Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

“Матрицата 4” с премиерна дата Участва и Нийл Патрик Харис

Министър Маринов: Италианските власти не знаят за кого са предназначени задържаните вагони с отпадъци

Рамадан Аталай, ДПС: Избрането на независим прокурор е извън правилата в момента

Искат 622 лева за почивка на Нова Година Със 137% нарасна търсенето на обяви за селски къщи по празниците

Как свършва Просвещението Изкуственият интелект ще ни изненада

Започва ли нова фаза в човешката история

Преди три години, на конференция по Трансатлантическите проблеми, въпросът за изкуствения интелект се появи в програмата. Говорителят описа компютърна програма, която скоро щеше да се състезава с шампиони от цял свят по играта Го. Бях изумен, че компютър може да усвои Го, която е по-сложна от шаха. В нея всеки играч има 180 или 181 плочки, разположени срещуположно на първоначално празна дъска. Победител е тази страна, която взимайки успешни стратегически решения, успее да обездвижи противника.

Говорителят подчертаваше, че тази способност не може да бъде предварително програмирана. Неговата машина, каза той, се научила да играе Го, като се упражнявала с практика. След въвеждането на основните правила на Го, компютърът изиграл безброй игри срещу себе си, учейки се от собствените си грешки и усъвършенствайки подобаващо алгоритмите си. Моят опит като историк и от време на време държавник, ме накара да се замисля. Какъв ще бъде ефектът от самообучаващите се машини върху историята Ще се научат ли тези машини да общуват помежду си? Възможно ли е човешката история да тръгне по пътя на инките, изправени пред испанската култура, така неразбираема и дори ужасяваща за тях? Намираме ли се на ръба на нова фаза от човешката история?

До този момент технологичният напредък, който в най-голяма степен е повлиял на курса на модерната история, беше изобретяването на печатната машина през 15 век, което позволи стремежа към емпирично познание да измести литургичната доктрина и Епохата на Разума постепенно да заеме мястото на Епохата на Религията. Епохата на Просвещението сложи начало на мисълта и действията, които формираха съвременния световен ред.

Но този ред сега търпи дълбока промяна вследствие на нова, още по-всеобхватна технологична революция, чиито последствия ние не съумяхме да пресметнем изцяло и чиято кулминация може да създаде свят, който разчита на машини, захранвани от данни и алгоритми, и който не се управлява от етични или философски норми.

С големи съкращения от theatlantic.com, превод „Гласове“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Нямало етика в машините… ми то и в бившите комунисти и сегашни евроатлантици няма етика. Камо ли у поръчковия дисидент на луканов – партиеца евроатлантик плевнелиев.

 2. Ne slushaite lagite na tova evreisko laino ! Toa otkaza pomosht na Izrael prez 1973 i samo samo Richard Nixon zapoviada ogromna voenna pomosht. Lagat ni – nekoi drugi shte napravliavat ‘izkustveniot intelekt’ so tcel totalen kontrol i obezlichavane na liudete ! Rabotat po zkustveniot intelekt e svetlinni godini nazad ot Choveshkiot mozok !

  1. пич, тури си въжето да се отървеш от мъките си и да дигнеш айкюто на планетата…

   1. AI / artificial Inteligence / e mnogo kompleksen vopros , ima mnogo pod uslovia . Osnoven princip e KOMPLEKSNI ALGORITMI na machinata . Coveshkiot mozok vladee mnogo poveche deinosti , koito ne mogat da se ,opishat’ logichno . Naprimer soznanieto, sochuvstvie, voobrazhenie , nestandartno mislene…… Temata e izkliuchitelno slozhna – nuzhni sa mngo bukvichki zad imeto ti da davash otcenka na komentarite. . Me too !

 3. Самообучават се,но колко пъти в реална игра допускат едни и същи грешки?Ако не допускат може и да станат сериозна заплаха.Човек не винаги на всяка цена се бори да победи,а те да,т.е.протоколи ли забрани ли бяха на фантастите,а да трите заповеди и основната да не се вреди на човек ще бъдат лесно заобиколени,дори и да си мислят че ни правят добро по техните критерии и да ни наложат определен вид поведение като ни предпазват от това което искаме да правим,но не го смятат за полезно за нас.Бре ми те са готови за политици!

 4. Бай ти Хенри
  Наместо да блокира
  Към отвъдното напира

  А и с теэ секс роботи
  Блондинките блудкави
  Компоти

  А черните, уви
  Са ТАМ м/у …
  Сладки мечти

  Малко эакъснях
  Ама пак очи плакнах

  Има и диванета
  Дето вдигат всички
  Корета

 5. Грешен съм Господи, уви…
  Ама тя прелъсти…

 6. Грешен съм Господи, уви…
  Ама тя МЕ прелъсти…

 7. Апа на теэ години
  Не считайте приэнание
  Все пак подарък эа дедето,
  Ддето го обича Детето

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.