Съветници искат с референдум да се реши съдбата на открития римски град край Благоевград

Роботът Ива учи български и танцува Тя е умна и изразява емоции по-добре от много хора

САЩ направиха списък на страните, които най-често им се противопоставят в ООН

Пенсионер с опасност за живота след скандал за паркиране

Шуменски ученици най-добри в полицейска надпревара

Борисов: При модернизирането на военна техника искаме да бъдат ангажирани българските учени и специалисти (СНИМКИ)

Газова бутилка в кола се взриви по време на движение в Кърджали

Полиция от ЕС и САЩ блокира водещата медия на „Ислямска държава“

Мустафа Карадайъ: ГЕРБ са длъжни да обяснят за поведението на коалиционните си партньори

Граничари откриха нелегална работилница за обработка на тютюн

Второкласничка от град Добринище с патриаршеска награда

Намалиха присъдата на апаш, почнал да граби дни след затвора

76-годишна жена даде над 8 хил. лв. на ало измамници

Заловиха в Търново мъж, обявен за издирване

Здравният министър: Общините да субсидират дейността на аптеките в малките населени места

Как се съблича росата?

Георги Атанасов

 

Всички любопитни да намерят отговор на този въпрос би трябвало да отделят час от времето си за релакс и да потънат в поезията на Георги Атанасов. Само преди дни поетът издаде 6-тата си стихосбирка, озаглавена „Събличане на росата” (изд. „Потайниче”, 2018), а премиерата на изящното томче събра на 4 април в галерия-книжарница „София-прес” близо 100 почитатели на афористичната римувана словесност.

Творбите в книгата са без заглавия. Защо ли? „Когато пишех и си представях моя читател, усещах, че заглавията са като едни прагове – те отчуждаваха стихотворенията едно от друго. Когато ги четете сега, ще ги почувствате като едно цяло. Моите импресии сякаш извират от звуците на флейта – затова поканих младата флейтистка Антония Мирчева да надгради семантиката им по време на моя рецитал” – сподели поетът, прочитайки над 15 от поетичните си фрески. В тях природата не е някакъв застинал пейзаж, а преминава в екзистенциални пространства – човешките дилеми, конфликти, стремежи и разочарования се проектират във всяка капка вода, всяка молекула въздух, всеки полъх на вятъра. Рядко се среща поезия, в която няма излишни „пълнежи” – словоформи, сложени заради ритъм или рима. Всяко понятие тук тежи от многозначност – метафорична и контекстова. Водещата творба в посветена на магията, която още древните философи са се опитвали да обяснят:

 

Поетите нямат понеделници.

Поетите нямат недели.

Те са вятър във вятърни мелници

и вятъра мелят.

И сред тази вихрушка от плява

поетът оре и засява.

 

 

Плод, семе, вода, дървета, нива, дъжд, птици и човеци – това са част от знаците, около които изгражда философско-афористичната си поезия Георги Атанасов.

Книгата представи поетесата Виолета Христова: „Събличането на росата” е израз на тока на живота, без калта и наносите, живата вода, без тръбите и каналите… Тя е умна, вглъбена книга, синомим на самия живот, на раждащата и обновяваща енергия… Как се срещаме, как се смесват нашите енергии, какво е битието – ни пита поетът”.

Георги Атанасов разказа подробности от работата си с своя редактор – поета Николай Милчев. „Голяма грешка би направил всеки поет, ако предложи книга за издаване, без тя да е минала през перфектния поглед на редактор. Благодарен съм на Николай Милчев, който ми даде изключително ценни съвети” – каза авторът.

„Събличане на росата” се отличава и с оригинален дизайн, дело на дъщерята на Георги Атанасов – Деница Дженкова. Книгата излиза с щедрото дарение на Ангел Колев от Филаделфия (САЩ), създател на проекта „За буквите”, в който вече са се появили 12 книги на български автори.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.