Украински тираджия помлял коли и стена на фирмен паркинг

Камарата на строителите към Елена Йончева: Спрете използването на бранша за политически цели! 

Варна е на водоноски 48 часа Втори ден училищата в центъра са с намалени часове заради сухия режим

Айфеловата кула ще я има и в Бургас

Майката на Евгения Банева: На моменти се чудя човек ли родих, или сатана

Полицаите получават по 100 лв. коледен бонус

Папа Франциск ще бъде на посещение в България от 5 до 7 май 2019 г.

Мария Захарова: ЕС явно има намерение да мине на дърва, но и тях ще взимат от Русия

Оперираха бебе с шест пръста

Официално: Делио Роси се завърна във футбола

Разбиха банкомат в пловдивското село Брестовица

Банков служител спаси пенсионерка от нагла измама

Съдят бизнесмен, продал чуждо зърно за 2,5 млн. лв. С парите погасявал свои дългове

Плашат с бой инспекторки, актували заведение

Унищожиха над 25 млн. контрабандни цигари и над 1,5 тона тютюн

Как се учи граматика в XXI век Различаването на пълен и кратък член е най-голямата мъка

Създателката на сайта Павлина Върбанова

Най-често допусканите грешки в българския език са свързани със слято, полуслято и разделно писане, употребата на пълен и кратък член, както и употребата на бройната форма (например „десет компютъра”, но „много компютри”).

Това обясни пред „Труд” създателката на сайта „Как се пише” – филоложката Павлина Върбанова.
Възможностите за проверка на правописа в интернет вече са хиляди. Една от най-популярните в България обаче е именно „Как се пише”.

Той представлява онлайн справочник. „Създадох сайта с тази мисъл – да бъде правописен справочник, а не речник”, споделя Върбанова.

„Как се пише” тръгва на 23 април 2012 г. – Международния ден на книгата. „Беше емблематично, но датите съвпаднаха съвсем случайно”, каза още тя.

„Как се пише” съдържа надеждна информация за правописа на думите в българския език. В него има правописни, пунктуационни и граматични правила. Съдържанието му е представено под формата на кратки въпроси и отговори, придружени с примери.

Информацията в справочника е проверена в официални издания на Института за български език при БАН. Всички статии са съобразени с меродавния „Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012”.

„Много често не се прави разлика между език и книжовен език. Предполага се, че в публичната реч и особено в медиите хората трябва да постигат книжовен изказ, да спазват езиковите правила, оттам идва и усещането, че нашият език не е чист, че не се говори правилно. Макар че езикът никога не може да съществува в чист и стерилен вариант”, обясни Върбанова пред „Труд”.

В него винаги има някакви влияния, било то от разговорната реч, било от чужди думи, с които много често се прекалява. При употребата на чужди думи проблемът е в мярката. Ако те са употребени на място, няма лошо да се използват, каза още тя.

Книжовният език все повече ще се размива. Интернет е предпоставка за това. Преди десетилетия писменото слово го виждахме само в обработен, изчистен вид. В книги, във вестници, където то минаваше през редактори и коректори. Сега всеки може да създава съдържание, което е публично, видимо в интернет, обясни Върбанова.

Освен че поддържа сайта си сама, Павлина Върбанова участва и в писането на учебници по български език за прогимназията.

По думите й грешки има и в печатните, и в онлайн изданията на медиите.

„Много трудно могат да се намерят образци сред медийните текстове, които да бъдат достойни да се публикуват в учебник. Просто езикът все повече се променя. Това, което се случва с него, дори не може да се опише със сегашните понятия и категории”, коментира редакторката.

Допускането на грешки е неизбежно, а една от основните причини е липсата на време. Това важи особено при онлайн изданията, където всяка новина трябва да се публикува максимално бързо.

Смисълът е грешките да бъдат сведени до минимум. Затова всеки текст трябва да мине поне през една коригираща програма, съветва редакторката. „Това обаче не е панацея”, тъй като тези програми откриват правописните грешки, но не и граматичните и пунктуационните.

„Публичният образ се гради въз основа на това как пишеш, как се изразяваш. Ако допускаш груби грешки в правописа и граматиката, това не говори добре за теб”, подчерта Върбанова.

„Както полагаме усилия да се приведем в приличен вид преди да излезем, да си срешем косата, така трябва да бъде и с текстовете. Трябва да ги срешем малко, да ги поизмием, да ги облечем в прилични дрехи”, каза още тя.

 

Полезно

Наръчник и за писане на имейли

Павлина Върбанова защитава дисертация по история на българския език, но от доста време работи като редактор и коректор.

Тя започва да публикува в интернет пространството през 2006 година, когато създава първия си блог, в който пише по лингвистични въпроси. През 2009 година се ражда актуалният й до момента блог -„Блогът на Павлина”. Той, също като сайта, съдържа въпроси и отговори – до момента 2179 на брой.

През 2015 година излиза от печат първата книга на Павлина Върбанова – справочникът „Как се пише”. Той съдържа съвременен прочит на правилата, обяснения за прилагането им в конкретни примери, варианти „Правилно/Грешно”, съвети за общуването в социалните мрежи и за оформянето на имейли.

Книгата е предназначена за ученици и студенти, блогъри и потребители на фейсбук, за поети и писатели, журналисти, учители по български език и литература.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Бравосъ на Павлина Върбанова!Крайно време беше някой да седне и да напише такава огромна помощ за пишещите българи!Да живей,това патриотично дело!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.