На 21 януари 2019 да почерпят

Столичният инспекторат с проверки за неправилно паркиране

Умопомрачени либерали искат черна Клеопатра Политически коректните зомбита готвят нов бойкот

ХИВ-позитивен остава зад решетките Болестта не е попречила на деянията му

Брад Пит и Чарлийз Терон заедно?

Психологът Росен Йорданов: Между любовта и ревността няма нищо общо

Двама шофьори на ден у нас минават на ток Над 68% ръст на регистрациите на електромобили само за година

Ограничено е движението по пътя Сопот-Карлово заради катастрофа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 януари 2019

СДВР издирва извършители на грабеж и побой

Акция „димяща кола“ в София КАТ глобява с 50 лева, ако автомобилът пуши над нормата

Тунел със система за вентилация и пречистване на въздуха откриха в Хонконг Той е на стойност 4,6 милиарда долара

Християнсоциалният съюз в Германия с нов лидер МВР шефът Хорст Зеехофер се оттегли след 10 г. на поста

Купуваме по-скъпо сирене, масло и мляко Ядем круши от Холандия и Южна Африка, джинджифил - от Перу

Министър Желязков: Поне милиард трябват през следващите години за модернизация на БДЖ

Как се съблича росата?

Георги Атанасов

 

Всички любопитни да намерят отговор на този въпрос би трябвало да отделят час от времето си за релакс и да потънат в поезията на Георги Атанасов. Само преди дни поетът издаде 6-тата си стихосбирка, озаглавена „Събличане на росата” (изд. „Потайниче”, 2018), а премиерата на изящното томче събра на 4 април в галерия-книжарница „София-прес” близо 100 почитатели на афористичната римувана словесност.

Творбите в книгата са без заглавия. Защо ли? „Когато пишех и си представях моя читател, усещах, че заглавията са като едни прагове – те отчуждаваха стихотворенията едно от друго. Когато ги четете сега, ще ги почувствате като едно цяло. Моите импресии сякаш извират от звуците на флейта – затова поканих младата флейтистка Антония Мирчева да надгради семантиката им по време на моя рецитал” – сподели поетът, прочитайки над 15 от поетичните си фрески. В тях природата не е някакъв застинал пейзаж, а преминава в екзистенциални пространства – човешките дилеми, конфликти, стремежи и разочарования се проектират във всяка капка вода, всяка молекула въздух, всеки полъх на вятъра. Рядко се среща поезия, в която няма излишни „пълнежи” – словоформи, сложени заради ритъм или рима. Всяко понятие тук тежи от многозначност – метафорична и контекстова. Водещата творба в посветена на магията, която още древните философи са се опитвали да обяснят:

 

Поетите нямат понеделници.

Поетите нямат недели.

Те са вятър във вятърни мелници

и вятъра мелят.

И сред тази вихрушка от плява

поетът оре и засява.

 

 

Плод, семе, вода, дървета, нива, дъжд, птици и човеци – това са част от знаците, около които изгражда философско-афористичната си поезия Георги Атанасов.

Книгата представи поетесата Виолета Христова: „Събличането на росата” е израз на тока на живота, без калта и наносите, живата вода, без тръбите и каналите… Тя е умна, вглъбена книга, синомим на самия живот, на раждащата и обновяваща енергия… Как се срещаме, как се смесват нашите енергии, какво е битието – ни пита поетът”.

Георги Атанасов разказа подробности от работата си с своя редактор – поета Николай Милчев. „Голяма грешка би направил всеки поет, ако предложи книга за издаване, без тя да е минала през перфектния поглед на редактор. Благодарен съм на Николай Милчев, който ми даде изключително ценни съвети” – каза авторът.

„Събличане на росата” се отличава и с оригинален дизайн, дело на дъщерята на Георги Атанасов – Деница Дженкова. Книгата излиза с щедрото дарение на Ангел Колев от Филаделфия (САЩ), създател на проекта „За буквите”, в който вече са се появили 12 книги на български автори.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.