Изстрадахме точка в Косово, Хубчев отказа да коментира темата „Левски“

На 26 март 2019 да почерпят

Ракети са изстреляни от Газа към Израел

Тереза Мей: Британският парламент ще обсъди в сряда официално отлагане на датата на Брекзита

Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Как може да се прекрати отпуска по майчинство

МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 26 март 2019

Увеличава се интересът към тристайните жилища Делът на новото строителство нарасна до 30-35%

Пакетът „Мобилност“ влиза в дневния ред на Европейския парламент

Австралиец спря Григор в Маями

Как се източват милиони Регистърът на студентите в МОН не работи

Къде са органите за финансов контрол

Дали Министерството на образованието и науката (МОН) знае какво се върши зад стените на редица държавни висши учебни заведения, дълбоко се съмнявам. Именно затова си позволявам да задам на ръководството на МОН няколко щекотливи въпроса, а именно:

Има ли Регистър на студентите в МОН, получава ли стипендия, ако определено се знае, че и работи? От добре проверени източници се знае, че такива има! Знае се, че от години наред такъв регистър липсва. Както и самият НОИ идея си няма, какво става зад стените на редица български държавни вузове. Спор няма, че редовните студенти имат право да получават месечна стипендия, но официално се знае, че в не един и два държавни вуза и работещи студенти също получават стипендия.

Само от Регистъра и Академичната справка със сигурност може да се каже, че съответният студент, законно е получил дипломата си за висше образование. Хора от преподавателската гилдия не без основание твърдят, че Регистърът на студентите, които трябва да се водят на отчет към МОН, повече от година не работи.

В този ред на мисли, трябва да се знае, че при липса на Регистър, даден студент може само за една учебна година (два семестъра) да получи диплом за завършено висше образование. Питането или по-точно – риторичният въпрос е: защо Регистърът на МОН от години е затворен? Кой има интерес от това? Сегашният министър е изключително опитен (дълги години е бил главен секретар)!

И още: Всяка внезапна проверка в аудиториите би дала реални резултати за студенти от всеки държавен ВУЗ?! И още едно основателно питане към МОН: Къде е мястото на Националната агенция за оценяване и акредитация?! Та нали има и специален отдел за следакредитационен контрол? Органите за финансов контрол и всички сродни институции, за тези, които трябва да пазят бюджета. Защото това са пенсиите и заплатите на нашите майки и бащи, баби и дядовци. И като за финал: Къде е истината между реално свършената работа и лъжата в МОН?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Казашки я спомени и размера на стипендията. Преди 12 години когато завърших беше 60 лева на месец при 120-250 (накрая), такса за семестър. Проблемите с ВУЗвете са много по-големи от тези стипендии. Те всъщност ги отразяват

  2. И за къф чeп трябва да има стипендии?! Дап’би да е комунизъм? Да се хващат да бачкат и това е…

  3. Айде сега,да спрем стипендиите,защото работели! Ами те не са длъжни! Най-много да ги накараме,да спрат да работят,за да си запазят степендиите!

  4. Ако има добър успех ще получава и стипендия и ако иска ще може да работи. Това е нормалното. От друга страна ако наистина някои регистри не работят отговорността е на МОН и ВУЗ-ете. Малко вина имат и студентите, те трябва да си търсят правата. До сега почти не съм видял протест на студенти, с което да искат нещо за подобряване на учебния им процес.

  5. Как стигнахте до заключението, че се източват милиони? Регистър може да няма, дори сайтовете на университетите понякога не се обновяват навреме, ама раждаемостта пада, оттам в основните училища постъпват по-малко деца, средно завършват още по-малко ученици, а ВУЗ-ове още по-малко. В обезлюдяващите се университети едва ли някой източва милиони левове, но може и да греша, това е мое мнение.

  6. Точно студентите ви са най-големия проблем, заради тях държавата пропада. Като онзи, който беше взел от съквартиранта си картата, за да получи малко по-голямо намаление на обяда си. По новините това беше изкарано като голямото източване на държавата.
    Ей, много хамав народ има, то ясно че за пари и майка си са готови да продадат някои журналисти.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.