Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

На 20 октомври 2019 да почерпят

Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Как японците въведоха култура за подремване в офиса в цял свят Технологичните гиганти с цели стаи за спане

В Япония имат специален термин за подремване в офиса.

На места има регламентиран сън на работа

Доказано е, че хората се нуждаят от седем до девет часа сън на нощ, но много от тях спят наполовина от препоръчителното време, заради невъзможност да се справят със задачите в офиса. Проблемът е застигнал всички големи икономики в света, заради това ще видим как се справят в някои от развитите страни с преумората в офиса.

Инемури в страната на изгряващото слънце

Ако обърнем поглед към страната на изгряващото слънце, ще открием, че има специален термин за подремване в офиса – инемури. Това е наложително, тъй като японците са изградили своя имидж като една от най-трудолюбивите нации в света и заради това спят средно по 6 часа и 30 минути на вечер, с 45 минути под средния минимум за света, а в останалото време, извън дома, спят буквално навсякъде – в паркове, в кафенета, в барове, в метрото, има заснети спящи дори на улицата. Самият термин означава “присъствам по време на сън” и се е наложил по време на бума на икономическия растеж в страната, когато е трябвало да работят на пълни обороти. Да спиш на работа или на обществено място в Япония е знак на трудолюбие, а не за срам, както се смята в много други страни по света. Но на работното място съществуват определени правила за това – колкото си по-нагоре в йерархията в службата, толкова повече можеш да спиш. Позволено е да подремваш на бюрото си, а не да се скриеш под него или в друго обособено място. Самата поза трябва да изглежда, че слушаш внимателно, но всъщност си почиваш. От тях точно тръгва разбирането, че сънят на работното място не се смята за мързеливост, а обратното.

Спящите гиганти в Силициевата долина

Умората на служителя коства пари на шефа. Така констатират преработването в офиса в Щатите, където над 70% от хората усещат преумора от служебните си задължения, а това струва на работодателите 410 млрд. долара годишно, предимно заради направени от служителите грешки по време на работния ден. Проблемът е толкова назрял, че американските центрове за контрол и превенция на заболяванията смятат, че недостатъчното количество сън се счита за епидемия. Точно заради това технологичните гиганти в Силициевата долина са обособили специални стаи за спане на работа. В Google например служителите се радват на специални легла, които се настройват на програма за двадесетминутен сън, който да подобри продуктивността им в офиса. Столът от ново поколение има програма за бърза дрямка, която включва позиция “нула гравитация”, в която служителят заема поза с главата максимално надолу и краката максимално нагоре, за да се чувства в безтегловност, докато слуша релаксираща музика в капсулата.

В някои американски компании служителите могат да се похвалят с цели стаи за игри и почивка, до които имат неограничен достъп.

Сиестата става все по-трудна в Мадрид

В малките населени места в Испания между между 14 и 17 часа всички магазини затварят, а причината винаги е само една – традиционната сиеста. Испанците са прочути със своята култура да си почиват следобед, но за съжаление в големите градове сиестата трудно се спазва, дори е почти невъзможно. Скорошно проучване показва, че 60% от испанците никога не са имали сиеста, докато само 18% от служителите успяват да спят по обяд, като обикновено са на по-ниски позиции. Всъщност испанците прекарват много повече време на работа, отколкото много техни колеги в Европа. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) испанците работят по 1691 часа всяка година, докато във Великобритания работят по 1674 часа, а в Германия – 1371 часа годишно. Но компаниите в Испания не се отказват от сиестата и дори подкрепят своите служители да водят балансиран начин на живот като им дават свободни по няколко часа на ден следобед, за сметка на това да работят до 20 или 21 часа вечер.

В Италия почиват по три часа следобед

Рипосо – така наричат дългия обяд в Италия, който включва задължително подремване и редовно трае по 3 часа. Традицията за дългия обяд и почивката след него се поддържа предимно от собствениците на магазини, които също затварят като в Испания, но тук характерното е, че дори банките и офисите затварят врати в 12 или 12:30 и отварят чак в 15 часа следобед. Обикновено табелите, които може да видите, закачени върху вратите между тези часове на деня, са с надпис “Chiuso per riposo” – “Почивка за обяд”. Както в Испания, така и в Италия, служителите не спят на работното си място, а имат привилегията да стигнат до домовете си, за да си сготвят вкусен обяд и да поспят. Но отново не всеки успява да вземе своето рипосо, за съжаление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.