Вижте как е мотивирана кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ (ДОКУМЕНТИ)

Шуменска забавачка организира кръводарителна акция

Родителите на Джак Блек създали телескопа „Хъбъл”

Ясна е причината за хранителното натравяне на децата в Ямболско

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 20 ноември 2019 г.

Шефът на „ВиК“-Перник: Водата на язовир „Долна Диканя“ не може да се използва, заразена е със салмонела 

САЩ похвалиха България за модернизирането на армията

Зоран Заев: Френското вето за ЕС ме унищожи лично

Премиерът: Половин милиард лева повече са дадени за пенсионерите по време на нашето управление

Сърфистка засне спускането си по огромна вълна (ВИДЕО)

Даниела Дариткова: Кандидатурата на Цацаров за председател на КПКОНПИ е консенсусна

Арестуваха мъж за кражба на багер за половин милиона лева в София

Парис Хилтън отрече да си е правила пластични операции

Хванаха четирима нелегални сирийци в автобус в Хасково

Карадайъ: Изборът на Валери Симеонов за нов зам.-председател на НС е обида към парламентаризма

Как цар Калоян подчини Латинската империя През 1205 г. на 14 април българският цар побеждава Балдуин Фландърски

Българите смъкват рицарите от конете им с ласа и куки и ги колят с брадви, къси мечове и саби

На 14 април се навършва годишнина – 813 години от знаменитата битка при Адрионопол (Одрин) през 1205 г., където българският цар Калоян и българската войска разгромяват за първи път в европейската история западна кръстоносна армия. Как става това, при какви обстоятелства и защо около битката и съдбата на цар Калоян витаят толкова много загадки. Да направим малко политически разкопки не само в земята (археологически), но и да видим какво ни говорят архивите.

Калоян едва ли е смятал, че ще стане цар. Двамата му братя били мъже в разцвета на силите си. Но единият бил убит през 1196 година при някаква дворцова свада заради жена. А другият – неизвестно защо – една година по-късно. Малкият Йоаница – така го наричали, станал най-неочаквано дори и за себе си, български цар. Иваница бил известно време заложник в Константинопол след една много успешна битка – на Асен и Петър, и изглежда не си е губил времето да се занимава с пиене и с жени, а е учил. Затова показва в следващите години изключителни познания по историята на страната си, на Европа, на Византия, на папството си и т.н. Както личи по скелета му, младият българин Йоаница (Иваница), е висок 196 сантиметра в епоха, в която мъжете при ръст 165 см се смятали за високи. И като го видели, те масово припадали по тротоарите на Констатинопол при среща с бъдещия български владетел. Дали му прякора Калоян, което означава хубавия, красивия Йоан.

Прякорът се превърнал в име както за Калоян, така и за следващи мъже от династията. Калоян наследява една страна с много вътрешни и външни противници. Унгарците били заели северните български области – Трансилвания, Белградската и Браническата област. Сърбите напирали в южните български земи, а византийците си оставали главният враг. И никой не го признавал за легитимен цар. Затова той се решил да направи нещо нечувано в българската история. Обърнал се към амбициозния папа Инокентий III и му предложил да подчини българската църква и българските християни на папството в административно отношение, но той да признае короната му.

След дълги и продължителни преговори, продължили повече от 4 години, Калоян успял да получи корона, жезъл и царско бойно знаме, но когато поискал българският архиепископ да бъде обявен за патриарх, не се получило. Въпреки всичко папата измислил несъществуваща длъжност „примас”, което значи първи между равните. И Калоян уредил първо международното положение на държавата си, а после веднага започнал бойни действия срещу унгарския крал, разгромил го и си върнал Белград, Браничево и Трансилвания. Унгарският крал Имре (Имерих) плакал, викал,крещял писал писма до папата и казал: „Виж както прави този нов човек…” Папата му отговорил в смисъл: „Доколкото знам, и Калоян ми писа писмо, че в техните архиви тези земи са били български. В нашите архиви също си личи, че тези земи са били български. И затова, чадо мое, смири се сега”. И следва нещо от рода на нашата максима – „Бития бит, е… – е…”. И унгарският крал се смирил.

След това Калоян за всеки случай ликвидирал Сърбия – тя тогава е била малка държава, в особена трудност, защото често правела въртели на български владетели, съюзявайки се ту с византийците, ту с унгарците. И се обърнал към византийците. Но изведнъж установил нещо много неочаквано – че византийците вече ги няма. Четвъртият кръстоносен поход – най-големият и най-силният, в който участва цветът на западноевропейското рицарство, вместо в Ерусалим, се изсипва в Константинопол. Превзел го и ликвидирал Източната Римска империя, като обявил начало на някаква нова Латинска империя. Калоян се почесал по главата и се опитал да установи контакт с тях. На границата – уж че е бил на лов, той се е срещнал с най-интелигентния рицар, изпратен от император Балдуин – Пиер дьо Брашо. Седнали да ядат и да пият, след като утрепали някой и друг заек или дива свиня. Калоян попитал какво търсят в тази част на света, а той му казал, че е дошъл да си вземат земите. Защото всички те били потомци на Еней – последният троянски герой. Калоян премълчал тази очевидна нелепост. Какво да се прави? Казал му, че на него не му се воюва и нещо от рода на една древна максима, което показва, че наистина е бил начетен: „И най-лошият мир е по-добър от най-хубавата война”. Пиер дьо Брашо казал, че ще предаде неговата заръка. За съжаление, на съвет на рицарите било решено, че България е част от византийската империя, която неправомерно се е освободила, и е получила държавност, за това трябва да си почине. В най-добрия случай ако не може да предаде земите си мирно и тихо, и ако латинците не могат да ги завладеят със сила, българският цар да се обяви за васал на император Балдуин.

Известно е, че Калоян е бил много избухлив човек и е държал на своето реноме и чест. Как така срещу един 195-сантиметров мъж ще се изправи 165-сантиметрово човече, какъвто е бил Балдуин – това е все едно да му тикнеш не една, а две люти чушки в задника. Естествено, Калоян побеснял, и започнал да мисли какво да прави. Латинците бавно усвоявали земите си. Някои византийски градове отказали да се подчинят – един от тях бил Одрин. И затова с цялата си войска те тръгнали към този голям и укрепен град, за да го превземат и да не стане той център на византийската съпротива. Разузнаването на Калоян донесло това и в началото на април 1205 година той също бил с цялата си армия край границите, които съвпадат със сегашната. Той се установил в красив и доста добре запазен замък при село Маточина и оттам наблюдавал какво става в Одрин. От върха при Маточина Одрин се виждал като на длан. Рицарите са били в Адрианопол, но не могли да го превземат с първия щурм. Най-много ги притеснявало, че на кулите и на Одринската крепост византийците развели български знамена. Истината е, че цар Калоян успява да сключи договор с византийските боляри за съвместна борба с латинците. На другия ден огромни маси кумани, съюзници и леки конници атакували рицарския лагер. Стрела паднала в супата на един от избухливите не по-малко от Калоян рицари. Той извел своя отряд и го повел в преследване на куманите.

Император Балдуин много се ядосал и след края ги предупредил повече да не правят така, защото е опасно – могат да бъдат бити един по един от Калоян. Но на другия ден рицарите отново тръгнали да преследват куманите. Мощта на рицарската армия винаги се е изразявала в това , че действа като желязна стена и помита всичко пред себе си. В момента, в който тя спре, рицарите й, които не са особено силни, поради ниския си тогава ръст, не биха могли да се бият дори и с леки конници. Калоян намерил най-лесното решение – изкопал едно ровче, покрил го с клони и отгоре с пръст, и зачакал атаката на цялата рицарска армия. Като мощна стена кръстоносците се придвижили към центъра на българската армия, водени от император Балдуин, и изведнъж пропаднали в малкото, даже не особено дълбоко ровче. Целта му била не да ги убие, а да ги спре. И ги спрял. Българите налетели върху тях от всички страни, пишат оцелелите автори рицар Роберт дьо Клари и маршалът на Шампан Жофроа дьо Вилардуен. Те ги смъкват от конете им с ласа и куки и ги колят с брадви, къси мечове и саби. Щадят обаче предалите сe, за да могат да ги разменят срещу откуп. Пленили и император Балдуин.

И тук е голямата загадка – защо императорът е бил убит, както съобщават някои рицари. Уж завъртял любовен роман с жената на Калоян и той много ядосан заповядал да го насекат на парчета. Това е доста съмнително. Първо, Калоян едва ли е обичал толкова жена си (оженил се за Анна-Анисия – мръсна некъпана куманска принцеса) – това бил политически брак, за да може да осигури куманската армия на страната на българите. И го направил. И затова Калоян едва ли чак толкова се е притеснил. Освен това съпругата на Калоян едва ли е имала възможност да контактува с император Балдуин. Най-вероятно той е бил тежко ранен и раните му са се подлютили, станала е гангрена, нямало е антибиотици, и той е предал Богу дух. Както е написал Калоян в писмо до папата, който се е заинтересувал какво става с него. Така победата на Калоян ликвидира веднъж завинаги опасността от установяване на нов голям силен враг.

Латинската империя просъществувала още 50-60 години, но била бледа сянка на замисленото в началото. И цар Иван Асен II с право писал на колоната на църквата „Св. 40 мъченици”: „И те живееха благодарение на милостта на ръката ми като васали на България”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (22)

 1. Божидаре хубаво ни учиш на история и ни запознаваш с недотам известни факти, но моля те не се опитвай да остроумничиш, че звучи пошло!

 2. написано като за нашенски евроатлантици… за западните, божо би трябвало да опрости някои географски и племенни детайли и ги замени с балканите, „грузинци“ или „казахстанци“ и „гърци“ или „турци“. Все пак средностатистическия атлантик, чувал за свети никола, знае, че е турчин.

  1. ами да защото свети никола и свети георги са живяли и загинали за христовата вяра на територията на днешна турция!българската историография е подчинена на геополитиката.допреди 15-20 г.божо димитров громеше турците с обиди и претенции за пари,а днес ги възхвалява като едва ли не създатели на посотоманска българия!

 3. Flandriq oschte gi boli za izbitite ricari i ne mogat da ni prpstqt gadinite

 4. Време е някой да си направи Труда и спре фанариотското копеле в гадните му писания към Голямата Българска История. Калоян е светиня за българите, а излиза, че несебърски „гларус“ е ергенувал с него из куманската циганска махала.

 5. Interesno- kakvi sa referenciite na Bozho Dimitrov da kazhe za kumankata Anna-Anisia – mrasha i nekapana ! Sigurno na nekoi Boliarin det Tcaricata ne mu e butnala !

 6. Аз пък нямам против стила на поднасяне на историята от проф. Димитров. Скучният академичен подход убива интереса на българина за познаване на гордото ни минало.

 7. Какъвто човека, такъв и езика- просташки! И тоя ми бил професор и бивш министър- и то на културата! И какви бисери само:като видели високия български владетел, хората масово припадали по тротоарите(!!!) на Константинопол, ,,почесал се по главата…», ,,седнали да ядат и пият след като утрепали някой и друг заек или някое диво прасе‘’, ,,това е все едно да му тикнеш не една а две чушки в задника’’(туй последното е върха в дълбоко научните изказвания на великия български професор)

 8. Такива фанариотски „капацитети“ много ги тачили османците за администрацията си, и това много ни е помогнало при потурчването-циганизирането им.

 9. Забрави и Анна- Анисия,която била мръсна, и некъпана куманска принцеса. Сигурно тогава не е имало сапуни и топла вода. В тоя стан на войници. Днес тези хигиенни нещица ги има,ама пак доста индивиди и от двата пола не ги ползват твърде. Иначе „двете чушки в задника“ са си точно попадение за г-н проф.Димитров. Скъсах се от смях!

 10. Куманите са част от прабългарското племе и по това време са били повече българи от тогавашното население на България. Жалък, просташки и опростенчески език на псевдопрофесора.

  1. Точно така куманите са близко до българите племе. Те са европейци, кестеняви и руси, светлооки. От 896г., когато се създава Унгария под властта на българите, по точно на рода на Арпад, куманите са част от заселилите се в Панония и Трансилвания хора. Тези земи са част от българския ареал. Там са наследствените земи на Крум Страшни. Културата на куманите е еднаква с тази на българите. А ние сме наследници на първата европейска цивилизация, ние сме траките и сме цивилизовали много народи в Европа, Азия и Северна Африка. Божидар Димитров намеква за азиатския произход на куманите и българите, като изоставащи в развитието си племена. Димитров подкрепя писаната от нашите врагове „дошляшка“ теория за произхода на българите и по тази „логика“ пише за „мръсната и немита“ куманка. Гадна манипулация на агента на ДС /КГБ/, обслужваща чужди интереси.

 11. Пропуснах да кажа, че е подходящ за читателите на труд.

 12. Аман бе браќа Бугари, се можам да разберам, ама ова не. Овој БОЖЈИДАР, да ви биде, како гледам во коментарите, министер за култура, до тоа ли ДНО на дното стигнавте? Се можам да разберам, ама бугарската историска наука да ја поистоветува како непресушен извор на небулози, да не кажам глупости, сепак е премногу! Мн. поздрав!

  1. Alkoholot ne proshtava , Jordane. A mozhe bi zhenata da mu e naritala shortite ! Koga eden mazh ne go diga veke, stava za smeh i zhalene! Zdrav k.., vesala kuķa ! Pozdrav ot makedonskata maala vo Burgas. Kak bituvate so noviot Sajbia – Crpko . Gornomakedonci ili Gorni Makedonci. Da smeniame li imenata na sokacite krai nas ?

 13. Няма да ни бъде,но не заради професора!Заради коментиращите под него.Така и не прочетох един патриотичен коментар.така и не усетих гордост у тези,които уж са БЪЛГАРИ.Ако изключим оня д.е.б.и.л-делиормански-останалите носят БЪЛГАРСКИ имена.Защо поне един не се почувства горд от националната си принадлежност?Защо никой не подкрепя професор Димитров?Напротив-плюете го!Плюете по човека,който иска да ви припомни величавдите подвизи на вашите деди.А те не са никак малко.Този човек иездига БЪЛГАРСКОТО на пиедистал, а вие рязко го сваляте долу.Долу в калта.Защото ви липсва национално самосъзнание.Защото въобще не се опитвате да вникнете в написаното,а само като прочетете името на Божидар Димитров и веднага го нападате.Дори и да е писал похвални слова за вас самите!?А вижте турците как се бранят.Те се гордеят дори и с башибозука си,дето е колел и изнасилвал зверски наред.Щом нещо е турско-турците веднага вкупом започват да го хвалят.Може да е л.а.й.н.о,и.з.с.р.а.н.о от турчин-за тях това е гордост!

 14. Ali Baba, obichame i Velichaem bulgarskoto, dori i koga sme gubili . Ne se otkazvame ot roda si, drzhim na korenite si . Nie sme laici i ni e prosteno prostoslovieto. G-n Dimitrov predstaviashe BG pred sveto i e sramno covek ot negoviot kalibar da izprostiava . Slushal sum uvazhavani profesionalisti da polzuvat chobanski izrazi vo tesen krug – prav si, trebe da prechistim srceto si – ot tam izlizat skverni prikazki i lukavi misli.

 15. Данчо, той али баба си е л.а.й.н.о.и.з.с.р.а.н.о, сам си признава, от тия османските, дето сме ги циганизирали в турци. „империята“ им дето я създадоха венициянските евреи, нищо не остана от нея. ПОМАКА Ататюрк им ПОМОГНА една республика да си имат, но такива като али баба говна още си мечтаят за права и свободи у нас, че като отидат у туркия за рая ги ползват колкото и просташки, тоест, колкото и помашки да се държат.

 16. Да оставим дребните заяждания и нека медиите отбелязват подобаващо подобни дати показващи величието и могъществото на българската държава и царе като Калоян ! Имаме славна и значима история с общоевропейско признание която е полезно по често да припомняме вместо постоянната помия от „жълти новини“ !

 17. „български реалист“-Много грешна представа си си извадил за мене.Аз съм БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛИСТ и плюя по всичко турско!!!Не коментираш правилно написаното от мене.Не се подвеждай по името.То е ясно,че по паспорт не съм така.За какви права и свободи се мечтая,бе човек?Аз съм твърдо против дпас-то!!!!Не приемам тази турска партия в БЪЛГАРСКИЯ парламент,която основно работи против БЪЛГАРИЯ.И не ходя в туркия!Така,че прочети още веднъж горния ми коментар.

 18. Възможно е разминаване, тъй като много от образованите помаци с добър писмен от Бай Тошево време, но и професора не върши това което виждаш. Дупесарите са тези които във форумите скачат срещу целия български народ, а за около 500години Народа ни не можа от тиранията си да се освободи сам, но като истински българи се опази, устоя на асимилацията, а османците циганизира в ТУРЦИ. Един бе от помаците умен – Ататюрк, който на султаната сложи край, като направи от останките му республика, и, и тури името ТУРЦИЯ, за назидание. Останалите помаци глупаци у нас, са готови да слугуват и помагат за някакви си помашки права и свободи. А ти като националист, или като али баба, какво правиш…, бъди по ясен, за да не го отнасяш, и ти като фанариотския професор.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.