На 25 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за вторник, 25.02.2020

Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Ген. Мутафчийски: Всеки ден ще има брифинг във ВМА за коронавируса

Как проиграхме шанса си за решаване на македонския въпрос България сега отново е губеща, а перспективата й е смущаваща

Доказателство за етническата реалност на този български край е населението му

Приключи поредният сблъсък от сагата „македонски въпрос“. Пътят на Скопие към НАТО е открит. Най-печеливши са глобалистките среди и войнстващата прослойка във Вашингтон. А губещата страна, както винаги, е България. Огромният натиск върху Атина и Скопие за името на македонската държава и светкавичното задействане на процедурата по приемане на Република Македония в НАТО, свидетелства за непоколебимия и решителен курс срещу Русия, главна пречка срещу глобализма. Тези сили, които днес се възползват от все още тлеещия македонски въпрос в отстояване на егоистичните си националистически интереси, не са по-различни от онези държави, които го сътвориха. А това бяха Англия, Германия и Австро-Унгария, разпокъсали преди 140 години българския народ.

След блестящо проведения акт на Съединението през 1885 г. в началото на XX век България има изключителната възможност да разреши македонския въпрос в своя полза, т. е. да обедини българския народ. На нейна страна са всички исторически свидетелства и необорими факти за българския характер на Македония. А най-силното доказателство за етническата реалност на този български край е неговото население. Над два милиона се раждат българи, живеят като българи и умират с кристално чисто българско национално съзнание на територията на географската област Македония.

Връх на непоколебима национална принадлежност е Илинденско-Преображенското въстание. Хилядите дипломатически доклади и печатни материали, отразили това събитие, са единодушни. То е дело на българите в Македония. Десетки хиляди пъти се твърди, че се сражават българи, български чети, изгорени са български градове и села, избити са българи, изнасилени и убити са български жени и девойки. И дума не се загатва, че във въстанието участва друга народност, освен българската.

Най-авторитетни европейски политици, анализатори и интелектуалци са единодушни. Българите от Македония имат право да бъдат свободни. Затова и по-голямата част от великите сили подкрепят Балканската война. На военната мобилизация от свиканите под знамената 300 хиляди воини, се отзовават 620 хиляди. Храбростта, с която се бие българският войник, е невиждана по бойните полета на Европа. Очевидно, този безпримерен героизъм е мотивиран от чувството му, че той воюва за свободата на поробените братя от Македония и Тракия. Най-големите военни специалисти не вярват на очите си. Един от тях пише, че българската армия е такава желязна лавина, която никоя сила не е в състояние да спре. Тази лавина разгромява за по-малко от месец армията на една от най-великите държави в световната история – Османската империя. Това е най-тежкото поражение в 600-годишната й история. В краката на един народ, по чудо оцелял след петвековно заличаване на държавата му от картата на света, пада една империя и моли за мир. Българското правителство е във възторг, а генералите и дипломатите ликуват. Европейските сили отдъхват. Заплахата Балканската война да провокира по-голям военен конфликт, е отстранена. Най-големите европейски държави единодушно предлагат територията на България да се разшири до 171 хил. кв. км, включваща най-плодородните земи на полуострова до линията Мидия – Енос, над 500 км излаз на Бяло море, с двата големи острова Тасос и Самотраки и 84-85% от Македония. Сърбия запазва т. нар. спорна зона, която представлява около 10% от Вардарска Македония, а Гърция получава Солун и Халкидики.

Сключването на мир при изключително благоприятни за България условия, означава разрешаването на македонския въпрос. Българската държава остава не само водеща военна, политическа и икономическа сила в Югоизточна Европа, но и сериозен фактор на континента. Да! Но едноличният господар на България Фердинанд Сакскобургготски, на когото посредствените и продажни български политици са връчили цялата власт в държавата, не иска мир, а война. Обладан от налудничавата идея да става император на фантазираната от него държава „Нова Византия“, той нарежда атака на Чаталджа. Военното командване е стъписано. Началник щаба на армията ген. Иван Фичев гневно реагира: „Нашият цар е луд!“

В резултат на този акт престъпно бе проиграна първата реална възможност за обединение на българския народ в етническите му граници, както и за разрешаване на македонския въпрос, който създаде огромно напрежение и тежки кръвопролитни войни на балканските народи през следващите години и десетилетия.

Възможностите, които се очертават през Втората световна война, са също сравнително благоприятни за България и за решаване на македонския въпрос. Светът е разделен на два воюващи на живот и смърт лагера – фашистки и антифашистки. Англия и СССР предлагат на българската страна да запази неутралитет срещу сериозни териториални придобивки. На първо време връщане на Южна Добруджа и излаз на Бяло море. Москва обещава на България и Северна Добруджа, неоснователно отнета на българския народ от Царска Русия, както и коригиране на границата с Турция, според Лондонския договор от 1913 г. – по линията Мидия – Енос. А участие на България в общия фронт срещу хитлеристка Германия отнема всякакви шансове за налагане на престъпната идея за македонизма на българите в Македония. Фактът, че между двете световни войни са избити в кралска Югославия над 35 хиляди във Вардарска Македония и още толкова са жертвите, които дават българите след 1944 г., само защото не се отказват от българската си национална принадлежност, свидетелства, че българският дух в Македония е жив.

Но за огромно съжаление за втори път историческият шанс за обединение на българите е престъпно проигран. Фердинанд продаде българските национални интереси на Германия срещу 25 милиона германски марки, а синът му Борис – за царския престол. България като съюзник на Германия дава много жертви и разрушения от противниците на нацистите, каквито са например Чехословакия и Дания. А още по-осъдително е, че Борис разпали най-кървавата гражданска война в българската история. Европейските народи по време на Втората световна война воюваха срещу германските окупатори. В България се биеха българи срещу българи. Последиците от тази престъпна политика се чувстват и днес.

Когато се разсеяха пушеците от Втората световна война, се видя, че България не само завинаги загуби възможността да реализира изконните стремежи на нашите предци за национално обединение, но отново над нея се очерта реалната заплаха от поредната тежка национална катастрофа. И то отново в резултат на престъпната антибългарска политика на династията на Кобургите и бездарната, сервилната и продажната политика на българската управляваща прослойка.

След катастрофалния провал на усилията за обединение на българския етнос пред българското правителство изниква един друг въпрос. Как да се противопостави на опитите на съседните Югославия и Гърция да денационализират българите от Вардарска и Егейска Македония. Вместо решителен и безкомпромисен отпор на бруталното налагане на македонизма, българското правителство става съучастник в най-мащабния еничарски акт, извършван някога в Европа. Ако България се бе противопоставила на асимилаторската политика на Белград във Вардарска Македония, то македонизма според видни западни изследователи не е имал никакви шансове да успее.

Днешните български политици не са по-различни от техните предшественици. Когато македонският въпрос отново излезе на дневен ред във връзка с името на македонската държава, и Гърция яростно отстоява интересите си, българските управляващи отново се снишиха. Дори когато преименуваха Вардарска Македония на Северна Македония, акт, който директно засяга териториалната цялост на България. Неоспорим факт е, че в северната част на географската област Македония попада както Вардарска, така и Пиринска Македония.

Още по-неадекватна е позицията на управляващите към миналото на българския народ. Въпросът с грубото фалшифициране и присвояване на цели периоди и светли личности от българската история не е научен, а политически. Силната и обективна историческа наука е казала своето категорично мнение. До 1944 г. историята на българите от Вардарска Македония е неотделима част от миналото на българския народ и всякакви дискусии по този въпрос са недопустими. И не историците, а политиците ни трябва ясно и с най-категоричен тон да заявят на македонските си партньори да не посягат върху българската история до 1944 г. така, както Гърция ултимативно задължи Скопие да престане с присвояването на античната история.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (22)

 1. Величков,балканската война е била обречена.Всичко зад гърба на България е били нагласено с основните усилия на русия.След това комунистите довършват нещата.

 2. Доц. Величков, предполагам знаете, че когато човек гледа само назад се спъва…
  Така че е време да се престане с тези мегаломании. Веднъж приети в евросъюза, границите изчезват така или иначе.
  Питам се какъв е смисъла на тази Ваша статия? Подобни е имало и преди в този и други вестници…
  Човек трябва да познава историята си и да взима поуки от нея, но не и да живее в нея, а Вие май натам тикате хората с подобни никоку нищо положително носещи изказвания.

  1. Станимире, този тъпак червен доцент просто иска да убоде БОЙКО и да излиже задника на кака Кури…….

 3. Стига сме гледали назад бе ей.
  По-важното е , че македонците не искат да са българи.
  Не е важно какво искат няколко човека в България.
  От там нататък, какво има да се коментира.
  Стига вече.
  Аз пък не искам Македония при тия условия да е Българска.

 4. „Извинете, доцент малкото ви име ли е? “ Дори и научните титли не спасяват някои индивиди да плямпат глупости.Защо в пасквилчето си др. доцент така свенливо премълчавате гнусната и престъпна роля на българските комунисти, основните виновници за „помакедончването на македонските българи? Няма по-предателски акт спрямо българите от извършеното от Г. Димитров и клика зверско денационализиране на българите от Пиринска и Вардарска Македония. За съжаление дори когато документите говорят комунистите продължават с техните лъжи. Цар Борис включва България в тристранния пакт под явната заплаха от нахлуване на немската армия в България. И за каква „гражданска войа говори „доцентът“, която царят бил предизвикал? За шепата терористи, купени и управлявани от Москва, грабители на мандри и кошари?

 5. По манипулираща статия не бях чел скоро. Не е вярно, че нацията е разединена. Целият беге народ е антимонархически настроен само дето комунистите докараха кобургчето на власт. По тоози въпрос разбира се – нищо.

  1. прав си – комунистите!
   правка: соломон паси и коен ни натресоха плоскочелия и алчен за власт селянин желю, угаждайки на луканов… соломон паси докара мадридския мошеник….

 6. Като чета коментарите се ужасявам. Това са потомците на непреклонния и храбър български народ – прислуги и чистачки на Запад, третирани като най-долната социална прослойка там, но горди че им е разрешено да слугуват.
  Вината за националните ни катастрофи лежи на Стамболов, който доведе Фердинант в България.
  Прекрасна статия, трябва да се знае историята.

 7. Бойна, колкото и да искате да сте руснаци , България
  никога няма да стане Задунайска губерния
  Руски слуги и предатели на българския народ ще си измрете. Жалко , че й България ще изчезне заедно
  с вас!

  1. ЦЕНЗОР, ТИ СИ ГЕЙРОПЕЙСКИ слуга! Има Българи, които не са зависими като теб от лъскането на еврабийско-африкански кенефи!

 8. в цялата статия има едно верно нещо – че дъртият изрод фердинанд е виновен за една от националните катастрофи.
  другото, което им6ецилите,, фенове на поръчковия митингаджия на луканов – гьонсурата плевнелиев, не могат да вденат е, че „северна“ македония предполага наличието и на други македонии и е предпоставка за териториални претенции…

 9. Илиев ти си истински руски мужик, закрепостен
  потиньовец. Опчитът на руски слуга и дупелизец
  се разбира от коментара ти. За каква независимост
  може да говори -вечен слуга винаги протягаш ръка
  за хляб…

  1. браво!
   склед като си издекламира лозунгите по примера на плевнелиев на бкп митинга сещу сваления тошо, можеш спокойно да си вземеш хапчетата.

 10. ЧОВЕКО – КАКВИ БЪЛГАРИ СА ТЕЗИ И КАКВА РОДА СА НИ – ТЕЯ ПИКАХА НА ГРОБОВЕТЕ НА НАШИТЕ ПРАДЕДИ .ТОВА Е ЧУЖД НАРОД С ЧУЖДА ДЪРЖАВА…

 11. Не ВМРО , значи си комунист, по-точно слуга на руски и сръбски политически интереси Наследниците на
  комунистите и сърбоманите пикаха по гробовете на
  нашите прадеди и те още пикаят. Този доцент бърка
  дълбоко в нашите рани. Обижда хилядите български герои и оправдава виновника за тази вакханалия
  руския империализъм. Позор …..,,

 12. Никога не е имало друго освен такава област Македония в Гъция. Виц от социалистическото ни минало. „македонец и Българин спорят къде е по-хубаво. Македонецът – в Македония жито као дренки. Българинът – тогава какво търсиш тук? Македонецът – ами там ку…т ли, ке ти ядем”. Северна Македония покакена в НАТО в ЕС. Какво променя за нас тук. Какъв ли е „ВИЦЪТ” сега?

 13. Изключително интелигентна и поучителна статия.Но все ще се намерят антибългари,които да плюят и роптаят.Най-отявления антибългарин,простак,идиот и недоразумение на майката природа е божидар михайлов.Този долен субект е „специалист“по мразене на Русия.Нищо друго не го интересува.Светът може да се свършва-това за миризливото изпражнение божидар михайлов няма значение!Важното е да пише срещу Русия.Без значение за какво става въпрос-той ще наругае всичко руско.Ако трябва да избира измежду мис Русия и Марта Вачкова-ще предпочете Мартина.Този „уникален“Л.А.Й.Н.А.Р е направо побъркан по антирусизма.Ако го спрете на улицата,за да го попитате колко е часът-веднага ще започне да ругае по Русия.Ако времето е лошо-пак Русия му е виновна.А за всичко е виновна османската империя.Виждате какви непоправими последствия има за моя народ турското робство.Ако не ни бяха завладяли гадните турци сега щяхме да сме ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ !!!

 14. Иванчо, има и друг виц за разговор на българин
  от Македония и българин от България. Българинът пита “Защо на македонците тилът е сплеснат а на
  българите заоблен “? Македонеца помислил и отговорил. Кагато майка македонка роди, тя потупва
  бебето по тила и му казва. “Бегай да управляваш България. България се нуждае от тебе”
  И наистина имаше един министер председател от Македони, който се появи когато българите се клаха помежду. Той поучаваше българските политици,
  че со кротце, со благои со малко кютек все ке се
  оправиме.
  За съжаление българите не се занимават с краткост
  и с благост. Те разбират само от кютек. Професионалните кютекчии Кимон Георгиев и Дамян Велчев го изгониха от властта. Тези кютекчии
  помогнаха на идеолозите на кютека през 1944 год.
  да вземат власт. Кютекът бе основно средство за управлението на българите след тази дата …
  И нещо много важно ГЕОГРАФСКАТА ОБАСТ
  МАКЕДОНИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА ГРЪЦКА!!!!!

 15. caриев, интелектът ти и знанията, които си придобил от манипулаторите на българската
  история, те карат да приемеш това докторче
  за корифей.
  Впрочем уважението ти към инакомислищите
  не се различава от това на всички българомразци-
  българоговорящи руснаци..Епитетите са винаги
  едни и същи….

 16. БОЙКО БОРИСОВ Е ОТГОВОРЕН ЭА ТОВА
  БЪЛГАРИЯ ДА Е ГУБЕЩА СТРАНА

 17. Бойко Борисов праэни прикаэки дума
  И е абсолютна Национална Чума

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.