Как Фидел Кастро спаси баскетболист на ЦСКА от разстрел

Снимка: БТВ

Куба се прощава с лидера на революцията Фидел Кастро, който почина на 26 ноември на 90-годишна възраст.

Във втория по големина град на острова – Сантяго де Куба, кацнаха президентите на регионалния благодетел на Куба – Венецуела, както и тези на Боливия и Никарагуа. Дилма Русеф също е в Куба, а на погребението присъства и аржентинската футболна легенда Диего Марадона.

Това ни дава повод да погледнем към личността на Кастро от по-различен ъгъл. Българската баскетболна легенда Петко Маринов разказва една невероятна история за него.

Кастро посещава България два пъти – през 1972 и 1976 г. При една от визитите си той пожелава да играе баскетбол. Веднага извикват извикани най-добрите.

„Загрявахме за мача от 18:30 ч., а той дойде в 24 – разказва Маринов пред БТВ – Били на Витоша с Тодор Живков и когато се връщали, Кастро спрял колите на Златните мостове и предложил да вървят пеша, да се разходят. Разходката е била доста тежка за някои“.

„В залата Кастро се запозна с всички и си избра най-високите баскетболисти. Тогава разбрах, че наистина разбира от баскетбол – само той играеше с топката, другите трябваше да се борят под коша“, спомня си баскетболистът.

Зам.-началникът на ЦСКА подполковник Томов му казал да бъде по-внимателен, за да „не стане някоя беля“.

„Действително бях внимателен, но излезе, че съм прекалено внимателен. Кастро вкара два коша и се обърна към мен с нещо като: „Ти ще се лигавиш или ще играеш?“.

При следващата атака на кубинския лидер Маринов го спира и Кастро пада.

„Видях, че го заболя. В това време целият генерален щаб и кубинското посолство станаха на крака в гробна тишина. Само чух откъм генералния щаб: „Ще те застрелям, гад!“

„Отидох да го вдигна, а той ме прегърна ме, разцелува ме. Изведнъж всички тези, които щяха да ме разстрелват, избухнаха в бурни аплодисменти. Той беше много щастлив, че съм го приел насериозно“, спомня си Маринов.

А как завършва мачът? Побеждава дружбата, шегува се той.

/БТВ/

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. “Само чух откъм генералния щаб: „Ще те застрелям, гад!“” – вероятно някой бъдещ демократ и разпален евроатлантик…

  1. Комунистически коментатор със Сидерастки наклонности е по-вероятно…

 2. И аз познавам такива хора.Ветеринари ходиха в Ангола,но не да лекуват животните,а като партийни секретари.След 1989 се превърнаха в най-яростните противници на стария режим.Вечна му памет на Ф.Кастро!Кубинците много са го обичали.

  1. Много са го “обичали”, да… затова след новината за смъртта му кубиндките общности по Флорида празнуваха 3 дена…

   1. Тези които празнуват във Флорида се престъпниците, от които Кастро се отърва като ги качи на лодките за Маями.Ако не вярваш отиди някоя вечер да се разходиш из кубинските квартали там.Айде и стига писали без да сте запознати по темата.

   2. истинските дисиденти официално завиха, че няма да “празнуват”… тези във флорида са същите олигoфрeни кат нашите дет скачаха за селтака желев и безродната кypва филип димитpoв… ма де тъпaнар кат теб да го вдене.

 3. Ина световни герои, като Че Гевара- образът му е навсякъде по целият свят- американци, европейци, африканци и азиатци носят образът му на фланелки, шапки и т.н. десетки години след смъртта му. Същият герой е Фидел и след много години по света ще носят образът му и славят името му!

 4. Мани се Боко /Под игото/! Нека минат 10-20 годинки – пак ще приказваме…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.