Калин Стоянов: Недопустимо е политически лидер да се меси в работата на МВР, както го направи Кирил Петков (ВИДЕО)

Калин Стоянов

Всеки, който е допуснал насилие, ще понесе отговорност

"За пореден път ще заявя своята публична позиция. За трети път – не толерирам и не приемам никакви форми на насилие, както върху мирни граждани, така и върху полицаи."

Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг по повод действията на полицията на протеста на футболните привърженици на 16 ноември. С него в пресконференцията участва и директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов дават изявление.

Стоянов допълни, че е разпоредил вътрешни проверки и мерки за предотвратяване на случаите на насилие. "Всеки, който е допуснал проява на насилие във вечерта на протестите ще бъде разследван и ще понесе отговорност. Разпоредил съм ускорени вътрешни проверки и мерки за превенция на подобни случаи в бъдеще. Трябва системна работа на психолози с полицаите", категоричен е той.

Стоянов заяви, че е съгласен на 100% с премиера Николай Денков за необходимостта от обстоен анализ на случаите на полицейско насилие по време на протеста в четвъртък. 

"И аз искам обстоен анализ на всички форми на насилие", каза Стоянов.

Според него работата на МВР не може да бъде поставена под общ знаменател със случаите, в които е имало превишаване на правомощията.

Министърът на вътрешните работи заяви, че е имало опит за намеса в работата на МВР от страна на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, само че Стоянов не е допуснал това.

"Благодаря на премиера, който вчерашният ден потвърди, че лидер на политическа партия е правил опит да кадрува в МВР, но аз не съм го допуснал. Смятам, че е недопустимо политически лидер да се меси в работата на МВР, както го направи Кирил Петков. Не приемам да се издават присъди от телевизионни студиа и социални мрежи. Живеем в правова държава и всеки е невинен до доказване на противното, включително и полицаи", каза Стоянов.

Той заяви, че в нито една европейска държава няма практика след протести, подобни на този в четвъртък, и много по-тежки масови безредици, да хвърчи оставката на вътрешния министър.

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/2888969841250353
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право