Как Хулио Иглесияс направи Испания еврошампион

Луис де ла Фуенте, на 62 години, вече постигна най-големия си успех като национален селекционер. Той спечели Лигата на нациите, след като победи Хърватия в мач, който беше решен след вълнуващо изпълнение на дузпи. Сега, година по-късно, той триумфира и на Евро 2024. За да стигне до тук обаче де ла Фуенте започва кариерата си като футболист в Аро Депортиво, клубът в родния му град. През 1977 г. той подписва с младежкия отбор на Атлетик Билбао. Година по-късно, през 1978 г., дебютира с първия отбор в мач за Купата, в който отбелязва първия си гол. Играл е още за Севиля и Депортиво Алавес.

Преди да оглави националния отбор, той беше треньор на отборите до 19 и 23 години. През 2013 година е назначен за треньор на националния тим при 19-годишните, с който става европейски шампион 2 години по-късно. Следва повишение в младежкия национален тим и нов триумф на Стария континент през 2019 г.

На Мондиала в Катар А-отборът на Испания отпадна от Мароко след дузпи още на осминафиналите, а селексионерът Луис Енрике беше уволнен. Това беше шансът на Де ла Фуенте да се докаже, той бе назначен за селекционер на мъжкия тим от федерацията, а първото му решение с твърда ръка бе да откаже да вика в тима Серхио Рамос. Легендарният защитник, както и играчи на двата гранда Барселона и Реал Мадрид бяха пренебрегнати, но Де ла Фуенте не се колебаеше да разчита на такива, с които е работил от деца - сред тях бе героят на финала на ЕВРО 2024 Микел Оярсабал, отбелязал гола за 2:1 срещу Англия, голмайсторът на тима в турнира Дани Олмо, Фабиан Руис, Марк Кукурея, Мартин Субименди, Микел Мерино, Феран Торес и Унай Симон.

"Де ла Фуенте" означава "от извора" на испански език и тези момчета буквално пият от извора на новата тактика на тима. Испания играе просто, но атакуващо, разчитайки на безмилостните си крила Нико Уилямс от “Атлетик” Билбао и 16-годишния Ламин Ямал от “Барселона”.

Какъв режим спазваше селекционерът в базата на тима в Германия? "Ставам рано, имам си рутинни занимания, тренировки. От 9 часа сутринта работим до 1:00, 2:00, 3:00 или 4:00 часа през нощта. Така че не спя много - в някои дни по три часа, в други - по четири, в трети - по пет. Мога да подремна след хранене, но не много”. Неговата непримиримост направи така, че Испания спечели седем от седем мача и то с рекорд - 15 вкарани гола срещу Хърватия (3:0), Италия (1:0), Албания (1:0), Грузия (4:1), Германия (2:1), Франция (2:1) и Англия (2:1).

Луис де ла Фуенте получи похвали от много далеч непосредтсвено преди мача за трофея "Финалисима" между шампионите на Европа и тези на Копа Америка. "Той беше мой учител в треньорските курсове. Затова исках Испания да успее на европейското. Луис... той даде много на всички, които преминаха през курса в Лас Розас през 2017 г. Той е страхотен треньор. Говорих с него и му пожелах късмет. Не само ми харесва да гледам играта на испанския национален отбор, но и как Де ла Фуенте изразява мислите си, как се държи, води диалог и изгражда взаимоотношения с играчите", заяви Лионел Скалони, селекционер на световния шампион Аржентина, който ще играе срещу Испания за "финалисима" през 2025 г.

Федерацията на Испания е готова да предложи нов договор на селекционера, но “Вашингтон Поуст” обяви, че Луис де ла Фуенте се интересува от селекционерския пост начело на САЩ. Дали страстта му към Испания, или дисциплината и амбицията да успее с още един национален тим преди домашния за американците Мондиал през 2026 г. ще бъде водеща за сеньор Лучо, ще видим скоро. 

Професионалната кариера на Де Ла Фуенте във футбола е добре известна. Личният му живот обаче остава голяма мистерия. Известно е, че той е женен и има три деца. Един от тях е доста популярен, защото е тръгнал по стъпките на баща си. Името му е Алберто де ла Фуенте и работата му е свързана с този спорт, въпреки че не е футболист. Започва кариерата си като методологичен директор и анализатор за Уеска, но вече работи с баща си в Кралската испанска футболна федерация. Той е анализатор в по-ниските категории на националния тим. „Той знае много повече от мен и е по-добре подготвен“, каза Луис де ла Фуенте за сина си. 

Едно от големите хобита на Луис де ла Фуенте извън футбола е...пеенето. Той е запален по караокето, качването на сцената и овладяването на микрофона. 

Този интерес към музиката го води до среща с един от най-големите му идоли - Хулио Иглесиас. Той също е фен на други изпълнители като Серхио Далма и Луис Мигел. Испанските медии пишат, че между мачовете треньорът релаксирал, доколкото може, именно с музиката на Хулио Иглесиас, а на парада на победата на площад "Сибелес" в Мадрид, когато националният тим празнува спечелването на титлата той излезе на сцената под звуците на песента „Лети високо“ на латинозвездата. Можете да чуете любимата песен на испанския селекционер тук:

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят