Калоян Паргов: БСП да се готви за предсрочни избори след европредседателството

Не е достатъчно да сочим греховете на ГЕРБ, заяви лидерът на БСП-София

БСП да се готви за предсрочни избори след европредседателството, предупреди лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов в доклада си пред делегатите на градската конференция на БСП. Паргов не скри, че на този етап партията не е готова да ги спечели.

"За първи път имаме държавно управление, което мисли през призмата на календарно полугодие, а след председателството на ЕС въпросът за предсрочни избори ще стане отново актуален. Дали сме готови?, попита Паргов. И си отговори: "Победата на следващите избори на този етап изглежда несигурна".

В присъствието на соцлидера Корнелия Нинова шефът на БСП-София отправи критики към поведението на БСП като опозиция на ГЕРБ в момента. Според него не е достатъчно социалистите само да показват недъзите на управляващите, а да излизат с алтернативни предложения и политики.

"Подготвени ли сме да управляваме с професионализъм? Алтернативата е не само да отстраним ГЕРБ от власт, а какво ще направим различно и по-добро от сегашното управление. Защо опитът ни да действаме реактивно не е достатъчен - създаваме усещане, че се плъзгаме по повърхността", критичен беше столичният червен лидер. БСП да внимава, защото може да се изкуши да остане на повърхността на злободневните събития, разчитайки само, че негодуванието от ГЕРБ ще я доведе на власт, предупреди още Калоян Паргов.

"Да показваш греховете на другия не е достатъчно. Общественото отношение към управляващите се влошава, но то не прераства в подкрепа за нас. Таванът се запазва", върна социалистите в реалността лидерът на БСП-София.

Той обобщи, че социалистите трябва да са готови да влязат в непрестанен предизборен процес, защото след евентуалните предсрочни избори ще дойдат европейските и местните.

Паргов се спря и на вътрешнопартийното напрежение, като напомни, че то шества в БСП от години - едната теза била, че е естествено състояние на партията, другата - че вътрешни опоненти няма. В същото време Паргов констатира, че противоборствата изобщо не са на идейна основа и намекна за чистките на соцлидера преди изборите и през промените в устава.

Точно преди да влезе на конферленцията пък предшественикът на Паргов - Румен Овчаров, продължи острия тон към Нинова още от пленума миналата седмица. Овчаров коментира пред медиите, че тя се вслушва само в съветите на няколко човека, но не чува хората в партията.

По-рано днес Румен Овчаров коментира пред БТВ, че Корнелия Нинова "върви през просото , без да се съобразява с елементарните реалности".

"Днешното заседание на XIII Конференция на Софийската градска организация на БСП се провежда 6 месеца след предсрочните парламетарни избори, довели до трети кабинет „Борисов“ и в навечерието на заседанието на 49-ия Конгрес на БСП. Този период се характеризира с високо равнище на глобално напрежение, засилване на нестабилността и непредвидимостта в света и Европа, както и все по-трайната тенденция в ЕС към задълбочаване на кризата на европейските ценности, на социалния модел, на икономическите диспропорции и различия между държавите-членки и все по-засилващата се роля на националната държава.", коментира още Паргов.

На този фон, от управлението на премиера Бойко Борисов произтичат тежки последици за държавата – управленски хаос, празни обещания, слаба работа на Народното събрание, имитация на външнополитически успехи, посочи той.

По думите му България продължава да бъде най-бедната в Европейския съюз, поразена от демографска катастрофа, от деидустриализация, от разруха на здравеопазването, образованието, науката и културата, от масовата битова престъпност.

Страната е притисната отвсякъде от нерешени и от полурешени проблеми, от непремислени действия на изпълнителната власт. Сред тях са докладът за националната ни сигурност през 2016 г., като в него е допусната стратегическа грешка и неразбиране на международната обстановка. Обявяването на Руската федерация за главна заплаха за България, говори за опасни зависимости на властта от чуждестранни интереси, както и от вкарване на България в евентуален военен конфликт, посочи още Паргов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика