Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Как се учи граматика в XXI век Различаването на пълен и кратък член е най-голямата мъка

Създателката на сайта Павлина Върбанова

Най-често допусканите грешки в българския език са свързани със слято, полуслято и разделно писане, употребата на пълен и кратък член, както и употребата на бройната форма (например „десет компютъра”, но „много компютри”).

Това обясни пред „Труд” създателката на сайта „Как се пише” – филоложката Павлина Върбанова.
Възможностите за проверка на правописа в интернет вече са хиляди. Една от най-популярните в България обаче е именно „Как се пише”.

Той представлява онлайн справочник. „Създадох сайта с тази мисъл – да бъде правописен справочник, а не речник”, споделя Върбанова.

„Как се пише” тръгва на 23 април 2012 г. – Международния ден на книгата. „Беше емблематично, но датите съвпаднаха съвсем случайно”, каза още тя.

„Как се пише” съдържа надеждна информация за правописа на думите в българския език. В него има правописни, пунктуационни и граматични правила. Съдържанието му е представено под формата на кратки въпроси и отговори, придружени с примери.

Информацията в справочника е проверена в официални издания на Института за български език при БАН. Всички статии са съобразени с меродавния „Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012”.

„Много често не се прави разлика между език и книжовен език. Предполага се, че в публичната реч и особено в медиите хората трябва да постигат книжовен изказ, да спазват езиковите правила, оттам идва и усещането, че нашият език не е чист, че не се говори правилно. Макар че езикът никога не може да съществува в чист и стерилен вариант”, обясни Върбанова пред „Труд”.

В него винаги има някакви влияния, било то от разговорната реч, било от чужди думи, с които много често се прекалява. При употребата на чужди думи проблемът е в мярката. Ако те са употребени на място, няма лошо да се използват, каза още тя.

Книжовният език все повече ще се размива. Интернет е предпоставка за това. Преди десетилетия писменото слово го виждахме само в обработен, изчистен вид. В книги, във вестници, където то минаваше през редактори и коректори. Сега всеки може да създава съдържание, което е публично, видимо в интернет, обясни Върбанова.

Освен че поддържа сайта си сама, Павлина Върбанова участва и в писането на учебници по български език за прогимназията.

По думите й грешки има и в печатните, и в онлайн изданията на медиите.

„Много трудно могат да се намерят образци сред медийните текстове, които да бъдат достойни да се публикуват в учебник. Просто езикът все повече се променя. Това, което се случва с него, дори не може да се опише със сегашните понятия и категории”, коментира редакторката.

Допускането на грешки е неизбежно, а една от основните причини е липсата на време. Това важи особено при онлайн изданията, където всяка новина трябва да се публикува максимално бързо.

Смисълът е грешките да бъдат сведени до минимум. Затова всеки текст трябва да мине поне през една коригираща програма, съветва редакторката. „Това обаче не е панацея”, тъй като тези програми откриват правописните грешки, но не и граматичните и пунктуационните.

„Публичният образ се гради въз основа на това как пишеш, как се изразяваш. Ако допускаш груби грешки в правописа и граматиката, това не говори добре за теб”, подчерта Върбанова.

„Както полагаме усилия да се приведем в приличен вид преди да излезем, да си срешем косата, така трябва да бъде и с текстовете. Трябва да ги срешем малко, да ги поизмием, да ги облечем в прилични дрехи”, каза още тя.

 

Полезно

Наръчник и за писане на имейли

Павлина Върбанова защитава дисертация по история на българския език, но от доста време работи като редактор и коректор.

Тя започва да публикува в интернет пространството през 2006 година, когато създава първия си блог, в който пише по лингвистични въпроси. През 2009 година се ражда актуалният й до момента блог -„Блогът на Павлина”. Той, също като сайта, съдържа въпроси и отговори – до момента 2179 на брой.

През 2015 година излиза от печат първата книга на Павлина Върбанова – справочникът „Как се пише”. Той съдържа съвременен прочит на правилата, обяснения за прилагането им в конкретни примери, варианти „Правилно/Грешно”, съвети за общуването в социалните мрежи и за оформянето на имейли.

Книгата е предназначена за ученици и студенти, блогъри и потребители на фейсбук, за поети и писатели, журналисти, учители по български език и литература.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Бравосъ на Павлина Върбанова!Крайно време беше някой да седне и да напише такава огромна помощ за пишещите българи!Да живей,това патриотично дело!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговорете