Явор Колев, ГДБОП: Големи български компании стават жертва на интернет кражби на стойност 200 – 600 хиляди евро

Потребителите на инстаграм ще могат да изпращат гласови съобщения

Александър Йорданов: Каракачанов прави опит да се върне в говоренето си като партиен лидер, забравяйки, че е вицепремиер

Студът взе най-малко три жертви в САЩ

За кои три неща жените мислят всеки ден?

Турция създава нова военноморска база в Черно море

Жители на „Красна поляна”, „Западен парк” и „Овча купел” протестират срещу мръсния въздух

Откриха следи от вода на астероида Бену

Арестуваха край Благоевград най-търсения автокрадец Яро

САЩ отмениха препоръката към гражданите си да не посещават Русия

Евгени Крусев е призован на разпит от Специализираната прокуратурата

Оставиха в ареста студентка за „унизителни“ и „обидни“ думи по адрес на Ердоган

Тереза Мей се среща с лидери на ЕС за Брекзит

На 11 декември 2018 да почерпят

Зрелищен дуел във „Фермата“ отстреля още един участник преди финала

Как се дразни властта по грузински Ексцентричната партия „Гирчи“ успя да легализира употребата на ганджа, а обещава и магазини

Войници дават клетва в Деня на независимостта.

На 23 юни най-ексцентричната партия в Грузия и Кавказ изобщо „Нов политически център – Гирчи“ провежда своя пореден конгрес. Всеки, който се изказва от трибуната на партията е приеман с бурни аплодисменти. Звучи и музика. Лидерът се избира единодушно и с нескрита радост. Ако се огранича само с това описание, ще кажете, че е като конгрес на ГЕРБ. Не, не е. Малката подробност е, че конгресът се провежда на двора на скромния офис на партията, всички са облечени като за пикник, а вместо химни и дитирамби, партийните членове и гостите въртят шашлици, пият бира и танцуват. Политическият съвет от четирима души единодушно освобождава от поста Зураб Джапаридзе, който пък с радост го предава на Яго Хвичия. Мандатът е два месеца.

„Мисля, че двата месеца, в които управлявах партията бяха успешни, но и уморителни и затова моето предложение беше Яго да поеме тежката работа“, каза Джапаридзе пред нахилените журналисти.

Точно тази бутикова, антисистемна партия матира за пореден път властта в Грузия. Конституционният съд на страната излезе с решение, с което премахна и последното ефективно наказание за употреба на марихуана. Според мотивите на съда пушенето на ганджа „може да навреди само на здравето на консуматорите, които сами отговарят за постъпките си. Отговорността за такива действия не представлява опасност за обществото.“

Притежаването, търговията и употребата на наркотици в Грузия продължава да бъде сред най-тежките престъпления и съответно наказанията са жестоки. Присъдите често стигат до 20 години лишаване от свобода. Само преди години за употреба на марихуана присъдите варираха от 5 до 10 години затвор. Но това взе да се променя, заради едни хулигани.

„Гирчи“ (шишарка, от груз.) беше създадена през 2015 година от група млади политици, които напуснаха Единното национално движение на бившия президент Михаил Саакашвили. Една от целите, които партията си постави в самото начало бе легализирането на марихуаната. Една от причините да искат това е точно са жестоките закони, които вкарваха стотици хлапета в претъпканите затвори. Всъщност законите и преди Саакашвили винаги са били пожелателни в кавказката държава и поради тази причина и жестоки на книга. Поради чудовищната корупция, наркотици и каквото може да ти роди главата, през застоя на Шеварнадзе, можеше да се купи отвсякъде и от всеки, включително от полицията. Тези времена отминаха с реформите на създателя на ЕНД в началото на века. Корупцията беше изкоренена и законите започваха да се спазват по буквата на закона. Така затворите изведнъж отесняха.

Миналата есен „Гирчи“ заедно с едно друго алтернативно движение „Белият шум“ организираха най-големите протести в Грузия от доста време насам. След една доста шумна акция в началото ноември, полицията щурмува супермодерни клубове в търсене на дилъри. Заведенията бяха затворени, арестувани бяха няколко търговци на дрога, но още на следващия ден „Гирчи“ и „Белият шум“ заляха центъра на Тбилиси с гняв. Десетки хиляди се настаниха на бул. „Руставели“ и организираха най-голямата дискотека на открито. В началото на бунтовете Зураб Джапаридзе и още няколко от лидерите на протеста бяха арестувани, а след това освободени набързо. Правителството доста се притесни, призна, че е МВР е прекалило с насилието и се наложи министър Герогий Гахария да се извинява публично.

Точно там някъде „Гирчи“ постигна и първата си победа в борбата за легализация на марихуаната. Парламентът декриминализира пушенето на трева, но остави административните санкции. Употребата на ганджа вече се наказваше административно с 500 лари глоба (около 350 лева). Джапаридзе и неговите хора веднага атакуваха законодателните промени на Народното събрание в съда. Така се стигна до решението от 30-и, когато и административното наказание бе обявено за противоконституционно.

Конституционният съд подчерта, че разрешението да се употребява марихуана е акт, който защитава правото на човек на свободно развитие, и че наказанието за употреба на марихуана е непропорционално. С решението Грузия става първата бивша съветска република, която почти легализира употребата на канабис.

Казвам „почти“, защото производството и търговията на марихуана продължава да бъде криминално престъпление. Дори притежаването на сухо вещество до 5 грама, понадлежи на глоба. По този начин е лесно да попаднеш под ударите на закона. В момента, в който ти потърсиш канабис, вече могат да те арестуват. Разбира се това е игра на котки и мишки, но със сигурност едно хлапе няма да бъде смазано, заради една цигара.

„Гирчи“ са твърдо убедени, че Грузия в близко бъдеще ще легализира и кофишоповете, където ще може законно да се купува трева, така както е в някои щати в Америка, така както е в Холандия и някои други европейски държави.

Разбира се управляващите прозират в действията на „Гирчи“ дългата ръка на техният основен противник – Миша Саакашвили, който се е заканил, че на следващите президентски избори ще се върне в Грузия с гръм и трясък. Един от начините е да вдигне повехналия си имидж на реформатор чрез действия на собствената си партия, а другият – да руши имиджа и доверието към управляващите от „Грузинска мечта“ на Бидзина Иванашвили. Марихуаната в случая върши чудна работа.

Спасиха хиляди момчета от казарма

„Гирчи“ удари груб шамар на грузинското правителство, като намери законен начин да отклоняват наборници от казармата. Партията смята, че армията трябва да бъде професионална, а момчетата да не бъдат вкарвани във войската насила. Така те създадоха „Християнска, евангелска, протестантска църква на Грузия – Библейска свобода“, а според законите на страната от казармата се освобождават момчета, които служат в църква или учат богословие.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. браво на момчетата!
    пп. по зкон и производството и продажбата на дрога в холандия са забранени.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.