Май Манолова: Изправени сме пред заплахата да влезем в Европа „на два стандарта“ заради храните

Тайната на моята красота? Първи душ от 3 дни

Премиерът на Япония Шиндзо Абе смята да посети Русия през пролетта на 2019 г.

Йоана Христова, зам.-кмет на София: Не би трябвало днес да има превишаване на нивата на фините прахови частици в столицата

Два милиона души протестираха вчера в Атина

Мъж потроши с камъни прозорците на Софийската синагога

В 7 града в страната е отчетено замърсяване на въздуха

Китайската икономика е забавила растежа си заради търговската война със САЩ

85 станаха жертвите на взрива от тръбопровод в Мексико

Богдан Милчев, Институт по пътна безопасност: През последните години МВР се провали в борбата с катастрофите

Грипът затвори над 460 училища и детски градини

Вижте какво е състоянието на пътищата в страната

Снежна буря и леден дъжд сковаха части на САЩ и Канада

26 милиардери разполагат с богатство, колкото половината най-бедно население в света

2000 пощенски служители остават без работа в Гърция

Калифорния в хватката на друг пожар Отлагат референдум за разделяне на US щата на три (инфографика)

Инициативата за “бягство” на Калифорния от САЩ има много противници.

Сезонът на горските пожари в американския щат Калифорния започна в края на юли с “много тежък старт”, както обявиха местните власти. Но на фона на новините за огнен ад с жертви и пострадали в десетки райони малцина обърнаха внимание на съдебно решение, което не позволи провеждането на референдум за разделянето на Калифорния на три части.

59_1На 18 юли Върховният съд в Сан Франциско се произнесе по инициативата “Кал 3”, чиято цел е Златният щат да бъде разделен на 3 нови самостоятелни единици, и постанови, че Калифорния, поне засега, ще остане непокътната географски. Първоначалната идея беше жителите да се произнесат по въпроса за раздялата на референдум, който да съвпадне с междинните избори за Конгреса на 6 ноември.

За тази цел трябваше да бъдат събрани подписите на поне 365 880 регистрирани гласоподатели в щата – 5% от общия брой на гласовете, дадени в изборите за губернатор на Калифорния през ноември 2014 г. Основният двигател на раздялата е бизнесменът-милиардер Тим Драйпър (60 г.), който твърди, че по този начин калифорнийците ще плащат по-малко данъци за сметка на по-добро образование и инфраструктура. През април т.г. – 11 дни преди крайния срок, той обяви, че е събрал над 600 000 подписа. Два месеца по-късно бе потвърдено, че има достатъчно валидни за провеждане на референдум.

Противници на идеята обаче подадоха жалба и Върховният съд на щата единодушно реши, че референдумът се отлага, като евентуално ще бъде проведен през 2020 г.

Медии в САЩ припомнят, че през 2014 г. Драйпър призова за разделянето на Калифорния на шест щата. Тогава той похарчи 4,9 милиарда долара, за да събере необходимите подписи за референдум за предложението. Но не успя да направи това преди крайния срок.

В историята си след присъединяването към САЩ през 1850 г. най-многолюдният US щат с втора по големина територия след Аляска и Тексас е бил обект на над 220 предложения за разделяне. Освен това е имало и сепаратистки призиви за отделяне от Съединените щати.

Най-сериозният от тях дойде под формата на кампанията “Да Калифорния”, наречена още Калекзит по примера на британския Брекзит. Тя набра сила, след като президентът Доналд Тръмп спечели изборите на фона на анкета, която показа, че мирно отделяне се подкрепя от една трета от жителите на щата. В началото на 2017 г., скоро след като Тръмп пое поста, местните власти дадоха разрешение за събиране на нужните 585 407 подписи за петиция. Самите организатори обаче замразиха проекта скоро след това, за да обмислят предложението и кампанията си.

Нов сондаж от март т.г. показа, че вече едва 14% от калифорнийците одобряват отделяне от САЩ, а 73 на сто са против подобна идея.

Последното отделяне на административно-териториални единици от САЩ датира от 1861 г., когато 11 щата напускат Съюза и формират Конфедерация. Те обаче се завръщат обратно през 1865 г., когато Конфедерацията е разгромена в Гражданската война. Четири години по-късно Върховният съд постановява по делото “Тексас срещу Уайт”, че нито един щат няма право да се отделя едностранно.

POLITICS: California to vote on splitting state

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.