На 21 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 21.11.2019

Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Бойко Борисов е благодарил на Манфред Вебер за призива му да се свали мониторинга върху България

Москва върнала на Украйна повредени кораби

Борисов: С Ангела Меркел вярваме, че ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Премиерът Борисов е поканил Себастиан Курц в България

Свалките пречат на успеха в тениса

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

БАБХ изтегли от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 ноември 2019

Как урбанизацията влияе на традициите дискутираха на Национална кръгла маса в Свищовско Събитието е първо и за новооткрития Център за култура, образование и отдих

Национална кръгла маса на тема: „Традициите днес – мостове през границите“ се проведе в свищовското село Царевец в рамките на фестивала „Фолклорен извор“. Събитието е първо и за новооткрития Център за култура, образование и отдих в село Царевец, създаден по трансграничния проект „Традиция и танци – мост над река Дунав“, дейностите на който включват организирането и провеждането на събития от подобен характер.

В първия панел бяха беседвани темите за динамиката на традициите, местата на памет в малкия град като мостове или граници между миналото и съвременността, традициите и иновациите, както и темата за новите погребални традиции, които се променят във връзка с динамиката на времето.

Лектори по темите бяха: проф. днк Маргарита Карамихова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ която беше и модератор на панела, проф. д-р Петко Петков, също от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, гл. ас. д-р Светлана Антова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и докторантът към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и кмет на община Свищов Генчо Генчев.

Интересните теми, които бяха дискутирани, изведоха на преден план няколко основни фактора, които оказват влияние върху българските традиции през годините. Едни от тези фактори са урбанизацията, модернизацията и динамиката на живот, които пряко или косвено оказват влияние върху традициите във времето. Всички дебатиращи се обединиха около тезата, че личният принос на всеки един човек е от ключово значение за съхраняване и предаване на непреходните традиции и запазването им във възможно най-автентичен вид. Макар институциите да полагат усилия в посока запазване чистотата на традициите, най-активно въздействие оказват семейната среда, читалищните и културни центрове, които чрез развиване на самодейността и пресъздаването на обредността, празниците и ритуалите играят ролята на мост между поколенията през годините.

Във втория панел на Националната кръгла маса бяха разгледани теми като праисторическото наследство, знаците, обичаите и накитите; Сопотските майстори като пазители и възродители на старите български традиции, а в етнокултурни аспекти – ромската жена, като настояще и бъдеще.

Лектори във втората част на форума бяха: проф. дн Мария Шнитер – ПУ „Паисий Хилендарски“, докторант Ивайло Крумов, директор на Исторически музей – Белоградчик, докторант Пламена Кирова, (ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“), РИМ Бургас, ас. д-р Павлин Чаушев, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, докторант Борислава Петрова, (ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“), директор на Къща музей „ Иван Вазов“ – гр. Сопот и д-р Севим Куртчу, ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ с. Сеслав, общ. Кубрат.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.