. Д-р Бергер, който работи в областта на хомеопатията от 35 години, има пациенти от най-различни възрастови групи като повече от половината са деца. И не повече от 10-12 пъти в годината му се налага да прибягва до лечение с антибиотик, казва той.

И при децата, и при възрастните в 90% от случаите инфекциите са вирусни. Въпреки това в 80-90% от тези случаи се предписва антибиотично лечение. Има директна взаимовръзка между честотата на употреба на антибиотик и развитието на резистентност на бактериите, обяснява лекарят. Много скоро антибиотиците ще останат без действие, само защото ги предписваме прекалено често в ситуации, в които всъщност не се нуждаем от тях. Именно затова в алтернативния подход с хомеопатия е бъдещето, категоричен е д-р Бергер. Хомеопатията разполага с огромна сила, действа бързо, сигурно и дълготрайно както при остри, така и при хронични заболявания.

Потискането на възпалението води до хронични проблеми

Възпалителната реакция е важен механизъм за предотвратяване на увреждания (механични, болестотворни и др.) в организма ни. Без нея животът би бил невъзможен! Какво правим обаче, когато по навик посягаме към обезболяващи, противовъзпалителни и температуропонижаващи, към целия набор с подобни средства на конвенционалната медицина? Това е все едно да захлупиш с капак съд, който ври и кипи. За момент всичко ще се скрие – потиснали сме симптомите, но вдигнем ли капака, ще установим, че нищо не се е променило. Процесите си продължават, както е било в началото. Вече е добре известно, че инфекцията продължава по-дълго, когато въздействаме с противовъзпалителни средства. Същият е ефектът и при понижаване на температурата с антипиретици – заболяването протича по-продължително, когато бива потискано, дава за пример д-р Бергер.

„10 години съм работил в звеното на Бърза помощ - с хора директно на улицата. Сигурно над 1000 пъти се е налагало да оказвам спешна помощ с хеликоптер и над 5000 с линейката. Знам колко ценни са медикаментите за спасяването на човешки живот. Но с тях трябва да се борави много внимателно, защото когато потискаме възпалителни процеси, това води до хроницифиране на много от оплакванията”, споделя лекарят.

За него хомеопатичната терапия е прецизен инструмент, благодарение на който могат да се лекуват, а не само да се потискат симптомите. Не само се облекчават оплакванията, но и се регулира нарушената функция, постига се пълноценно оздравяване. В Германия се работи с лекарства в D-разреждания, каквито се предлагат вече и у нас. Те имат меко регулиращо въздействие върху организма и бърз ефект, обяснява специалистът. Особено подходящи са и за лечението на деца, на бременни и кърмачки, тъй като са лесни за приложение и без никакъв риск от евентуални странични реакции. Кои са лекарствата, които ще са ни от полза през зимния период?

Лек за температурата и сухата кашлица

Едно от най-популярните хомеопатични лекарства е Беладона – при остро начало на инфекция с висока температура, фарингит, възпаление на сливиците и др. Това средство е добър избор винаги, когато симптомите са: зачервяване, но силно червено (например болезнено червено гърло), топлина, парене и сухота, пулсираща, изгаряща болка. Болният търси топлина, дразнят го шума, светлината. Лицето му е горещо, зачервено, очите блестят (стъклен поглед). Може да има рязко повишаване на температурата, като често това е в следобедните часове. Градусите могат да стигнат до 40 С и, въпреки че цялото тяло е горещо, крайниците са студени. При деца, предразположени към температурен гърч, Беладона е основно средство за предотвратяването му. Знаем, че антипиретиците не са напълно достатъчни при тях за овладяване на температурата, затова е добре да им се дава Беладона D6 на всеки час, съветва д-р Бергер.

Друго лекарство с честа употреба през зимата е Бриония – подходящо при остро възпаление придружено с температура и суха кашлица. Характерно за състоянието на болния е сухотата: тъканите са сухи, устните са сухи, напукани, той изпитва силна жажда. Не желае да се движи, силно отпаднал е и иска само да бъде оставен на спокойствие. А ако има висока температура, желанието му е просто да се обърне към стената и, ако може, никой да не го закача. При острата кашлица се хваща за гърдите, притиска гръдния кош, опитва се да го задържи да не се движи. Ако има грипоподобна инфекция, тогава са налице и силни болки в тялото и крайниците. В тези случаи може да се дава Бриония D6 на всеки час по 1 доза.

Ако обаче инфекцията протича много тежко, болният е силно отпаднал, главата му тежи, замаяна е, може да има главоболие в тила, тогава подходящо лекарство е Гелсемиум D6.

Възпалените сливици не винаги се нуждаят от антибиотици

При тонзилит д-р Бергер препоръчва Меркуриус. Характерни симптоми са подутите лимфни възли, силно слюноотделяне, обложен език (може да се наблюдават отпечатъци от зъбите по езика), много лош дъх от устата. Хомеопатът използва Меркуриус D30 дори и при напреднало заболяване, когато става дума за бактериална инфекция. 70-80% от случаите в практиката си при подути сливици с налепи и ангина със силно зачервено гърло той решава с помощта на Апис, Беладона, Фитолака и Меркуриус.

При силно зачервено гърло със сухота и типичната висока температура болният се нуждае от Беладона. Оплакванията му се подобряват от топли напитки, силни болки изпитва при преглъщане. Меркуриус е нужен, когато се забелязват налепи по сливиците, подути лимфни възли, лош дъх от устата. Апис помага при фарингит или тонзилит с подути сливици, чувство за горещина и пробождаща болка като оплакванията се облекчават при прием на студени напитки. А Фитолака се препоръчва, когато болката от възпаленото гърло и сливици се разпространява към ушите. Налице са сиво-бели налепи по сливиците. Лекарствата могат да се вземат начесто в най-ниските потенции – D6, D10, D12. В по-високи разреждания - D30, приемът е един-два пъти дневно, пояснява д-р Бергер.

Беладона помага и при скарлатина, и мастит

Беладона е основното хомеопатично лекарство при скарлатина. Без значение дали е било предприето антибиотично лечение, давайте и Беладона, е препоръката на специалиста. От лекарството се нуждаят и болният, и цялото му семейство, тъй като при скарлатина не изработваме имунитет. Затова може да се приема Беладона D6 3-4 пъти дневно по няколко глобули.

Това лекарство с широко приложение е подходящо дори и при мастит с повишена температура. Един от интересните случаи в практиката на хомеопата е с пациентка, която при първите си 3 деца винаги е получавала възпаление на гърдата с висока температура и силни, пулсиращи болки. Предписвали са й антибиотици, за кратко нещата са се подобрявали, но температурата отново се връщала. Отново изписвали антибиотик и така всеки път се налагало да спре да кърми заради това. С четвъртото бебе обаче жената потърсила хомеопатична помощ. С Беладона температурата била овладяна, маститът постепенно се излекувал и тя успяла да кърми спокойно детето си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве